Dessertvin - att välja dryck till efterrätten.

Vår dryckesexpert berättar vad du ska tänka på när du väljer dryck till efterrätten och djupdyker sen i dessertviner till olika efterätter.

Efterrätt i glas med kokta päron med vaniljyoghurt

Vår dryckesexpert Mats Claësson hjälper dig att hitta passande drycker till efterrätten. Först ska vi titta generellt vad som gäller när man skall välja dryck till desserter och sedan går vi mer specifikt in på olika sorters desserter. Dessutom tipsar vi om flera goda dessertviner och vilket typer av efterrätter som de passar till.

Desserter skall avrunda och fullända en måltid. Vilken dessert man väljer beror till stor del på menyn i sin helhet, men även andra omständigheter kring måltiden påverkar som exempelvis säsong, tillfället, gäster och miljö. Ytterligare en dimension får vi naturligtvis om vi väljer en lämplig dryck som ackompanjemang.

Gå direkt till:

Att välja dessertvin till efterrätten - tänk på helheten

Det vanligaste är att välja ett sött vin, men det finns även andra drycker som kan vara alldeles utmärkta beledsagare.

När det gäller att kombinera mat och dryck gäller det att göra en helhetsbedömning. Det är inte bara det som finns på tallriken som styr dryckesvalet, utan du måste också ta hänsyn till anledningen och omständigheterna kring måltiden. Dessertdrycken måste ofta anpassas till annan mat och dryck som förtärs. Du måste även ta hänsyn till dina gästers smak, måltidens syfte, antal gäster, tidpunkt och givetvis begränsningar vad det gäller prisklass.

Exempelvis kan man kosta på sig en mer exklusiv och vågad kombination om det är ett litet sällskap med stort mat och dryckesintresse medan man till det större sällskapet måste göra ett annat val för att tillfredsställa deras behov. Det finns sålunda hela tiden flera alternativa dryckesval till olika desserter.

Matcha dessertens tyngd med dryckens

Det gäller att välja en dryck till desserten med rätt fyllighet till dessertens tyngd. Till en sorbet väljer man exempelvis ett lättare dessertvin. Att beakta är också att feta och krämiga komponenter som förekommer i många desserter gör att vi upplever maträtten som kraftigare. En glass eller parfait på smultron är sålunda kraftigare än en sorbet på samma bär.

Hur fylligt ett dessertvin är styrs mycket av sötman då ett sött vin upplevs fylligare, men även andra faktorer påverkar som druvsort, tillverkningsmetod, lagring, och alkoholhalt. Liknade kriterier styr även andra drycker.

Naturligtvis är sötma en mycket viktig smak i desserter. Det är därför en mycket viktig huvudregel när man tittar närmare på desserter att vinet alltid skall vara sötare än desserten. Om inte så är fallet kommer vinet att upplevas som torrt och surt.

Skapa harmoni med gemensamma aromer

Försök även att hitta gemensamma aromer mellan desserten och dessertvinet. Att låta dryckens aromer, det vill säga dess doftkomponenter spegla aromerna i desserten skapar oftast en mycket trevlig harmoni. Exempel på detta är desserter med tropiska gula frukter till ädelrötade viner. Lite kraftigare jordgubbsdesserter till Red Muscadel, hjortron till Tokajer eller PX sherry till en kraftig chokladdessert. 

Andra exempel är exempelvis en söt äppelcider till en äppeldessert eller en Crème Caramell där den dominerande karaktären är det karamelliserade sockret. Det vill säga en sötma med bränd karaktär. Liknande toner finner man exempelvis i söt Madeira, Sherry, traditionell Tokajer och Commanderia. Vi har då funnit en aromspegling samt harmoni.

Äppelpaj med Moulin Touchais.

Dessertvin till äppelpaj

Äpplen är en av de mest populära frukterna i Skandinavien och det finns en stor variation på olika äppeldesserter. Som dessertvin till äppelpaj är söta chenin blanc-viner från Loire utmärkta då de ofta har en tydlig ton av bokna (övermogna) äpplen. Ädelrötade viner från Tokajer, Tyskland eller Österrike passar också fint till äppeldesserter. 

