Cornbread – baka majsbröd som Jonas Cramby.

I Jonas Crambys kokbok "Americana" finns en uppsjö av recept med rötter i den amerikanska matkulturen. Här är ett recept ur boken, på cornbread – majsbröd – som är gott som tillbehör till grytor, röror eller en het chili.

Cornbread ur boken Americana av Jonas Cramby.

Foto: Lennart Weibull

logo

6-8

Detta sötsalta, lätt sockerkaksliknande och mycket majsiga majsbröd har blivit en familjefavorit under arbetet med den här boken.

Vi äter det numera till allt men särskilt gott är det såklart till friterad kyckling. I USA förekommer den i många varianter, från Söderns stoiskt minimalistiska cornbread till nordstaternas sötare och mjukare bröd. Det här receptet möts någonstans i mitten och är anpassat till nordiska råvaror.

Jonas Cramby

Cornbread:

Ingredienser

  • 200 g frysta majskorn

  • 2 ägg

  • 4 dl standardmjölk

  • 1 msk pressad citronsaft

  • 150 g smör

  • 150 g finmalt majsmjöl, t ex Pan

  • 150 g vetemjöl

  • 2 msk strösocker

  • 1 tsk salt

  • 2 tsk bakpulver

  • 0,5 tsk bikarbonat

Servering:

  • rumstempererat smör

  • honung

Gör så här

    1. Sätt ugnen på 220 grader, ej varmluft.

    2. Mixa majs, ägg, mjölk och citronsaft till en slät smet. Smält smöret i gjutjärnspanna och låt det bli brynt. Blanda smöret i majssmeten men låt cirka 1 msk vara kvar i pannan. Om du använder en form häller du i denna matsked och virvlar runt lite som om du smörar den.

    3. Blanda majsmjöl, vetemjöl, socker, salt, bakpulver och bikarbonat i en annan skål. Häll de våta ingredienserna i de torra och blanda tills det precis går ihop. Häll smeten i gjutjärnspannan, eller formen, och grädda mitt i ugnen 20–25 minuter.

    4. Låt vila 10 minuter innan du serverar som sidorätt med rumsvarmt smör och honung.

TIPS!

Om du vill förbereda ditt cornbread tidigare på dagen, men samtidigt blåsa skallen av dina gäster, gör så här: Smält 100 g smör med 2 msk honung i en kastrull. Skär upp portionsbitar av det förbakade majsbrödet och ställ in i ugnen. Låt det få färg och nästan bli lite brynt i kanterna. Häll över den varma smör- och honungsblandningen och servera direkt.

Kokboken "Americana" av Jonas Cramby.
Kokboken "Americana" av Jonas Cramby.

Recept: Jonas Cramby