En väl vald akvavit eller annat kryddat brännvin tillsammans med öl är det traditionella valet till sill i olika former. Men om du hellre vill dricka vin till sill ger vi dig de bästa tipsen.
Det är svårt att hitta ett lämpligt vin till sill- och strömmingrätter. Det är ättikan som är den stora boven i dramat, som med sin distinkta karaktär helt tar över vinets smak och karaktär. Det som fungerar bäst är egentligen en Manzanilla Sherry eller en japansk sake.
Men om man undviker ättikan och i stället använder citron kan man välja vita friska viner. De kan även ha mer eller mindre tydlig sötma beroende vilken socker/syra-balans som finns i sillen. Till stekt strömming med potatismos väljer man med fördel en chardonnay med fruktighet, bra syra och fet textur.
Tyskland
291 kr
Robert Weil Rheingau Riesling Kabinett har en intensiv, behaglig och nyanserad doft med inslag av söta nektariner, melon, blöt skiffer, honung, citron och en fläkt av färska blommor. Det finns en fruktighet och en restsötma som balanseras upp på bästa sätt med en frisk och fräsch syrlighet. Intensiteten och smaklängden är magnifik där man finner både nektarin, aprikos, mineral, citron och vita blommor.
USA
149 kr
Ett livligt och friskt vitt vin på riesling med toner av persika, lime och mineralitet. Perfekt till asiatiska rätter.
Blad från svartvinbärsbusken tillsammans med flädersaft blir en perfekt smaksättare till sillen i midsommar.
Läs merLerpottasill är en perfekt rätt att göra dagen efter midsommar, på kall kokt potatis, ägg och överbliven matjesill. Men den passar precis lika bra att göra till själva midsommarafton.
Läs merLäcker sill som du enkelt kan göra hemma. Här blandas smakerna från gurka, citron och dill med O.P. Anderson Aquavit. Ett trevligt tillskott på julbordet!
Läs merBjud på Linnéas goda rabarbersill till årets midsommarbuffé. Det är en härlig och lite syrligare inlagd sill med smak av rabarber. Recept och tillhörande dryckestips hittar du här.
Läs mer