Våfflor kan man mer eller mindre variera i all oändlighet, från läckra förrätter eller varmrätter till festliga desserter. Men vad ska man välja för vin? Vi hjälper dig till de bästa valen.
Den 25 mars firar vi våffeldagen, eller vårfrudagen som den också heter. Äntligen får vi ta fram våffeljärnen och vispa ihop en jämn smet som landat i det heta järnet och blir till riktigt frasiga våfflor att toppa med valfria söta eller matiga toppings.
För att kunna titta närmare på lämpliga viner till våfflor har vi delat upp all världens våfflor i två kategorier. Våfflor som dessert och matvåfflor. Till dessertvåfflorna måste man möta sötman på tallriken med likaledes i glaset, samt försöka att spegla aromerna som finns i våfflan med likvärdiga i glaset.
Vad det gäller matvåfflor är det som en tom canvas för konstnären. Det är vad du tillför våfflorna som påverkar vinvalet. Det finns användning både för mousserande, vita, rosé eller lite lättare röda viner.
Frankrike
95 kr
En klassisk Crémant från Alsace, med en generös och något blommig doft. Ett torrt, fylligt och elegant vin med delikata små bubblor. Perfekt till festliga tillfällen!
Mousserande viner enligt den traditionella metoden, som denna från Alsace, får lite brödighet via lagring med jästfällningen och möter väl våfflans smak. På våfflan kan man lägga löjrom eller tångrom, samt crème fraiche, gräslök och lite finhackad rödlök.
Frankrike
109 kr
Fruktig, aromatisk doft med inslag av krusbär, gröna äpplen, svartvinbärsblad, blommor, päron, tropisk frukt, örter och citron. Aromerna kommer tillbaka i smaken, som är mycket frisk. Elegant, balanserat och ursprungstypiskt med en harmonisk eftersmak.
Här finner vi en fräsch och fruktig vit Bordeaux som spelar i samma tonart som våfflor med exempelvis skagenröra eller med räkor och avokado.
Tyskland
291 kr
Robert Weil Rheingau Riesling Kabinett har en intensiv, behaglig och nyanserad doft med inslag av söta nektariner, melon, blöt skiffer, honung, citron och en fläkt av färska blommor. Det finns en fruktighet och en restsötma som balanseras upp på bästa sätt med en frisk och fräsch syrlighet. Intensiteten och smaklängden är magnifik där man finner både nektarin, aprikos, mineral, citron och vita blommor.
I detta härliga vin från Rheingau i Tyskland finner vi optimal balans mellan sötma och syra. Serveras till våfflorna som pryds av rökt lax med pepparrotsgrädde, gravlax med hovmästarsås eller en fräsch mango- och räkröra med ett litet sting av chili.
Australien
179 kr
Ett sofistikerat rödvin från Australien med fruktiga toner av körsbär och hallon. Perfekt till fågel och vegetariska rätter.
En mycket välgjord pinot noir från Australien som bjuder upp våfflor med halloumi och charkuterier till en yster dans.
Frankrike
99 kr
115 kr
Smak och doft domineras av solmogna björnbär, mörkröda körsbär och en inbjudande kryddighet. Här återfinns även distinkta toner av saltlakrits som väcker munnen till liv tillsammans med resoluta inslag av svartpeppar som bidrar till helhetsupplevelsen.
Till detta mycket prisvärda vin från Rhônedalen är manegen redan krattad för matiga våfflor med trattkantareller och ost som kan serveras som egen rätt eller som tillbehör till en god köttbit.
Italien
189 kr
Ruffino Serelle Vin Santo har en angenäm doft med inslag av apelsinskal, knäck, chokladkola, torkade frukter, nötter och kanel. I smaken märks söta toner av torkad aprikos, russin, nötter och chokladkola i samspel med vanilj och en liten aromatisk kryddighet. Vinet är nyansrikt och smaken sitter kvar länge i munnen.
Ett mycket gott och användbart vin från Toscana. På våfflorna finns plats både för ljus choklad, kolasås, nötter, mandel och torkade frukter. Varför inte servera romflamberade äppelklyftor med pistageglass på en frasig våffla?
Spanien
135 kr
Vintry's Taverna har en medelstor doft med inslag av körsbär, katrinplommon, russin och apelsinskal. Söt, medelfyllig smak med mild syra. En viss strävhet och trevliga inslag av russin, apelsinskal, körsbär och russin.
Ett starkvin från Spanien som fint möter våfflan med färska bär eller sylt av björnbär, salmbär eller blå plommon. Servera med vispad grädde och du är hemma!
Ett ikoniskt sött vin från Loiredalen som till fullo pryder det dukade bordet. Välj exempelvis att servera våfflor med smörstekta äppelklyftor och valnötter som serveras med kanelgrädde.
Sydafrika
130 kr
Nederburg Noble Late Harvest har en kryddig, fruktig doft av mango, honung, apelsinmarmelad och apelsinblom. Mycket söt smak av tropiska och torkade frukter, honung och persika . Balanserad syra och lång söt eftersmak.
Ett härligt sött vin från Sydafrika. Passar som handen i handsken till våfflor som serveras med mango, tropiska frukter och mycket annat. Det vattnas också i munnen när man tänker på detta vin tillsammans med våfflor med hjortronsylt och vaniljglass.
05.03.2024
Vill du äta våfflor till lunch eller middag och vill skippa sylt och grädde finns det gott om andra goda toppings. Matig våfflor går att göra för alla preferenser och höjer alltid stämningen! Här är 7 förslag på vad du kan ha till dina matvåfflor.
Läs merVill du också ha dina våfflor riktigt frasiga och krispiga? Inte sega och degiga som rutiga pannkakor? Då har vi tipsen som hjälper dig få frasvåfflorna precis som du vill ha dem!
Läs merEn del väljer att göra sina våfflor med bubbelvatten i smeten – men varför? Här förklarar vi vad bubblorna gör för våfflorna samt bjuder på ett enkelt våffelrecept och tips på tillbehör.
Läs merVåffeldagen närmar sig med stormsteg och vad passar då bättre än en riktigt god våffelmiddag? Här har Linnéa tagit fram matiga våfflor gjorda på potatis som toppas av smakrika tillbehör.
Läs mer