Att välja vin till våfflor.

Våfflor kan man mer eller mindre variera i all oändlighet, från läckra förrätter eller varmrätter till festliga desserter. Men vad ska man välja för vin? Vi hjälper dig till de bästa valen.

Vin till våfflor.

Den 25 mars firar vi våffeldagen, eller vårfrudagen som den också heter. Äntligen får vi ta fram våffeljärnen och vispa ihop en jämn smet som landat i det heta järnet och blir till riktigt frasiga våfflor att toppa med valfria söta eller matiga toppings.

Brett urval av viner som passar till våfflor

För att kunna titta närmare på lämpliga viner till våfflor har vi delat upp all världens våfflor i två kategorier. Våfflor som dessert och matvåfflor. Till dessertvåfflorna måste man möta sötman på tallriken med likaledes i glaset, samt försöka att spegla aromerna som finns i våfflan med likvärdiga i glaset.

Vad det gäller matvåfflor är det som en tom canvas för konstnären. Det är vad du tillför våfflorna som påverkar vinvalet. Det finns användning både för mousserande, vita, rosé eller lite lättare röda viner.

Här kommer några förslag på viner till olika matvåfflor:

Mousserande viner enligt den traditionella metoden, som denna från Alsace, får lite brödighet via lagring med jästfällningen och möter väl våfflans smak. På våfflan kan man lägga löjrom eller tångrom, samt crème fraiche, gräslök och lite finhackad rödlök.

Här finner vi en fräsch och fruktig vit Bordeaux som spelar i samma tonart som våfflor med exempelvis skagenröra eller med räkor och avokado.

I detta härliga vin från Rheingau i Tyskland finner vi optimal balans mellan sötma och syra. Serveras till våfflorna som pryds av rökt lax med pepparrotsgrädde, gravlax med hovmästarsås eller en fräsch mango- och räkröra med ett litet sting av chili.

En mycket välgjord pinot noir från Australien som bjuder upp våfflor med halloumi och charkuterier till en yster dans.

Till detta mycket prisvärda vin från Rhônedalen är manegen redan krattad för matiga våfflor med trattkantareller och ost som kan serveras som egen rätt eller som tillbehör till en god köttbit.

Vin till dessertvåfflor:

Ett mycket gott och användbart vin från Toscana. På våfflorna finns plats både för ljus choklad, kolasås, nötter, mandel och torkade frukter. Varför inte servera romflamberade äppelklyftor med pistageglass på en frasig våffla?

Ett starkvin från Spanien som fint möter våfflan med färska bär eller sylt av björnbär, salmbär eller blå plommon. Servera med vispad grädde och du är hemma!

Ett ikoniskt sött vin från Loiredalen som till fullo pryder det dukade bordet. Välj exempelvis att servera våfflor med smörstekta äppelklyftor och valnötter som serveras med kanelgrädde.

Ett härligt sött vin från Sydafrika. Passar som handen i handsken till våfflor som serveras med mango, tropiska frukter och mycket annat. Det vattnas också i munnen när man tänker på detta vin tillsammans med våfflor med hjortronsylt och vaniljglass.

05.03.2024

Matiga våfflor med ägg och avokado.Matiga våfflor – 7 tips på tillbehör till matvåfflorna.

Vill du äta våfflor till lunch eller middag och vill skippa sylt och grädde finns det gott om andra goda toppings. Matig våfflor går att göra för alla preferenser och höjer alltid stämningen! Här är 7 förslag på vad du kan ha till dina matvåfflor.

Läs mer
Nygräddade frasvåfflor på hög.Våffeldagen: 5 tips för riktigt frasiga frasvåfflor.

Vill du också ha dina våfflor riktigt frasiga och krispiga? Inte sega och degiga som rutiga pannkakor? Då har vi tipsen som hjälper dig få frasvåfflorna precis som du vill ha dem!

Läs mer
Våffla med hjortronsylt och grädde, och ett glas bubbelvatten bakom.Våffeltips: Därför ska du ha bubbelvatten i våffelsmeten.

En del väljer att göra sina våfflor med bubbelvatten i smeten – men varför? Här förklarar vi vad bubblorna gör för våfflorna samt bjuder på ett enkelt våffelrecept och tips på tillbehör.

Läs mer
Matiga våfflor av potatis - potatisvåfflor.Frasiga potatisvåfflor med fräsch örtcrème och varmrökt lax.

Våffeldagen närmar sig med stormsteg och vad passar då bättre än en riktigt god våffelmiddag? Här har Linnéa tagit fram matiga våfflor gjorda på potatis som toppas av smakrika tillbehör.

Läs mer