Att välja vin till tonfisk.

Tonfisk är en mycket uppskattad råvara som ofta serveras rå eller endast lätt tillagad, vilket gör mötet med vinet lite mer komplicerat. Vi hjälper dig till de rätta valen.

Rå tonfisk på tallrik.

Tonfisk har en kraftig smak och är en av de mest umamirika fiskarna. Förvisso går det att servera ett svalt lätt och fruktigt vin till halstrad eller stekt tonfisk. Framför allt om anrättningen har mildrande inslag av sälta, syra eller krämiga komponenter. Men kombinationen med kraftiga vita viner eller ett ljust rosévin brukar vara mer uppskattade.

Viner till tonfisk med ingen eller liten tillagning

Med influenser från den japanska matlagningen är det vanligt att använda sig av rå tonfisk. Exempelvis sushi, sashimi eller olika typer av tartar. Det är också vanligt att man endast halstrar fisken mycket hastigt, så att fisken har en rå kärna. Rå tonfisk är också vanligt i en poké bowl.

För att undvika en umamireaktion där vinet får en metallisk smak samt förstärkt beska och kärvhet balanserar man maträtten genom att tillföra sälta, syra och feta komponenter. Här passar friska, torra eller halvtorra viner från druvan riesling utmärkt, men även liknande fruktiga och friska viner kan bli goda följeslagare.

Om det finns kryddhetta i anrättningen genom exempelvis wasabi och srirachamajonnäs är det en fördel att vinet har en viss restsötma.

Här följer en rad både torra och halvtorra viner som är goda följeslagare:

Viner till grillad eller stekt tonfisk

Även här kan det vara en fördel att tillföra syra, sälta och feta eller krämiga ingredienser för att förhindra att vinet blir kärvt, beskt och metalliskt. Välj gärna vita smakrika viner som med fördel kan ha en ton av ekfatslagring. Nyanserna från eken möter väl de rostade smakerna från halstring eller grillning.

Till många anrättningar går det även utmärkt att servera ett rosévin i provensalsk stil. Det kan vara en klassisk Salade Niçoise eller andra anrättningar där det finns rödfruktiga toner, via frukter, bär, vattenmelon, sumak eller blodapelsin.

04.07.2024

Ett glas vitt vin till lax.De bästa vinerna till lax.

Vår dryckesexpert Mats hjälper dig välja rätt vin till lax. Oavsett om den är gravad, rimmad, rå, rökt, grillad, halstrad, inkokt eller asiatiskt kryddstark.

Läs mer
Vintips till kräftorVin till kräftskivan.

Äntligen dags för kräftskiva! Vi tipsar om viner som passar alldeles utmärkt till kräftkalaset eller kräftskivan.

Läs mer
Kokta musslor med vin.Att välja vin till musslor.

Musslor både festlig och relativt billig mat. Vanligast är blåmusslor men smakmässigt kan man även räkna in knivmusslor, hjärtmusslor samt grönskalsmusslorna. Vi hjälper dig att välja rätt vin.

Läs mer
Ceviche med marinerad torsk och skaldjur samt lime och chili.Att välja vin till ceviche.

Ceviche är en syrlig fiskrätt med massor av lime och koriander. Den marinerade fisken eller skaldjuren möts med rätta upp av ett friskt vin - här ger vår dryckesexpert Mats Claësson sina bästa tips.

Läs mer