Ett glas grenache, tack! Allt om druvan, vinerna och vad de passar till.

Vi djupdyker i druvan grenache som har sitt ursprung i Spanien och är världens sjunde mest odlade druvsort för vin. Lär dig mer om grenache här.

Rött vin av druvan grenache hälls upp i ett glas.

Druvsorten grenache är nu i strålkastarskenet och här får du lära dig mer om dess ursprung, historia och hur du ska tänka när du väljer mat som passar till det här vinet. Vi tipsar även om 5 goda grenacheviner med passande recept.

Grenache - gammal druva från Spanien

Garnacha eller grenache som den heter i Frankrike är en gammal druva som med största sannolikhet har sitt ursprung i Aragón, en region i nordöstra Spanien. Även om italienarna hävdar att ursprunget snarare kommer från ön Sardinien, där druvan går under namnet cannonau. Men det finns en hel del faktorer som gör att det spanska spåret är mer troligt.

Grenache är en populär druvsort som är världens sjunde mest odlade druva med 163 000 hektar. Grenache förlorade mycket mark i slutet av 1900-talet då den ansågs vara en dussindruva, men på 2000-talet har grenache fått ett uppsving både vad det gäller rykte och kvalitet.

Druvstockarna har ofta en lång livslängd, som bland annat beror på bra motståndskraft mot sjukdomar som angriper själva träet i vinstocken. Det är inte ovanligt att goda viner på grenache kommer från stockar som närmar sig, eller till och med är över, 100 år gamla. Gamla stockar ger mindre skördar men varje druva har en smakintensitet och kvalitet som vida överstiger de som skördas från yngre stockar.

Grenache till mat - kraftiga rätter med sötma och kryddighet

Grenache ger viner med en ganska blek röd färg (framförallt med höga skördeuttag) och vanliga förnimmelser i doften är mogna röda frukter som exempelvis jordgubbe och hallon, men ibland mörkare bär och frukter.

Vinerna har ofta hög alkohol och rondör med en aning druvsötma, samt en ganska liten strävhet och en moderat syra. I smaken finner man främst röda samt mörka frukter och bär, lavendel, kryddor, örter och lakrits. Vinerna kan man mycket väl avnjutas utan mat, men passar även utmärkt till medelkraftiga och kraftiga kötträtter där det gärna får finnas en mild sötma i anrättningen. Vi rekommenderar att möta vinets kryddighet med örtkryddor och andra kryddor som finns i maten.

Två glas rödvin på en tunna

Populär druva att blanda, men klarar sig bra själv

Tidigare har man ofta använt grenache tillsammans med andra druvsorter men under senare år har det blivit vanligare att använda grenache på egen hand. Det är en populär druva framförallt i Chateauneuf-du Pape, som ligger i Rhônedalen, samt i Languedoc där den ofta blandas med syrah, carignan, mourvèdre och cinsault.

Grenache är en viktig bas i rosévinerna från Provence, Tavel och Lirac och den används också till karaktärsfulla starkviner i södra Frankrike såsom Banyuls och Maury.

I Spanien är den mycket populär, främst i norra och östra Spanien, och det är en viktig druva bland annat i Navarra, Rioja, Penedès och Priorat. Den blandas ofta med andra druvor såsom tempranillo, men även här blir det mer och mer vanligt att enbart garnacha anges på etiketten.

Tips på bra grenache-viner: 

4 rätter som passar till grenache:

Spansk köttgryta med chorizoSpansk köttgryta med chorizo.

Linnéa har denna vecka gjort en spansk köttgryta med varma smaker.

Läs mer
Vegansk boeuf bourguignonVegansk boeuf bourguignon.

En vegansk boeuf bourguignon där grytan får sin mustighet från belugalinser, kastanjechampinjoner och rotfrukter.

Läs mer
Auberginegratäng med ostAuberginegratäng med ost.

Gratäng som är full av underbara smaker som får en att må bra. Härlig comfort food som passar utmärkt mitt i veckan eller som en bjudrätt.

Läs mer
Vildsvinsstek med rotsaker och örtig gräddsås, på vitblå tallrik på ett träbord.Vildsvinsstek med rotsaker och örtig gräddsås.

Vildsvinsstek med rostade rotsaker och en örtig gräddsås som serveras med ett glas fylligt rött vin.

Läs mer