Blåbärssås
Sås gjord på blåbär - en ”skogsinspirerad” sås som är en perfekt matchning till vinets örtiga blåbärstoner och generösa fruktighet.
Såsens milda blåbärssmak tillsammans med viltfonden gör att den passar ypperligt ihop med viltkött, men den är precis lika god till nöt- och kalvkött.
Vill man lyxa är förstås filén den självklara styckningsdelen, men även andra styckningsdelar, precis som viltfärs- eller hederlig pannbiff är supergott till. Servera med potatismos, gärna smaksatt med vällagrad riven ost, helstekta smålökar och svamp, t.ex. kantareller eller champinjoner – och du är hemma.
Blåbärssås
Ingredienser
2 st schalottenlökar
1 ½ dl blåbär (färska eller frysta, men inte amerikanska blåbär)
1/2 tsk strösocker
3 dl rött vin, t ex Falling Feather Ruby Cabernet (Nr 72972)
1 dl vatten
1 ½ msk koncentrerad viltfond
några timjankvistar
1 lagerblad
2 msk kallt smör
salt
nymald peppar
smör till stekning
Gör så här
Finhacka schalottenlöken. Mjukstek den sakta i smör.
Rör i blåbär och socker och fräs ett par minuter. Tillsätt vin, vatten, fond, timjan och lagerblad. Låt såsen koka sakta under lock, 10–15 minuter.
Sila såsen genom en sil och tryck bären lätt med baksidan av en sked för att få med all vätska.
Häll tillbaka såsen i kastrullen och låt såsen koka ihop cirka 10 minuter under lock.
Ta från värmen och vispa i 2 msk smör, klickvis. Nu ska såsen inte kokas mer. Smaka av med salt och peppar.
Vin till maträtter med blåbärssås:
Falling Feather Bag in Box
254,00 kr
Generöst fruktig och mjuk smak med inslag av skogshallon, sötlakrits och örter. Är ett utmärkt pratvin som gärna följer med till det dukade bordet. Används till medelkraftiga och lite kraftigare anrättningar på kött, fågel eller växtbaserat. Vinet klarar även lite sötma elller kryddhetta.
Skomakarsås.
Kryddsmör.
På sommaren kan jag tycka att det är så gott att byta ut såsen mot ett enkelt kryddsmör istället. Perfekt att göra i ordning i förväg och bara ta fram en stund innan man ska äta!
Läs mer »