Vi hjälper dig att välja vin till svenska klassiska maträtter. I den första delen av denna artikelserie ger vi oss på rätter som är baserade på fisk eller skaldjur.
Till kategorin "Svenska klassiker" räknar vi anrättningar som varit populära under lång tid och som sätter lite extra guldkant på tillvaron. Eftersom råvarorna har lite högre prisklass faller de inte under kategorin husmanskost som är enklare vardagsmat.
Här kan du läsa om vin till husmanskost.
Sverige har löjrom av mycket hög klass från Kalix, men också från Vänern. Till denna härliga anrättning rekommenderar vi ett friskt mousserande vin som är tillverkat enligt den traditionella metoden. Den brödiga karaktären som kommer från lagringen med jästfällningen skapar en fin aromspegling med den smörstekta brödskivan. Men glöm inte att pressa några droppar citron över löjrommen, så man inte får en oönskad umamireaktion där vinet får tråkig metallisk smak och inslag av rå fisk.
Italien
159 kr
Ett mousserande vin från Trento i norra Italien. Nyanserad, fruktig, utvecklad smak med inslag av gula päron, aprikos, kex, nougat och lime. Perfekt till rätter av fisk och skaldjur eller till sallader.
Frankrike
579 kr
Stor, fruktig och nyanserad doft med inslag av solmogen citrus, nektarin, lätt brödighet, karamelliserade mandlar, blommor och mineral. Elegant, komplex, frisk och fruktig smak med en hög men välbalanserad syra och fina små bubblor. Lång harmonisk eftersmak med en fin mineralitet.
Trots namnet har denna rätt ingen anknytning till Danmark utan skapades av den svenska kocken och hovtraktören Tore Wretman på 1950-talet.
En svensk klassiker som man finner på både restauranger och i matvarubutiker från söder till norr. Här kan man med fördel välja fruktiga, fräscha och friska vita eller mousserande viner.
Portugal
119 kr
Aveleda Alvarinho har en frisk och fruktig doft med fina inslag av lime, citron, passionsfrukt och en fläkt av vita blommor. Smaken är frisk, torr och fruktig med toner av citron, mandarin, mineral och en sträng av citrusskal och blommor.
Här har vi både sälta och sötma från den gravade fisken och en tydlig sötma från hovmästarsåsen. Det är därför vinet behöver en tydlig restsötma, men också en fräsch syra. Viner från druvan riesling är ypperliga kamrater och det bästa som går att finna är en Kabinett från Tyskland. Använd ett recept på såsen som inte innehåller ättika utan i stället vinäger. Ättika till vin är nämligen lika med vad kryptonit är för Stålmannen.
Österrike
129 kr
Frisk riesling från Österrike med toner av citrus, gröna äpplen och mineralitet. Perfekt till fisk och skaldjur.
Moldavien
209 kr
Ett aromatiskt vitt vin i box med toner av gröna äpplen, citron och honung. Perfekt till kryddiga rätter och bufféer.
Tyskland
291 kr
Robert Weil Rheingau Riesling Kabinett har en intensiv, behaglig och nyanserad doft med inslag av söta nektariner, melon, blöt skiffer, honung, citron och en fläkt av färska blommor. Det finns en fruktighet och en restsötma som balanseras upp på bästa sätt med en frisk och fräsch syrlighet. Intensiteten och smaklängden är magnifik där man finner både nektarin, aprikos, mineral, citron och vita blommor.
För att möta den rökta smaken och hettan i pepparroten är ett kryddigt vin med smakintensitet och lite restsötma är mycket önskvärda beledsagare. Här finner druvorna pinot gris och gewurztraminer väl sin plats.
Tyskland
109 kr
Doften är druvig med inslag av gula äpplen, physalis, aprikos, päron, nätmelon och kryddor. Smaken ger gula äpplen, päron och kryddor. Fin balans med frisk syra och lätta mineraltoner. Torr, krispig och harmonisk eftersmak. Druva: Grauburgunder 100%
Det är inte längre vanligt att hitta dessa anrättningar på restaurangernas menyer. Men de avnjuts ofta vid hemmets dukade bord, då det finns otaliga recept eller varianter att köpa i välsorterade fiskaffärer. Dryckesvalet styrs en del av tillbehör och såsen som serveras till, men generellt är det fruktiga och fräscha vita eller mousserande viner.
Portugal
119 kr
Aveleda Loureiro har en fräsch och fruktig doft med inslag av lime, lagerblad, grillad citron och vita blommor. Smaken är torr, frisk och fruktig med fina toner av lime, blommor, passionsfrukt, våt sten samt ett stråk av citruszest.
Här kan man gärna möta vinets fräscha och gröna inslag (lime och lagerblad) med att servera en sås med färska örter och pressad lime. En aromspegling som heter duga.
Frankrike
399 kr
Montagny Premier Cru Les Coères har en nyanserad och inbjudande doft och smaken är torr och fruktig med en viss fetma i texturen. I den långa eftersmaken finner du toner av tropisk frukt, gula äpplen, melon och mineral.
En nyfångad abborre som är filead i byxform så man verkligen får bort alla ben, som sedan vänds i lite mjöl och steks i smör. Servera den med stekta gula kantereller och dillslungad färskpotatis. Häll upp ett vitt vin med lite fet munkänsla och bra syra. Vad mer kan man begära…?
Frankrike
115 kr
Lätt och fruktig chardonnay med toner av tropiska frukter och en subtil hint av ek. Passar utmärkt till kyckling och pasta.
Frankrike
399 kr
Domaine Laroche Chablis Premier Cru Les Beauroys har en fruktig doft med inslag av fat, gula äpplen, mineral, persika, smör, citrus och örter. Här bjuds du på en mångfacetterad smak som är fruktig, har mycket frisk smak med inslag av fat, gröna äpplen, persika, mineral, smör, örter och citron.
27.04.2023
Svensk husmanskost är mer än bara kött och potatis - ibland har den faktiskt väldigt komplexa smaker som kan vara svåra att matcha med vin. Här ger folk o folks dryckesexpert Mats vintips till några klassiska rätter.
Läs merKocken Stefan Ekengren har genom sin blogg på branschsidan Besöksliv blivit känd under epitetet världens äldsta kock. Epitetet hänger bland annat ihop med Stefans kärlek till den svenska husmanskosten.
Läs merVad vi väljer för vin till grillmåltiden beror naturligtvis väldigt mycket på vad som grillas och vad vi har för tillbehör. Men här har ni några matnyttiga råd och rekommendationer.
Läs merHär lyfter vi fram vita viner som fått extra fina betyg i pressen av vinrecensenter.
Läs mer