Sylta, safta & lägg in: ta vara på naturens skafferi.
Cecilia Björk Tengå har sammanställt sina bästa tips på hur man tar hand om säsongens råvaror i boken Sylta, safta & lägg in: ta vara på naturens skafferi.
Läs mer »En riktigt krispig och god ättiksgurka som är synnerligen lätt att göra – ingen lag att koka, bara skära och blanda.
En riktigt krispig och god ättiksgurka som är synnerligen lätt att göra – ingen lag att koka, bara skära och blanda. Dessutom kan gurkorna tvättas rena i tvättmaskinen! Det är inget skämt: Lägg gurkorna i maskinen, ställ in den på fintvätt (använd inget tvättmedel) och stäng av centrifugeringen. Gurkorna blir rena, och inte kantstötta! Receptet är hämtat ur Cecilia Björk Tengås kokbok "Sylta, safta & lägg in: ta vara på naturens skafferi".
2 kg mellanstora västeråsgurkor
5 dl strösocker
½ dl salt
50 g gula senapsfrön
1,2 dl ättika, 24 %
1 knippe krondill
1 bit färsk pepparrot
Tvätta gurkorna enligt beskrivningen ovan (eller borsta dem för hand).
Skiva gurkorna i 2–3 mm tjocka skivor och lägg dem i en ren hink.
Rör ihop socker, salt och senapsfrön och blanda det med gurkskivorna. Häll i ättikan och rör om ordentligt. Låt stå 1 timme i rumstemperatur. (Inget vatten behöver tillsättas – ättikan gör att vatten dras ur gurkorna och hela blandningen blir till slut täckt av vätska.)
Skeda upp gurkan i väl rengjorda burkar och varva med lite krondill. Fyll burkarna med spadet. Skiva pepparroten tunt och lägg några skivor överst i varje burk.
Ställ burkarna i kylen och låt ättiksgurkan stå till sig i 2–3 dagar innan du äter den. Gurkan håller minst 6 månader i kylen, men är knaprigast i början.
Recept: Cecilia Björk Tengå
Cecilia Björk Tengå har sammanställt sina bästa tips på hur man tar hand om säsongens råvaror i boken Sylta, safta & lägg in: ta vara på naturens skafferi.
Läs mer »