folk o folk har träffat stjärnkocken Marcus Samuelsson för att ta reda på hur man lättast grillar sig en god fiskmiddag.
Enligt Marcus Samuelsson är grillning ett bra första steg för att lära sig laga god mat. Det är roligt och socialt men man lär sig också konsten att hantera hög och låg hetta. För hög värme kan nämligen leda till att fisken får en bränd yta men inte är genomstekt, plus att skinnet kan lossna och köttet falla sönder. Det är alltså inte lika lätt som det ser ut.
När man ska grilla fisk behöver man en fisk med hög fetthalt, exempelvis färsk makrill.
Salta fisken en timme innan den ska på grillen så att vattnet kommer ut.
Starta grillen och se till att det blir bra värme.
Pensla med olivolja och lägg makrillen på grillen med skinnet ner.
Pensla med en marinad av soja och honung ovanpå makrillen.
Grilla endast på skinnsidan.
Vänd fisken och pensla med soja och honung på den andra sidan också.
Servera med färskpotatis, brynt smör, citron och pepparot.
Frankrike
149 kr
Ett friskt vitt vin från Bourgogne med toner av citrus och mineralitet, perfekt till fisk- och skaldjursrätter.
Sydafrika
149 kr
189 kr
Friskt, fruktigt och nyanserad chenin blanc från Stellenbosch. Här finns toner av gula äpplen, persika, mandarin, honungsmelon och nötter. Perfekt till vegetariska rätter eller anrättningar med fisk eller ljust kött.
Tillfällig nyhet
Ungern
149 kr
Tydliga inslag av citrusfrukter, persika och torkade örter. I munnen en krämig textur med en stor fräschör och läckert mineraldriv.
USA
129 kr
139 kr
Fruktig smak med tydlig fatkaraktär, inslag av gula äpplen, ananas, smör, valnötter, vanilj, kardemumma och mango. Serveras vid 10-12°C till smakrika rätter av fisk eller ljust kött.
Grillsäsongen är äntligen igång och vad är egentligen godare än grillad tonfisk? Här matchas tonfisken med goda tillbehör som salsa gjord på mango, avokado och gurka.
Läs merEtt somrigt recept på grillad lax som paras ihop med en sallad baserad på jordgubbar, melon, fetaost och oliver. Passar utmärkt ihop med ett glas rosévin.
Läs merRecept på grillad röding med dillsmör och färskpotatis med tillhörande dryckestips. Ett perfekt sommarrecept från Elsa Billgrens bok Elsas Husdröm.
Läs merTill det här fredagsmyset kände jag för något nytt och fräscht till laxen. Söta jordgubbar, syra från lime och balsamvinäger, färska örter och med lite sälta blir en perfekt smakkombination till den grillade laxen.
Läs mer