Att välja vin till svenska klassiker, del 2: Kött och fågel.

Vi hjälper dig att välja vin till svenska klassiska maträtter. I den andra delen av denna artikelserie ger vi oss på rätter som är baserade på kött eller fågel.

Biff Rydberg - en svensk klassiker.

Till kategorin Svenska klassiker räknar vi anrättningar som varit populära under lång tid och som sätter lite extra guldkant på tillvaron. Eftersom råvarorna har lite högre prisklass faller de inte under kategorin husmanskost som är enklare vardagsmat.

Wallenbergare

Det finns flera historier om vem som ligger bakom receptet av denna klassiker. Men en av de mest populära är att köksmästaren Julius Carlsson på restaurang Cecil serverade rätten till Marcus Wallenberg i mitten av 1930-talet.

De lena och feta smakerna kan med fördel mötas av ett vitt vin med smöriga toner som också har en bra syra. Men det går även utmärkt bra med röda viner som har en bra syra parad med en god dos av elegans. Pröva gärna en välgjord pinot noir. Eller varför inte nebbiolo, där vinets strävhet rundas av fetman i maten och de rödfruktiga nyanserna i vinet speglar på bästa sätt de rårörda lingonen. Det är dock viktigt att man gör lingonen själv och inte köper de för söta varianterna i matbutiken.

Vin till Wallenbergare:

Tjälknöl

Tjälknöl är ursprungligen en norrländsk anrättning där man tillagar fryst kött (vanligtvis älg) i låg temperatur i ugnen under mycket lång tid. När köttet har nått rätt innertemperatur får det sedan ligga i saltlag med kryddor under 5 timmar i kylen. Köttet serveras kallt i tunna skivor. Tillbehören kan variera kraftigt, men potatisgratäng, potatissallad och stekt svamp är vanligt.

Möt denna anrättning (som för övrigt är Medelpads landskapsrätt) med medelkraftiga röda viner.

Vin till tjälknöl:

Biffstek med lök

En ursvensk anrättning som umgås på bästa sätt med medelkraftiga viner som ska ha en tydlig fruktighet som möter sötman i löken.

Vin till biffstek:

Renskavsgryta

Renskav är en traditionell samisk maträtt som blivit populär i stora delar av Norden. Recepten på renskavsgryta är talrika och med stora variationer, men vanligt är att det ingår svamp, lök och grädde. Det är generellt en vinvänlig anrättning som trivs bäst i sällskap av röda viner. Om grytan har tydliga söta inslag från smaksättning med messmör eller gelé ska vinerna vara mer fruktdrivna med mildare strävhet. Om anrättningen har syrliga och/eller krämiga inslag kan man titta närmare på mer strama röda viner.

Vin till renskavsgryta:

Biff Rydberg

En anrättning som kanske kan kallas en pyttipanna med guldkant. Dock är de råstekta potatiskuberna, den stekta löken och köttbitarna (ryggbiff eller oxfilé) separerade och i lite större bitar. Serveras normalt med rå äggula och senap eller med en senapskräm.

Maträtten är uppkallad efter grosshandlare Abraham Rydberg och skapad av köksmästaren på Hotell Rydberg i Stockholm.

Äggula är knepigt tillsammans med vin, så väljer man det tillbehöret går tankarna snarare till en öl och en god akvavit. Väljs senapskräm och glasen kan med gott samvete fyllas med ett välsmakande rödvin.

Vin till Biff Rydberg:

28.04.2023

Toast skagen - en av våra svenska klassiker.Att välja vin till svenska klassiker, del 1: Fisk & skaldjur.

Vi hjälper dig att välja vin till svenska klassiska maträtter. I den första delen av denna artikelserie ger vi oss på rätter som är baserade på fisk eller skaldjur.

Läs mer
Vin till svensk husmanskost.Att välja vin till husmanskost.

Svensk husmanskost är mer än bara kött och potatis - ibland har den faktiskt väldigt komplexa smaker som kan vara svåra att matcha med vin. Här ger folk o folks dryckesexpert Mats vintips till några klassiska rätter.

Läs mer
Teamet bakom Wretmandagarna på TeatergrillenSå gör du Tore Wretmans pepparstek och hyllar 1900-talets viktigaste svenska kock!

folk o folks Viggo Cavling hittar veckans recept på Teatergrillen i Stockholm.

Läs mer
Klassisk plankstek.Att välja vin till plankstek.

Plankstek är en svensk klassiker - men vilket vin passar till? Här reder folk o folks dryckesexpert Mats Claësson ut just det - och ger några vintips.

Läs mer