Banh Mi - Vietnamesisk baguette.

Banh Mi, en vietnamesisk supersmörgås och ett typiskt exempel på en lyckad fusion där två länder möts.

Banh Mi
Jaume Serra Tulip Bouquet Cava Rosé

Jaume Serra Tulip Bouquet Cava Rosé

Spanien

Systembolaget nr:

75912

90,00 kr


logo

4

logo

0 h 45 min

Banh Mi, en vietnamesisk supersmörgås och ett typiskt exempel på en lyckad fusion där två länder möts. För man kan tycka att just en smörgås baserad på en baguette inte känns så väldigt typiskt för det vietnamesiska köket. Eller hur? Men under många år var Vietnam en fransk koloni. Och vad kan fransmännen bättre än att laga baguetter?

Tips! Gör gärna i ordning både fläskkött och de picklade morötterna och rättikan dagen innan. Då är det här en supersnabb rätt att tillaga när hungern faller på. Om jag var som du skulle jag även göra lite extra mycket av det marinerade köttet. Perfekt att ha till en riktigt god sallad en annan dag.

Recept på Bánh Mi:

Ingredienser

  • 4 st mellanstora baguetter

  • ca 400 g fläskkarré i skivor, utan ben

  • 1/2 dl soja

  • 1 msk neutral olja

  • 2 msk flytande honung

  • 1 vitlöksklyfta

  • 1 tsk chiliflakes

  • 2 msk finriven, färsk ingefära

  • flingsalt

Gör så här

    1. Blanda samman soja, olja, honung, finhackad vitlök, chiliflakes, finriven ingefära och flingsalt.

    2. Lägg i köttet och låt det marinera. Gärna över natten.

    3. Tag ur köttet ur marinaden och stek 2-3 minuter per sida i en varm stekpanna.

    4. Låt köttet vila ca 15 minuter.

    5. Skär det sedan i fina strimlor. Slå gärna lite av marinaden över köttet.

Recept på picklad morot och rättika:

Ingredienser

  • 1 dl ättika

  • 2 dl strösocker

  • 3 dl vatten

  • 2 medelstora morötter

  • 1 rättika

Gör så här

    1. Koka upp ättika, socker och vatten i en kastrull tills allt socker har lösts upp.

    2. Skala och finstrimla morötter och rättika i fina stavar.

    3. När lagen kallnat, slå lagen över morot och rättika. Låt pickla i minst 30 minuter, men gärna över natten.

Tillbehör och montering:

Ingredienser

  • 1 dl majonnäs

  • srirachasås

  • svarta sesamfrön

  • färsk koriander

  • 1/2 gurka

  • rödkål

Gör så här

    1. Skåra bröden och bred ett lager med majonnäs i dom.

    2. Skiva gurka med en rotsaksskalare och strimla rödkålen fint med en mandolin.

    3. Varva kött, picklade grönsaker, koriander, gurka och rödkål i bröden.

    4. Avsluta med att ringla över siriachasås och sesamfrön. Servera direkt.

Gott i glaset till Banh Mi:

Jaume Serra Tulip Bouquet Cava Rosé

90,00 kr


Till en färgstark rätt som Banh Mi passar denna Cava utmärkt. Det är en cava som är en utmärkt sällskapsdryck och apertif, men passar även ypperligt till anrättningar på fisk eller ljust kött.

Recept: Linnéa Seidel