Matprat

Lär dig mer hur du använder vin i matlagningen, om olika råvaror och kryddor och få tips från kockar och matproffs.

Dukat bord med människor som äter

Matdagar 2022.


Många av våra mest populära maträtter har en egen dag i kalendern. Håll koll på årets matdagar och planera in några trevliga middagar redan nu.

Läs mer »
Pizza med chèvre och päron

Sveriges populäraste pizzor.


Åt du pizza på nyårsdagen? Då är du långt ifrån ensam. Enligt den årliga pizzarapporten som gör av Foodora är vi ganska överens om vilka pizzor som är godast. Men det finns även några lokala preferenser runt om i landet.

Läs mer »
Olika sorter av äpple

Vårt älskade äpple.


Nu är det höst och livsmedelsbutikerna är fyllda med härliga svenska äpplen och tidningarna översållade med bakverk och rätter som innehåller den omtyckta frukten.

Läs mer »
Dukning med ägg och pelargon

Duka till fest med pelargoner.


Blomsterfrämjandet i samarbete med Pelargonium for Europe tipsar här om snygga och trevliga dukningar som du kan göra med pelargoner. Perfekt till påskmiddagen, eller till vilken sommarbjudning som helst!

Läs mer »
Frida Nilsson MJ's

Prisregn över MJ’s kock Frida Nilsson.


Förutom att hon är MJ’s kökschef – ett av Malmös mest hajpade ställen just nu – har kocken Frida Nilsson bara i år fått en rad priser och utmärkelser. Med några veckors mellanrum fick hon pris vid Skånska Gastronomiprisgalan, blev White Guide Rising Star

Läs mer »
Gert Klötzke och Emil Lindfors på Årets Viltkock

Emil Lindfors är Årets Viltkock.


Under en jämn kamp stod det till slut klart att det var kocken Emil Lindfors från Skellefteå som kammade hem titeln Årets Viltkock. folk o folk har pratat med vinnaren och fått lite tips på vad som är viktigt att tänka på när man tillagar viltkött. 

Läs mer »
Vin i matlagning

Så använder du vin i matlagning.


Vin i mat kan definitivt höja smakupplevelsen på allt från såser och grytor till soppor och efterrätter. Men hur ska jag tänka och vad finns det för möjligheter och fallgropar? Här får du alla tips.

Läs mer »
Rödvinsås

Så lagar du god rödvinssås.


Det finns flera enkla knep för att få till en god rödvinssås. Mest avgörande är att du låter vinet reducera lagom länge och att du smakar av så att du får till den sötma och mustighet som passar just dig.

Läs mer »
Melker Andersson

Melker Andersson – matglädjens maestro.


Efter mer än tjugo års framgångar som kock, krögare och matentreprenör är Melker Andersson tillbaka i köket. Där trivs han allra bäst. Han har skalat ner verksamheten och nu satsar han på genuint mathantverk på en klassisk restaurang 2.0 i Uppsala och ser

Läs mer »
Kaffekopp och en kvinna med kaffebönor

Årets tyngsta bok handlar om kaffe.


I dag odlas kaffe i drygt 80 länder och näringen sysselsätter ungefär 125 miljoner människor för att jordens befolkning ska kunna inta drygt 3 miljarder koppar om dagen. I Sverige dricker vi näst mest kaffe i världen.

Läs mer »
Servitör med tallrikar

Därför ska du ge dricks!


Dricks är ett laddat ämne. Varför ska vi som gäster ge några extra tior till personalen på krogen när vi inte gör det när vi åker taxi, går på kafé eller klipper oss? Viggo ger en historisk återblick och argumenterar för dricksens existens.

Läs mer »
Målningen sista måltiden av Leonardo Da Vinci

Receptet på en lyckad middagsbjudning!


Vilken känd person skulle du helst vilja äta middag med? Frågan ställdes nyligen av färdigmatföretaget Dafgård till 1002 svenskar. Leif GW Persson är inte oväntat etta. På listan finns även Alicia Vikander, Drottning Silvia och Zlatan. När svenska folket

Läs mer »
Gäss och Hasse Andersson

Mårten gås - viner till gås och svartsoppa.


Mårtensafton är en högtid som firas den 10 november i Sverige, med anor från 1500-talet. Högtiden firades förr i hela Sverige, men är i dag främst förknippad med Skåne. Precis därför har vi pratat med allas vår favoritskåning Hasse Andersson.

Läs mer »