Vi djupdyker i druvan grenache som har sitt ursprung i Spanien och är världens sjunde mest odlade druvsort för vin. Lär dig mer om grenache här.
Druvsorten grenache är nu i strålkastarskenet och här får du lära dig mer om dess ursprung, historia och hur du ska tänka när du väljer mat som passar till det här vinet. Vi tipsar även om 5 goda grenacheviner med passande recept.
Garnacha eller grenache som den heter i Frankrike är en gammal druva som med största sannolikhet har sitt ursprung i Aragón, en region i nordöstra Spanien. Även om italienarna hävdar att ursprunget snarare kommer från ön Sardinien, där druvan går under namnet cannonau. Men det finns en hel del faktorer som gör att det spanska spåret är mer troligt.
Grenache är en populär druvsort som är världens sjunde mest odlade druva med 163 000 hektar. Grenache förlorade mycket mark i slutet av 1900-talet då den ansågs vara en dussindruva, men på 2000-talet har grenache fått ett uppsving både vad det gäller rykte och kvalitet.
Druvstockarna har ofta en lång livslängd, som bland annat beror på bra motståndskraft mot sjukdomar som angriper själva träet i vinstocken. Det är inte ovanligt att goda viner på grenache kommer från stockar som närmar sig, eller till och med är över, 100 år gamla. Gamla stockar ger mindre skördar men varje druva har en smakintensitet och kvalitet som vida överstiger de som skördas från yngre stockar.
Grenache ger viner med en ganska blek röd färg (framförallt med höga skördeuttag) och vanliga förnimmelser i doften är mogna röda frukter som exempelvis jordgubbe och hallon, men ibland mörkare bär och frukter.
Vinerna har ofta hög alkohol och rondör med en aning druvsötma, samt en ganska liten strävhet och en moderat syra. I smaken finner man främst röda samt mörka frukter och bär, lavendel, kryddor, örter och lakrits. Vinerna kan man mycket väl avnjutas utan mat, men passar även utmärkt till medelkraftiga och kraftiga kötträtter där det gärna får finnas en mild sötma i anrättningen. Vi rekommenderar att möta vinets kryddighet med örtkryddor och andra kryddor som finns i maten.
Tidigare har man ofta använt grenache tillsammans med andra druvsorter men under senare år har det blivit vanligare att använda grenache på egen hand. Det är en populär druva framförallt i Chateauneuf-du Pape, som ligger i Rhônedalen, samt i Languedoc där den ofta blandas med syrah, carignan, mourvèdre och cinsault.
Grenache är en viktig bas i rosévinerna från Provence, Tavel och Lirac och den används också till karaktärsfulla starkviner i södra Frankrike såsom Banyuls och Maury.
I Spanien är den mycket populär, främst i norra och östra Spanien, och det är en viktig druva bland annat i Navarra, Rioja, Penedès och Priorat. Den blandas ofta med andra druvor såsom tempranillo, men även här blir det mer och mer vanligt att enbart garnacha anges på etiketten.
Australien
209 kr
Fruktdrivet vin från McLaren Vale i Australien, med tydliga toner av färska hallon, röda körsbär och blodapelsin, tillsammans med ett floralt lyft. Perfekt till rätter av vilt och lamm.
Spanien
39 kr
Ett fruktigt och smakrikt vin av garnacha med toner av mogna bär och kryddor. Utmärkt till charkuterier och grillat.
Frankrike
125 kr
Ett ekologiskt rödvin med toner av mörka bär, kryddor och lakrits. Ett utmärkt vin till medelhavsmat.
Frankrike
289 kr
Ett kraftfullt och komplext rödvin med toner av mörka frukter, örter och kryddor. Perfekt till mustiga maträtter.
Spanien
209 kr
I glaset ett fruktigt och rödbärigt vin med smak av hallon, jordgubbar, viol, färska örter och röda vinbär. Servera gärna till vegetariska rätter eller till rätter av ljust kött, som fläsk eller kyckling.
Linnéa har denna vecka gjort en spansk köttgryta med varma smaker.
Läs merEn vegansk boeuf bourguignon där grytan får sin mustighet från belugalinser, kastanjechampinjoner och rotfrukter.
Läs merGratäng som är full av underbara smaker som får en att må bra. Härlig comfort food som passar utmärkt mitt i veckan eller som en bjudrätt.
Läs merVildsvinsstek med rostade rotsaker och en örtig gräddsås som serveras med ett glas fylligt rött vin.
Läs mer