Björnbärsglaserad kalkonbröstfilé med potatismos och rostad vitlök.

Linnéa bjuder på vad som kanske kan vara världens bästa kalkonrecept.

Björnbärsglaserad kalkonbröstfilé med potatismos och rostad vitlök.
Ravenswood Lodi Old Vine Zinfandel

Ravenswood Lodi Old Vine Zinfandel

USA

Systembolaget nr:

26001

145,00 kr


logo

4

logo

1 h 0 min

Idag bjuder jag på ett härligt recept på kalkonbröstfilé med fina smaker från björnbär, färsk rosmarin, lök, vin och rostad vitlök. En perfekt höstmiddag att bjuda på när det som nu är riktigt mörkt om kvällarna och man vill tända lite ljus och äta gott tillsammans med vänner och familj. Till min kalkonbröstfilé har jag gjort ett av mina favoritrecept. Nämligen potatismos med ugnsrostad vitlök. Har ni inte testat detta - ja då har ni gått miste om något! Vitlök som rostas hel i ugnen får en otroligt mild och nästan söt smak, vilket passar otroligt bra i det här moset! Receptet är lite inspirerat av USA, och därför passar såklart en Zinfandel därifrån riktigt bra att dricka till!

Björnbärsglaserad kalkonbröstfilé.

Ingredienser

  • Ca 1 kg kalkonbröstfilé

  • Olja

  • 2 gula lökar

  • 4 kvistar rosmarin

  • salt och svartpeppar

  • 2 dl björnbärsmarmelad

  • 1 dl rött vin

  • 1/2 dl balsamvinäger

  • Färska björnbär

Gör så här

    1. Torka kalkonbröstfiléerna helt torra. Ringla olja i en ugnsfast form och lägg i kalkonen.

    2. Skala och skiva lökarna tunt. Fördela runt om kalkonbröstfilén tillsammans med två kvistar repad rosmarin. Krydda med salt och peppar.

    3. Rosta kalkonbröstfiléerna och lök i cirka 20 minuter i 225°C.

    4. Koka under tiden ihop björnbärsmarmelad med pressad vitlök och balsamvinäger.

    5. Pensla detta på kalkonbrösten och slå på 1 dl vin över löken och rosmarinen. Fortsätt rosta i cirka 20 minuter till eller tills köttet är helt klart.

    6. Lägg i färska björnbär och två kvistar färsk rosmarin i formen. Täck med aluminiumfolie och låt vila cirka 10 minuter.

Potatismos och rostad vitlök.

Ingredienser

  • 1 hel vitlök

  • 1 kg potatis

  • 2/3 dl grädde

  • 50 g smör

Gör så här

    1. Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten.

    2. Rosta en hel vitlök i ugnen i 200°C i cirka 20 minuter eller tills den är helt mjuk.

    3. Låt den kokta potatisen ånga av något. Skala och lägg sedan i cirka 5 st av vitlöksklyftorna, grädde och smör. Låt smöret smälta ner över potatisen.

    4. Mosa sedan potatisen med hjälp av en potatisstöt till ett fint mos. Smaka av med salt och peppar.

Vin till björnbärsglaserad kalkonbröstfilé:

Ravenswood Lodi Old Vine Zinfandel

145,00 kr


Ravenswood Lodi Old Vine Zinfandel har en välbalanserad och fyllig smak av fat, kryddiga toner av peppar och mogen frukt. Vinet har mjuka tanniner och en lång eftersmak. Ett perfekt vin till kalkonbröstfilé!

Recept: Linnéa Seidel