Rabarber är mycket syrligt och innehåller ganska mycket oxalsyra som kan ställa till problem i mötet med vin. Vi guidar dig till de rätta dryckesvalen.
Oxalsyra finns bland annat i rabarber, spenat, carambole och rödbetsblad. I mötet med vin kan oxalsyra ge vinet en metallisk känsla i munnen. Tillagning minskar halterna en aning och man kan mildra effekten genom att till rabarberdesserter servera krämig vaniljsås eller gräddglass.
När man väljer vin till rabarberdesserter måste man beakta sötma- och syrabalansen i både anrättningen och i vinet. Normalt möter man hög syra i maten med hög syra i vinet. Men dukar man upp en dessert med övervägande syra är det bättre att servera ett muskatvin, eftersom man rubbar den delikata sötma/syrabalansen i ett sött vin med hög syra. Det är nämligen så att den höga syran i desserten mildrar syran i vinet som då blir obalanserat. Dock klarar muskatviner som har relativt låg syra detta möte med bravur.
Om man vill servera högklassiga söta viner med hög syra bör man minska syran i desserten genom socker, fett eller krämiga komponenter.
Det är inte helt ovanligt att man även använder rabarber även som en ingrediens i förrätter eller varmrätter. I dessa fall är bara rabarber en smaksättning som inte spelar huvudrollen och man får välja ett vitt, rött, eller rosé utifrån anrättningens helhet.
Italien
109 kr
Moscato d'Asti Canelli Tenuta Del Fant har en aromatisk och mycket fruktig doft av citron, apelsin, päron och fläderblom. Söt, aromatisk och fruktig smak av päron, citrus och fläderblom. Fina små bubblor och mycket fräsch eftersmak.
Italien
349 kr
Planeta Passito di Noto har toner av mogna loquats, torkade aprikoser, kastanjehonung, subtila rosenblad, söt papaya och fyllig kvitten. Perfekt till chokladskapelser och marsipan.
Frankrike
119 kr
Xavier Vignon Muscat Beaumes de Venise har en fruktig och intensiv där man finner både aprikos, fläder, rosenvatten, russin och en fläkt av mandelmassa. Smaken är söt och fruktig med fina inslag av aprikos, ananas, litchie, fläder, rosenvatten, och russin.
Sydafrika
130 kr
Nederburg Noble Late Harvest har en kryddig, fruktig doft av mango, honung, apelsinmarmelad och apelsinblom. Mycket söt smak av tropiska och torkade frukter, honung och persika . Balanserad syra och lång söt eftersmak.
Ungern
199 kr
Detta fina vin är gjort av furmint 70%, gul muscat 25%, hárslevelü 5%. Gyllengul färg. Doften är rik på citrus, apelsinskal och honung. Rund söt delikat smak med bra syra, inslag av aprikos, päron, lime, grapefrukt och lite vanilj. Lång eftersmak.
Tyskland
149 kr
Dr Loosen Riesling Beerenauslese har en doft med inslag av mineral, frisk citron, honung, och petroleum. Smaken är druvigt söt med inslag av aprikos, grapefrukt, mineral, honung och petroleum.
27.06.2024
Vår dryckesexpert Mats Claësson guidar dig till de bästa vinvalen till desserter och bakverk med smak av havtorn.
Läs merMuskatdruvan är en väldigt populära druva som används till både torra och söta viner. Lär dig mer om druvfamiljen och få tips på olika sorters muskatviner.
Läs merDet finns få saker som förknippas med sommaren så mycket som svenska jordgubbar. Med vad ska man dricka för vin till jordgubbar?
Läs merDryckesexperten Mats har gjort en djupdykning bland högar av smågodis och en rad olika drycker och hittat 5 riktigt bra kombinationer.
Läs mer