Amis snabba ättiksgurka.

En riktigt krispig och god ättiksgurka som är synnerligen lätt att göra – ingen lag att koka, bara skära och blanda.

Ättiksgurka
logo

5-6 burkar

logo

0 h 10 min

En riktigt krispig och god ättiksgurka som är synnerligen lätt att göra – ingen lag att koka, bara skära och blanda. Dessutom kan gurkorna tvättas rena i tvättmaskinen! Det är inget skämt: Lägg gurkorna i maskinen, ställ in den på fintvätt (använd inget tvättmedel) och stäng av centrifugeringen. Gurkorna blir rena, och inte kantstötta! Receptet är hämtat ur Cecilia Björk Tengås kokbok "Sylta, safta & lägg in: ta vara på naturens skafferi".

Ättiksgurka

Ingredienser

  • 2 kg mellanstora västeråsgurkor

  • 5 dl strösocker

  • ½ dl salt

  • 50 g gula senapsfrön

  • 1,2 dl ättika, 24 %

  • 1 knippe krondill

  • 1 bit färsk pepparrot

Gör så här

    1. Tvätta gurkorna enligt beskrivningen ovan (eller borsta dem för hand).

    2. Skiva gurkorna i 2–3 mm tjocka skivor och lägg dem i en ren hink.

    3. Rör ihop socker, salt och senapsfrön och blanda det med gurkskivorna. Häll i ättikan och rör om ordentligt. Låt stå 1 timme i rumstemperatur. (Inget vatten behöver tillsättas – ättikan gör att vatten dras ur gurkorna och hela blandningen blir till slut täckt av vätska.)

    4. Skeda upp gurkan i väl rengjorda burkar och varva med lite krondill. Fyll burkarna med spadet. Skiva pepparroten tunt och lägg några skivor överst i varje burk.

    5. Ställ burkarna i kylen och låt ättiksgurkan stå till sig i 2–3 dagar innan du äter den. Gurkan håller minst 6 månader i kylen, men är knaprigast i början.

Recept: Cecilia Björk Tengå

Inlagd vego-sill

Inlagd vego-sill.


Det här är ett utmärkt vegetariskt alternativ till sill! Den inlagda zucchinin fungerar fint att använda i olika röror, men gör sig precis lika bra som här, när den bara är inlagd.

Läs mer »