Vi djupdyker ner i den trendiga druvan Alvarinho och Albariño som den också kallas beroende på var du befinner dig.
I detta avsnitt av dryckesskolan lär vi oss mer om den trendiga gröna druvan albariño eller alvarinho, som den kallas i Portugal. Lär dig mer om alvarinhos karaktärstiska drag, historia och hur du matchar alvarinho till mat.
Den gröna druvan albariño eller alvarinho som den heter i Portugal har sitt ursprung i ett område som täcker in den nordöstra delen av Portugal och över gränsen in i spanska Galicien. Historiskt sett var detta område druvans enda bastion men nu är den i högsta grad trendig och välgjorda viner hittar vi nu från både USA, Australien, Nya Zeeland och Uruguay.
Trots att cirka 49% av produktionen är vita viner så har Spanien till stor grad varit mest kända för sina röda viner. Men det har förändrat sig en del under de senaste decennierna, då de vita vinerna blivit mer och mer uppskattade. I bräschen för denna förändring har varit Galicien med vinerna från druvan albariño.
Ett av de första spanska vinerna där druvsorten namngavs på etiketten var faktiskt en albariño från Galicien och här hittar vi också de största odlingarna. De bästa vinerna anses komma från vinområdet Rías Baixas och de doftar förföriskt av både blommor, citron, persika och grapefrukt. De har en bra smakrikedom och en lätt fet textur som balanseras av en frisk och fräsch syra.
I Portugal går den under namnet alvarinho och har spridit sig från hembygden nära den spanska gränsen längre söder och österut inom regionen Vinho Verde, som är druvans viktigaste område. Vi finner numera även odlingar längre söderut i Portugal i Dão, Setúbal och Lisboa.
Vinregionen Vinho Verde delas in i 9 olika subregioner och bästa alvarinhovinerna anses komma från de två längst norrut Monção och Melgaço som ju också ligger inom druvans ursprungsområde.
Inom Vinho Verde är det också vanligt att den blandas med andra druvor som Loureiro och Trajadura. Den används även som bas i mousserande viner.
I januari i år gick CIVB (Le Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux) ut med nyheten att de tillåter sex nya druvsorter i Bordeaux. Beslutet är ett sätt att anpassa sig till de pågående klimatförändringarna. Det är fyra blå druvor och två vita. En av de sex är alvarinho som ju är van vid ett klimat som påverkas av Atlanten. Den ger torra och friska viner och är inte så känslig för gråröta. Alvarinhos kraftiga aromatiska karaktär är ett bra komplement till druvan sauvignon blanc.
Vanligtvis tillverkas alvarinho-vinerna utan ekfatslagring och de är fruktiga, fräscha och blommiga viner med en frisk syra. I doft och smak hittar du ofta inslag av lindblom, akaciablommor, citrongräs, citrus, apelsinskal, grapefrukt, honungsmelon, persika, och mandel.
Ofta är druvorna kyssta av havsvindarna, så att du känner en lätt sälta och vinerna passar till det mesta som är sprunget ur havet. Både till skaldjur och fiskrätter och det får gärna finnas en syrlighet i tillbehören eller i tillagningen.
Vid de tillfällen som vinerna ekfatslagras blir de mer kraftfulla och får en lätt fet textur. Då kan det vara extra gott att grilla eller halstra fisken just för att möta den rostade ekfatskaraktären.
Portugal
145 kr
Finstämd, aromatisk doft med inslag av citrus, lime, persika, örter, äpplen, päron, vita blommor och mineral. Komplex, fyllig, torr smak med en hög, men välbalanserad syra, angenäm ton av grapefrukt och en mineralsälta. Lång eftersmak.
Portugal
259 kr
Vinet har har en nyanserad doft med inslag av nektarin, grillad citron, aprikos, flinta, ingefära, citrongräs, mandarin, fat samt en fläkt av blommor. Smaken är intensiv och frisk med toner av tropisk frukt, grillad citron och stendamm.
Spanien
129 kr
Ett uppfriskande vitt vin från Spanien med toner av citrus, gröna äpplen och en fin mineralitet. Perfekt till fisk och skaldjur.
Portugal
199 kr
Ett friskt portugisiskt vitt vin med inslag av tropisk frukt, citrus och en fin mineralitet. Utmärkt till skaldjur och sallader.
Portugal
119 kr
Aveleda Alvarinho har en frisk och fruktig doft med fina inslag av lime, citron, passionsfrukt och en fläkt av vita blommor. Smaken är frisk, torr och fruktig med toner av citron, mandarin, mineral och en sträng av citrusskal och blommor.
Grillsäsongen är äntligen igång och vad är egentligen godare än grillad tonfisk? Här matchas tonfisken med goda tillbehör som salsa gjord på mango, avokado och gurka.
Läs merKräftstjärtar och vongolemusslor gör den här pastan sagolik. Lägg lite tid på att steka lök och vitlök riktigt mjuka så de blir löjligt söta och goda.
Läs merMauritz Larsson Stormgaard har släppt en bok om utekök och bjuder på sitt recept på ceviche på gös med salsa på grillade tomater.
Läs merDenna vecka bjuder Linnéa på ett makalöst utsökt recept på smörstekt torskrygg med godsaker. En maträtt utan säsongsbetoning.
Läs mer