Att välja vin till svenska klassiker, del 1: Fisk & skaldjur.

Vi hjälper dig att välja vin till svenska klassiska maträtter. I den första delen av denna artikelserie ger vi oss på rätter som är baserade på fisk eller skaldjur.

Toast skagen - en av våra svenska klassiker.

Till kategorin "Svenska klassiker" räknar vi anrättningar som varit populära under lång tid och som sätter lite extra guldkant på tillvaron. Eftersom råvarorna har lite högre prisklass faller de inte under kategorin husmanskost som är enklare vardagsmat.

Här kan du läsa om vin till husmanskost.

Löjromstoast

Sverige har löjrom av mycket hög klass från Kalix, men också från Vänern. Till denna härliga anrättning rekommenderar vi ett friskt mousserande vin som är tillverkat enligt den traditionella metoden. Den brödiga karaktären som kommer från lagringen med jästfällningen skapar en fin aromspegling med den smörstekta brödskivan. Men glöm inte att pressa några droppar citron över löjrommen, så man inte får en oönskad umamireaktion där vinet får tråkig metallisk smak och inslag av rå fisk.

Vin till löjromstoast:

Toast Skagen

Trots namnet har denna rätt ingen anknytning till Danmark utan skapades av den svenska kocken och hovtraktören Tore Wretman på 1950-talet.

En svensk klassiker som man finner på både restauranger och i matvarubutiker från söder till norr. Här kan man med fördel välja fruktiga, fräscha och friska vita eller mousserande viner.

Vin till Toast Skagen:

Gravad lax med hovmästarsås

Här har vi både sälta och sötma från den gravade fisken och en tydlig sötma från hovmästarsåsen. Det är därför vinet behöver en tydlig restsötma, men också en fräsch syra. Viner från druvan riesling är ypperliga kamrater och det bästa som går att finna är en Kabinett från Tyskland. Använd ett recept på såsen som inte innehåller ättika utan i stället vinäger. Ättika till vin är nämligen lika med vad kryptonit är för Stålmannen.

Vin till gravlax:

Kallrökt lax med pepparrotsgrädde

För att möta den rökta smaken och hettan i pepparroten är ett kryddigt vin med smakintensitet och lite restsötma är mycket önskvärda beledsagare. Här finner druvorna pinot gris och gewurztraminer väl sin plats.

Vin till kallrökt lax:

Skaldjurs- och/eller fiskpaté

Det är inte längre vanligt att hitta dessa anrättningar på restaurangernas menyer. Men de avnjuts ofta vid hemmets dukade bord, då det finns otaliga recept eller varianter att köpa i välsorterade fiskaffärer. Dryckesvalet styrs en del av tillbehör och såsen som serveras till, men generellt är det fruktiga och fräscha vita eller mousserande viner.

Vin till patén:

Här kan man gärna möta vinets fräscha och gröna inslag (lime och lagerblad) med att servera en sås med färska örter och pressad lime. En aromspegling som heter duga.

Byxad abborre med smörstekta gula kantareller

En nyfångad abborre som är filead i byxform så man verkligen får bort alla ben, som sedan vänds i lite mjöl och steks i smör. Servera den med stekta gula kantereller och dillslungad färskpotatis. Häll upp ett vitt vin med lite fet munkänsla och bra syra. Vad mer kan man begära…?

Vin till abborren:

27.04.2023

Vin till svensk husmanskost.Att välja vin till husmanskost.

Svensk husmanskost är mer än bara kött och potatis - ibland har den faktiskt väldigt komplexa smaker som kan vara svåra att matcha med vin. Här ger folk o folks dryckesexpert Mats vintips till några klassiska rätter.

Läs mer
Stefan Ekengren, aktuell med kokboken HusmanVärldens äldsta kock älskar husman.

Kocken Stefan Ekengren har genom sin blogg på branschsidan Besöksliv blivit känd under epitetet världens äldsta kock. Epitetet hänger bland annat ihop med Stefans kärlek till den svenska husmanskosten.

Läs mer
Grillad fisk med citron och örterHur väljer man vin till grillat?

Vad vi väljer för vin till grillmåltiden beror naturligtvis väldigt mycket på vad som grillas och vad vi har för tillbehör. Men här har ni några matnyttiga råd och rekommendationer.

Läs mer
Aveleda Loureiro - provning i Stockholm.Vita viner prisade i pressen.

Här lyfter vi fram vita viner som fått extra fina betyg i pressen av vinrecensenter.

Läs mer