Louis Roederer

Ett strålande champagnehus med en exceptionell portfölj.

Häst hos Louis Roederer

Att Louis Roederer tillhör de allra främsta Champagneproducenterna är alla överens om. De kan också titulera sig världsmästare efter att ha utsetts till "Sparkling Wine Producer of the Year" vid The Champagne & Sparkling Wine World Championships.

Världsmästare på Champagne

Det finns få viner som omges av ett så magiskt skimmer som just Cristal. Den ryske tsaren Alexander II var stormförtjust i vinet som flödade vid hans hov och begärde att det skulle levereras i buteljer av äkta kristall, därav namnet. Idag är flaskan av ofärgat glas men namnet lever kvar i den prisade efterföljaren Cristal Brut. Framgångarna på den ryska marknaden gav ett rejält uppsving år Roederer som grundades i slutet av 1700-talet men fick sitt nuvarande namn då Louis Roederer tog ledningen i företaget 1827. Roederer är idag ett av de få privatägda familjeföretagen i Champagne. Roederers höga kvalitet baseras på de förnämliga vingårdslägen som man förfogar över. De levererar merparten av de druvor som används vid framställningen, endast 20 procent köps från andra odlare. Vinerna från de olika odlingslotterna vinifieras separat i ståltankar och små ekfat, medan de reservviner som används för att åstadkomma den perfekta blenden i den årgånglösa storsäljaren Brut Premier NV lagras på större ekfat. Den svenske världsauktoriteten Richard Juhlin sparar inte på berömmet i sin bok "En doft av Champagne": "Roederer är onekligen ett strålande champagnehus med en exceptionell portfölj av viner. Standarchampagnen är lysande, rosé och blanc de blancs erbjuder en hustypisk, aristokratisk elegans och årgångsvinet tillhör alltid de bästa. För mig är huset ett av de tre främsta i hela Champagne. Varje årgång är lysande. Köp alla Roederers årgångviner ni kommer över!"

Louis Roederer sten på vingård

Nytt kapitel hos Louis Roederer

Det hela startade 2012 då Jean-Babtiste som är vinmakare på Louis Roederer kunde se att skördarna började bli mer och mer ojämna på grund av av vårt förändrade klimat. För att kompensera dåliga skördeår med de som var bättre så startade man ett system ”Perpetual Reserve” för att blanda äldre årgångar med yngre för att på så vis få en jämnare kvalitet. Namnet 242 betyder att det är 242:e skörden man gjort hos Louis Roederer likaså 243 som står för den 243:e skörden. I samband med att Louis Roederers årgångsfria vin bytte namn från Brut Premier till Collection så blev en ökad andel Reserve vin som är ekfatslagrat i blenden. Transparensen i vad det faktiskt är i flaskan är total, som konsument får du idag exakt information om vilka druvor som är med i blenden och likaså den basårgång som vinet består av.

Besök Louis Roederers hemsida här.