Lamm är ett magert och välsmakande kött och faktiskt miljövänligare än gris- och nötkött. Vi tipsar om vin som passar till rätter på lamm.
Lamm är mycket populärt i medelhavsköket, men också i Mellanöstern, Indien och Kina. folk o folk guidar dig till de bästa vinvalen till rätter med lamm.
I länderna kring medelhavet är det en urgammal tradition att äta lamm till påsken, och det kan härledas både till det judiska och kristna påskfirandet. I Sverige blev lamm en påsktradition under den senare delen av 1900-talet och idag konsumeras en tredjedel av allt lamm kring just påsk.
Den totala konsumtionen i Sverige ligger på cirka 2 kg per person och år, och 65 procent av köttet är importerat.
Definitionen för lamm är att djuret är under ett år gammalt. Ju yngre lammet är desto mildare och mörare är köttet i smaken. Till dilamm (2-3 månader) kan du gärna väljare ett lite lättare och elegantare rödvin än till de äldre djuren.
Det vanligaste vad det gäller svenskt lamm är att de slaktas vid 5-7 månaders ålder, och benämns då som höstlamm.
Lammkött serveras normalt rosastekt vilket gör att strävheten i röda viner tonas ner en aning. Även syrlighet, fett och krämiga komponenter i maträtten har samma avrundande effekt på vinet. Du kan därför satsa på ordentligt strama viner som exempelvis cabernet sauvignon eller nebbiolo.
Om anrättningen innehåller söta ingredienser eller tillbehör väljer du med fördel mjuka viner med tydligt fruktsötma.
Det är mycket vanligt att smaksätta lamm med färska örter och örtkryddor, som rosmarin och timjan och då är det trevligt att spegla matens dofter genom att välja ett vin som också har en doft av färska örter.
Här späckar man ofta steken med färska örter och vitlök och gör sedan god sås av skyn från steken. En krämig och god gratäng och man är hemma.
Till lammstek med potatisgratäng rekommenderar två viner som verkligen möter matens smaker på bästa sätt.
Spanien
109 kr
I glaset ett kryddigt, nyanserat och fylligt rödfruktigt vin med smak av mörka körsbär och röda plommon, kryddor, en hint av kardemumma samt eleganta fattoner.
Spanien
329 kr
405 kr
Detta vin är gjort till 100 procent på druvan Tinta de Toro och har en djup doft med inslag av vanilj, kakao, kaffe, skogsbacke, kryddor och torkade blåbär. Smaken är rik och lång med toner av fat, vanilj, kakao, kaffe, torkade mörka frukter och ett stråk av torkade örter och kryddor.
Frankrike
169 kr
Ett ekologiskt rödvin från Corbières med fylliga smaker av körsbär, lakrits och örter. Utmärkt till grillade grönsaker och lamm.
Här bjuds det upp till fest och då bör vinvalen bli därefter. Här kan du gärna satsa på lite ålder på det röda vinet.
I Rioja är det inte ovanligt att bli bjuden på dilamm som grillas över öppen eld, där man använder gamla vinstockar som ved.
Spanien
199 kr
Exklusivt rödvin från Rioja med smak av mörka körsbär och torkad frukt. Perfekt till smakrika och kryddiga rätter.
Frankrike
369 kr
Château Malescasse 2018 har en nyanserad doft med inslag av mörka plommon, svarta vinbär, blyertspenna, sommarvarm tallskog och en fläkt av kryddnejlika och muskot. Smaken är fyllig med stadiga men mogna tanniner, en bra intensitet samt en lång och komplex eftersmak där man finner både mörka frukter, röda plommon, kryddor, fat och svampskog.
För att förgylla en vardag är detta en utmärkt rätt och naturligtvis ett gott glas vin därtill.
Spanien
89 kr
Ett fylligt rödvin med smak av mörk frukt, lakrits och kryddor. Passar utmärkt till charkuterier och grillat kött.
Australien
179 kr
Ett sofistikerat rödvin från Australien med fruktiga toner av körsbär och hallon. Perfekt till fågel och vegetariska rätter.
Ratatouille har sitt ursprung i Provence och lika barn leka bäst, så här rekommenderar vi två smakfulla viner från samma område.
Frankrike
259 kr
Doften i Peyrassol Cuvée des Commandeurs Rouge är nyanserad med toner av mörka frukter, torkade örtkryddor, tobak, och kryddor. Smaken är rik med inslag av mörka frukter, tobak, torkade örtkryddor och en fläkt av vitpeppar.
Här har vi en tydlig sötma i anrättningen och kanske även lite kryddhetta från marinaden. Då väljer man fruktiga viner med mjuk strävhet.
USA
279 kr
Ruby Zin är ett bärigt vin med smak av blåbär, hallon, örter och vanilj.
USA
155 kr
Boom Boom! Syrah är ett välgjort och fruktigt vin som passar utmärkt till medelkraftiga viltanrättningar. Du kan gärna inkludera lite sötma i såsen eller tillbehör. Det passar utmärkt till viltköttet och det klarar detta vin alldeles utmärkt.
USA
169 kr
Smakrikt, mycket fruktigt vin med rostad fatkaraktär, inslag av mörka bär, plommon, kaffe, choklad och vanilj.
Lamm är en mycket populär råvara i det indiska köket men det är inte helt lätt att välja vin till indiska lammrätter. Här tipsar vi om två röda viner som är goda även då rätterna har mycket tydlig sötma och/eller ordentlig kryddhetta.
Moldavien
79 kr
Ett mjukt och elegant pinot noir-vin med smak av hallon och jordgubbar. Utsökt till kyckling och milda ostar.
USA
79 kr
CHILL OUT Shiraz California har en stor, varm och fruktig doft med inslag av blåbär och körsbär. Fyllig och relativt mjuk smak med koncentrerad frukt där man finner inslag av körsbär, blåbär, björnbär och ek.
Här får lammet underbar smak av några av dess bästa vänner: Rosmarin och vitlök. Servera med bakade småtomater och en enkel sås, en så kallad pistou.
Läs merGrillade lammracks med parmesancrème är perfekt att bjuda på till midsommar!
Läs mer