Viner med låg histaminhalt.
En del personer får allergiska reaktioner på histaminet i röda viner. Vi berättar mer om histamin och tipsar om tre röda viner med låg histaminhalt.
Läs mer »Vad är det för skillnad på ekologiska viner och naturviner? Vad har vinets temperatur för betydelse för smaken? Hur länge håller en bag-in-box? Låt våra vinexperter guida dig genom vinets värld.
En del personer får allergiska reaktioner på histaminet i röda viner. Vi berättar mer om histamin och tipsar om tre röda viner med låg histaminhalt.
Läs mer »Allt du vill veta om sake - temperatur, vilka glas de ska serveras i och vilken typ av mat som passar till sake. Välkommen till vår lilla sake-skola!
Läs mer »I tredje delen i vår artikelserie om vinet och klimatförändringar tittar vi närmare på vilka åtgärder som kan vidtas vad gäller själva vintillverkningen. Läs del 3 av 3.
Läs mer »Läs vår artikelserie om klimatförändringar och vin – i denna artikel fördjupar vi oss i hur vinodlarna kan anpassa vinodlingen till klimatförändringarna. Läs del 2 av 3.
Läs mer »Hur stort hot är klimatförändringarna för vinindustrin, hur kommer framtidens vinkarta se ut och vad kan vinodlarna göra för att anpassa sig? Läs vår artikelserie.
Läs mer »Vinets dag infaller den 22 januari men har du koll på riesling-, chardonnay- och champagedagen? Här hittar du alla viner som förtjänar ett eget firande.
Läs mer »Jane Sandström är sommelier och har arbetat med Riedel i över tjugo år. Här berättar hon om glasens betydelse för smakupplevelsen och vilka champagneglas som är bäst för just Champagne.
Läs mer »Naturviner har verkligen blivit omtalat under de senaste åren. Men vad är egentligen ett naturvin? Här reder vi ut alla begrepp och tipsar om två fina naturviner.
Läs mer »Vår dryckesexpert Mats Claësson slår ett slag för magnumflaskan, förklarar varför storleken faktiskt har betydelse och tipsar om 6 goda viner på stor flaska.
Läs mer »Nu lanserar vi ett läckert orangevin från den franska producenten Domaine Jones. Läs mer om vinet och om fenomenet orangevin som tagit vinvärlden med storm.
Läs mer »Portvin är ett sött starkvin som är uppkallat efter hamnstaden Porto. De flesta portviner är röda, men det finns även vita och roséport. Lär dig mer och få vintips.
Läs mer »Intresset kring sockerhalt och vin har vuxit under de senaste åren. Vi ger svar på dina sockerrelaterade vinfrågor och tipsar om flera goda viner med en lägre sockerhalt.
Läs mer »Hur länge håller en öppnad vinbox? Skiljer det sig mellan rött och vitt vin? Hur förändras vinet? Vår vinexpert Mats ger svaren på de vanligaste frågorna kring boxvin.
Läs mer »Att glödga vin innebar att man dränkte en sockertopp i sprit och antände den så att sockret smälte ned i vinet. Blossas kryddmästare berättar mer om det kryddade vinet.
Läs mer »Varför är det så stora prisskillnader? Dryckesexperten Mats förklarar skillnaden mellan Champagne, Cava, Crémant, Prosecco och andra typer av mousserande viner.
Läs mer »Orrefors flitigaste och mest prisbelönta glasformgivare som står bakom populära glasserier som Difference, More, Merlot och Intermezzo.
Läs mer »Vinets doft och smak påverkas mycket av serveringstemperaturen. Lär dig mer om olika vintemperaturer och hur du gör för att servera ett vältempererat vin.
Läs mer »Att prova vin är ett mycket trevligt sätt att umgås med vänner och bekanta. Här hjälper vi dig med vad du behöver förbereda och vad du ska tänka på under provningen. Dessutom har vår vinexpert satt ihop ett förslag på 4 viner att prova.
Läs mer »När ett vin kallas veganvin innebär det att inga animaliska produkter har använts vid tillverkningen. Vi berättar varför och tipsar om veganvänliga viner.
Läs mer »Vår dryckesexpert Mats guidar dig hur du både kan sälja och köpa exklusiva drycker på auktion.
Läs mer »Hur kan man bli en klimatsmart konsument när det kommer till dryck? Vi ger några tips som hjälper dig att välja rätt!
Läs mer »Totte Wiberg förklarar sambandet mellan Faustino och Rembrandt i sin bok Konsten i vinets värld.
Läs mer »Vinkaraff är ett måste vid luftning och dekantering av vin – guide till allt du behöver tänka på för att välja rätt karaff och lyfta fram vinets bästa sida.
Läs mer »Valet av glas påverkar vinets smak. Framförallt är vinglasets form och material avgörande. Men även glasets tjocklek och utseende påverkar våra sinnen.
Läs mer »Så väljer du rätt vinkyl – guide till allt du behöver tänka på för att fatta rätt beslut: typ av vinkyl, placering, funktioner, design, märke med mera.
Läs mer »Ripasso och Amarone nämns ofta i samma sammanhang. Få en inblick i vad Ripasso är för något.
Läs mer »Amarone har länge varit på allas läppar, både bokstavligen och verbalt. Men vad är det egentligen som gör att just Amarone fortsätter att vara en sådan storsäljare år ut och år in?
Läs mer »De spanska mousserande vinerna är populära över hela världen. Dryckesexperten Mats berättar om hur Cavan kom till, hur den tillverkas och vilka druvor som används. Du får också tips på Cava i olika prisklasser.
Läs mer »Dryckesexperten Mats berättar de smaksatta vinernas historia och ger tips på spännande drycker som finns på marknaden idag.
Läs mer »Det är en rad olika faktorer som påverkar hur vi upplever mat och dryck, Mats på folk o folk reder ut begreppen.
Läs mer »Starkvin är en bortglömd skatt som passar till så mycket. Här får du nio skäl till varför man bör ha minst en flaska Vintry's hemma.
Läs mer »Imponera på dina vänner genom att sabrera din flaska med en vanlig kökskniv. Det är enklare än du tror men håll dig gärna utomhus. Här lär du dig hur!
Läs mer »Mousserande viner har haft en konstant ökning under de senaste åren. Men den största stjärnan är utan tvekan Prosecco, ett Italienskt lättdrucket bubbel som snart finns i var mans mun.
Läs mer »Att dricka rosévin är en trend som kommit för att stanna. Vår dryckesexpert berättar hur man tillverkar rosé och tipsar om sina favoriter på roséhyllan.
Läs mer »Madeira är ett av våra mest underskattade viner och förtjänar en renässans. Vinexpert Mats Claësson lär dig mer om vinet som en gång fanns på varje bord.
Läs mer »I dag torkar man druvor i sällan skådad omfattning för att bland annat tillfredsställa den svenska marknadens förkärlek för röda viner med hög alkohol och viss restsötma. Vinerna stod på toppen av sin framgång 2011 då Venetien hade en marknadsandel på 55%
Läs mer »