En söt cider av bra kvalitet är givetvis ett fint val och ett roligt val kan också vara en Pommeau de Normandie som är ett fatlagrat starkvin som blandas av ojäst äppelmust och ung Calvados. Till många äppelpajer eller andra efterrätter med äpple är det också trevligt att servera ett glas Calvados istället för efterrättsvin:

Cheesecake med dessertvin.

Dessertvin till cheesecake

En cheesecake kan smaksättas med allt möjligt, och vilket dessertvin du väljer till din cheesecake beror till viss del på smaksättningen. Gemensamt för många cheesecakes är en fyllning med färskost som bas och en botten av exempelvis digestivekex som krossats i smält smör. Det finns med andra ord en fet och krämig komponent.

Dessertvin till cheesecake med topping av exempelvis passionsfrukt, lime eller mango kan vara en friskare variant med mer syra för att möta upp syran i frukterna.

Dessertvin till cheesecake med smak av till exempel kaffe eller mörk choklad kan matchas med ett fylligare dessertvin, som ett vin doux from Frankrike:

Creme Brulée med kaffesmak.

Dessertvin till crème brûlée

En crème brûlée är en pudding där ägg, mjölk, grädde, socker och vaniljstång får koka ihop, stelna och sedan toppas med ett knäckigt lager av bränt socker. Dessertvin till crème brûlée får därför gärna ha lite nötiga, knäckiga toner och inte vara för blyg i sötman:

Kladdkaka.

Dessertvin till kladdkaka

En kladdkaka ska vara härligt mjuk och kladdig i mitten men fastare utåt kanterna. Den mest klassiska kladdkakan får smak av kakao, men kan smaksättas med allt möjligt, från vit choklad till citron och rabarber. Gör du en ljus variant, exempelvis en saffranskladdkaka, kan dessertvinet till kladdkakan vara av ett ljusare, friskare slag:

Gör du den klassiska kladdkakan med kakao, mörk choklad, kaffe eller nötter kan du med fördel välja ett kraftigare efterrättsvin till kladdkakan, eller varför inte en madeira:

Dessertvin till ostbrickan.

Dryck till ost

När det gäller dessertvin till ost blir det både lätt och svårt. Olika ostar passar till olika dessertviner, men vill du ställa fram en ostbricka med lite olika ostar vill du med största sannolikhet inte servera fem olika drycker till desserten för det. Men många vill ha ett lite kraftigare dessertvin till kraftiga ostar. Till exempel är portvin och madeira mycket gott till lättare mögelostar eller lagrade hårdostar:

Till vitmögelostar eller kittost kan ett vitt dessertvin passa fint, där syra och sötma i dessertvinet möter upp sälta och fett i osten:

Citronmarängpaj Citronmarängpaj.

Bjud på en syrlig och somrig citronmarängpaj. Det här receptet kommer från Elsa Billgrens senaste bok och basen är hennes svägerska, Fannys, lemon curd.

Läs mer
Crème Brûlée med apelsin och vaniljCrème Brûlée med smak av apelsin och vanilj.

En krämig crème brulée med en knäckig yta av bränt socker imponerar på de flesta. Här med ljuvlig apelsin- och vaniljsmak.

Läs mer
PekannötspajPekannötspaj.

Dekorerad med blommor och blad i pajdeg! Sött, nötigt och underbart gott. Servera med en klick grädde eller lite god vaniljglass.

Läs mer
Vit kladdkaka med citron och italiensk marängVit kladdkaka med citron och italiensk maräng.

Här är Frida Skattbergs recept på sin ljuvliga kladdkaka som passar att bjuda på precis när som helst.

Läs mer
Chokladtårta med RomChokladtårta med rom- och chokladkräm.

Här har Linnéa gjort en makalöst god chokladtårta som är fylld och täckt med en härlig chokladkräm som fått smak av rom.

Läs mer
Calvados med äpplenCalvadosäpplen med nötter och kesella.

Underbart god dessert som går fort att göra och där calvados får vara med och förgylla äppelsmaken.

Läs mer
Vinkokt äpple med mascarponekrämVinkokta äpplen med mascarponekräm och havresmul.

Linnéas recept på vinkokta äpplen och mascarponekräm som garanterat gör succé på middagen.

Läs mer
Friterad brieosttårta med kryddstekta äpplen.Friterad brie med kryddstekta äpplen.

Linnea har gjort en frasigt friterad brieost med äpplen och rostad mandel som vi matchar med en Calvados från Boulard.

Läs mer