Nyfiken på vin som passar till din semla? Satsa på ett sött vin som gifter sig väl med mandelmassans sötma. Vår dryckesexpert Mats Claësson ger fyra goda vintips till semlor.
Foto: Adobe Firefly/AI
Nyfiken på vin som passar till din semla? Satsa på ett sött vin som gifter sig väl med mandelmassans sötma. Vår dryckesexpert ger fyra goda vintips till semlor.
I Italien serveras detta vin traditionellt till mandelskorpor, men det passar även utmärkt till en klassisk semla med härligt len mandelmassa.
Italien
189 kr
Ruffino Serelle Vin Santo har en angenäm doft med inslag av apelsinskal, knäck, chokladkola, torkade frukter, nötter och kanel. I smaken märks söta toner av torkad aprikos, russin, nötter och chokladkola i samspel med vanilj och en liten aromatisk kryddighet. Vinet är nyansrikt och smaken sitter kvar länge i munnen.
Ett mycket fint sött vin av druvan chenin blanc, som passar lika bra till grönmögelostar som till den söta mandelmassan i din semla.
Frankrike
399 kr
Ett sött vin med ung, trevlig och druvtypisk doft av Chenin Blanc med aromer av persika, citrus, honung, mandelmassa och citrusskal. Utvecklad, mycket frisk, söt smak med inslag av honung, svamp, torkade aprikoser och citrusmarmelad.
Komplettera gärna semlan med Boulards Pommeau de Normandie - ett starkvin med mycket äppelsmak och balanserad sötma med lätt karamelliserad känsla.
Frankrike
209 kr
Boulard Pommeau de Normandie har en stor och söt doft av mogna äpplen. God och smakrik med mycket äppelsmak och balanserad sötma med lätt karamelliserad känsla.
Sherry och semlor är en förträfflig kombination! Vi rekommenderar denna Royal Cream Sweet sherry som även går utmärkt att servera som en alldeles egen dessert långt efter semmelsäsongen är över.
Spanien
139 kr
Vintry's Royal Cream Sweet Sherry har en stor, bränd doft med inslag av torkad frukt, choklad, nötter och romrussin. Söt, frisk och relativt fyllig smak med balanserad smak av torkad frukt, choklad, romrussin och nötter i knäckig stil. Lång eftersmak.
14.02.2022
Dorotea Malmegård har jobbat på kända Stockholmskrogar som Lux och Operakällaren samt i New York. Här är receptet på hennes magiska semla smaksatt med rom.
Läs merEtt recept där du har den klassiska semelbullen med härlig kardemummasmak och den karaktäristiska mandelmassan, men har även fått smak av ett syrligt äpple och calvados.
Läs merDen 4 mars är det fettisdagen 2025 och dags att frossa i semlor. Men inte alla uppskattar kombinationen bulle, grädde, mandelmassa - framförallt mandelmassan tycks avskräcka många. Därför listar vi här några goda alternativ!
Läs merfolk o folk har pratat semlor och bakning med Linn Utbult, vinnaren av Hela Sverige bakar 2018.
Läs mer