Vin till lamm.

Lamm är ett magert och välsmakande kött och faktiskt miljövänligare än gris- och nötkött. Vi tipsar om vin som passar till rätter på lamm.

Rött vin och lammanrättning

Lamm är mycket populärt i medelhavsköket, men också i Mellanöstern, Indien och Kina. folk o folk guidar dig till de bästa vinvalen till rätter med lamm.

Påsklamm – en urgammal tradition

I länderna kring medelhavet är det en urgammal tradition att äta lamm till påsken, och det kan härledas både till det judiska och kristna påskfirandet. I Sverige blev lamm en påsktradition under den senare delen av 1900-talet och idag konsumeras en tredjedel av allt lamm kring just påsk.

Den totala konsumtionen i Sverige ligger på cirka 2 kg per person och år, och 65 procent av köttet är importerat. 

Djurets ålder påverkar smaken

Definitionen för lamm är att djuret är under ett år gammalt. Ju yngre lammet är desto mildare och mörare är köttet i smaken. Till dilamm (2-3 månader) kan du gärna väljare ett lite lättare och elegantare rödvin än till de äldre djuren.

Det vanligaste vad det gäller svenskt lamm är att de slaktas vid 5-7 månaders ålder, och benämns då som höstlamm.

Lamm med vitlök och rosmarin.
Lamm smaksätts ofta med vitlök och rosmarin.

Sås, kryddor och tillbehör styr vinvalet

Lammkött serveras normalt rosastekt vilket gör att strävheten i röda viner tonas ner en aning. Även syrlighet, fett och krämiga komponenter i maträtten har samma avrundande effekt på vinet. Du kan därför satsa på ordentligt strama viner som exempelvis cabernet sauvignon eller nebbiolo.

Om anrättningen innehåller söta ingredienser eller tillbehör väljer du med fördel mjuka viner med tydligt fruktsötma.

Det är mycket vanligt att smaksätta lamm med färska örter och örtkryddor, som rosmarin och timjan och då är det trevligt att spegla matens dofter genom att välja ett vin som också har en doft av färska örter.

Förslag på röda viner till några lammrätter:

Vin till lammstek med potatisgratäng

Här späckar man ofta steken med färska örter och vitlök och gör sedan god sås av skyn från steken. En krämig och god gratäng och man är hemma.

Till lammstek med potatisgratäng rekommenderar två viner som verkligen möter matens smaker på bästa sätt.

Vin till lammfilé med örtdoftande rödvinssås, stekt svamp och potatis- och parmesantimbal

Här bjuds det upp till fest och då bör vinvalen bli därefter. Här kan du gärna satsa på lite ålder på det röda vinet.

I Rioja är det inte ovanligt att bli bjuden på dilamm som grillas över öppen eld, där man använder gamla vinstockar som ved.

Vin till lammköttbullar med gräddsås och potatismos

För att förgylla en vardag är detta en utmärkt rätt och naturligtvis ett gott glas vin därtill.

Vin till lammkotletter med ratatouille

Ratatouille har sitt ursprung i Provence och lika barn leka bäst, så här rekommenderar vi två smakfulla viner från samma område.

Vin till grillade lammkotletter med majs och sötpotatisklyftor

Här har vi en tydlig sötma i anrättningen och kanske även lite kryddhetta från marinaden. Då väljer man fruktiga viner med mjuk strävhet.

Vin till lamm från den indiska krogen

Lamm är en mycket populär råvara i det indiska köket men det är inte helt lätt att välja vin till indiska lammrätter. Här tipsar vi om två röda viner som är goda även då rätterna har mycket tydlig sötma och/eller ordentlig kryddhetta.

Grillat lamm med bakade tomater på tallrik utomhus med Expedition Carmenère.Lammytterfilé med rosmarin, bakade tomater och grön pistou.

Här får lammet underbar smak av några av dess bästa vänner: Rosmarin och vitlök. Servera med bakade småtomater och en enkel sås, en så kallad pistou.

Läs mer
Grillade lammracks med parmesancrème och örtpotatisGrillade lammracks med parmesancrème och örtpotatis.

Grillade lammracks med parmesancrème är perfekt att bjuda på till midsommar!

Läs mer
Två tallrikar med kött och två glas vitt vin Måste man dricka rött vin till kött?

Vår dryckesexpert Mats ger 5 tips på vitt vin till kött.

Läs mer