Vad vi väljer för vin till grillmåltiden beror naturligtvis väldigt mycket på vad som grillas och vad vi har för tillbehör. Men här har ni några matnyttiga råd och rekommendationer.
Många använder söta och ibland kryddheta marinader och grillsåser. Då är det viktigt att välja både vita och röda viner med en trevlig fruktsötma och undvika de som har en påtagligt hög syra eller strävhet.
Den gamla regeln "rött till kött och vitt till fisk" är sedan länge förpassad till historien. Till lättare rätter på ljust kött och fågel kan man både dricka vita, rosé eller lättare rödviner. När man grillar rött kött föredrar dock de flesta ett smakrikt rödvin. När vi använder fisk och skaldjur kan man med fördel välja vitt vin som lagrats på trä, då den ofta rostade ekfatskaraktären harmoniserar fint med den rostade och lätt rökiga tonen från grillningen.
För att möta sältan i skaldjur är det bra att välja ett vitt vin med hög syra. Den fräscha och uppfriskande syran möter även väl feta fiskar som ofta hamnar på grillhalstret. Till de kraftigare fiskrätterna har även rosévin och ett svalt rött vin i lättare stil en given plats. Ett tips är att grilla citronhalvor som blir ett trevligt garnityr och ypperlig smaksättning till havets läckerheter.
Portugal
119 kr
Aveleda Alvarinho har en frisk och fruktig doft med fina inslag av lime, citron, passionsfrukt och en fläkt av vita blommor. Smaken är frisk, torr och fruktig med toner av citron, mandarin, mineral och en sträng av citrusskal och blommor.
Sydafrika
129 kr
Ekologisk chenin blanc med frisk syra och inslag av tropisk frukt och mineralitet. Ett hållbart val för fisk och sallader.
Sydafrika
139 kr
En rik och kryddig sydafrikansk shiraz med inslag av mogen plommon, lakrits och en rostad eftersmak.
Frankrike
169 kr
Ett ekologiskt rödvin från Corbières med fylliga smaker av körsbär, lakrits och örter. Utmärkt till grillade grönsaker och lamm.
Sydafrika
199 kr
209 kr
3 Generations of Peace cabernet sauvignon/merlot har en doft av mörk frukt och smak av svarta vinbär, plommon, kryddighet och örter samt en lång eftersmak där man finner toner av vanilj och choklad från fatlagringen.
USA
235 kr
Friskt rosévin med toner av röda bär och en lätt kryddighet. Utmärkt till lättare rätter med ljust kött, sallader och grillad fisk.
Att grilla fisk och skaldjur är otroligt gott och mångsidigt så här ger vi dig inspiration på 8 olika grillade fisk- och skaldjursrätter med tillhörande dryckestips.
Läs merInför grillsäsongen tipsar vi om flera goda grillrecept med tillhörande dryckestips. In och bli inspirerad.
Läs merÄr du sugen på att grilla mer vegetariskt i sommar? Då har du hamnat rätt. Här har vi samlat flera goda vegetariska grillrecept med tillhörande vintips.
Läs merFinns det något godare än att grilla en riktigt god köttbit när vädret tillåter? Här får du flera tips och rekommendationer på viner som passar utmärkt till olika typer av grillat kött.
Läs mer