Sylta, safta & lägg in: ta vara på naturens skafferi.
Cecilia Björk Tengå har sammanställt sina bästa tips på hur man tar hand om säsongens råvaror i boken Sylta, safta & lägg in: ta vara på naturens skafferi.
Läs mer »En riktigt krispig och god ättiksgurka som är synnerligen lätt att göra – ingen lag att koka, bara skära och blanda.
En riktigt krispig och god ättiksgurka som är synnerligen lätt att göra – ingen lag att koka, bara skära och blanda. Dessutom kan gurkorna tvättas rena i tvättmaskinen! Det är inget skämt: Lägg gurkorna i maskinen, ställ in den på fintvätt (använd inget tvättmedel) och stäng av centrifugeringen. Gurkorna blir rena, och inte kantstötta! Receptet är hämtat ur Cecilia Björk Tengås kokbok "Sylta, safta & lägg in: ta vara på naturens skafferi".
2 kg mellanstora västeråsgurkor
5 dl strösocker
½ dl salt
50 g gula senapsfrön
1,2 dl ättika, 24 %
1 knippe krondill
1 bit färsk pepparrot
Tvätta gurkorna enligt beskrivningen ovan (eller borsta dem för hand).
Skiva gurkorna i 2–3 mm tjocka skivor och lägg dem i en ren hink.
Rör ihop socker, salt och senapsfrön och blanda det med gurkskivorna. Häll i ättikan och rör om ordentligt. Låt stå 1 timme i rumstemperatur. (Inget vatten behöver tillsättas – ättikan gör att vatten dras ur gurkorna och hela blandningen blir till slut täckt av vätska.)
Skeda upp gurkan i väl rengjorda burkar och varva med lite krondill. Fyll burkarna med spadet. Skiva pepparroten tunt och lägg några skivor överst i varje burk.
Ställ burkarna i kylen och låt ättiksgurkan stå till sig i 2–3 dagar innan du äter den. Gurkan håller minst 6 månader i kylen, men är knaprigast i början.
Recept: Cecilia Björk Tengå
Cecilia Björk Tengå har sammanställt sina bästa tips på hur man tar hand om säsongens råvaror i boken Sylta, safta & lägg in: ta vara på naturens skafferi.
Läs mer »Lär dig om sylt och få inspiration från proffset Jan Hedh.
Läs mer »Det här är ett utmärkt vegetariskt alternativ till sill! Den inlagda zucchinin fungerar fint att använda i olika röror, men gör sig precis lika bra som här, när den bara är inlagd.
Läs mer »Åsa Swanberg släppte 2021 boken "Sommar på burk" med tips och recept så att du kan njuta av sommarens frukter och bär hela året. Vi fick en chans att prata med henne om några smarta tips.
Läs mer »