Texas Chili av Jonas Cramby.
Hösten 2023 släppte Jonas Cramby kokboken "Americana", full av läckra recept som bottnar i den amerikanska matkulturen. Här är hans version av en äkta Texas Chili.
Läs mer »I Jonas Crambys kokbok "Americana" finns en uppsjö av recept med rötter i den amerikanska matkulturen. Här är ett recept ur boken, på cornbread – majsbröd – som är gott som tillbehör till grytor, röror eller en het chili.
Foto: Lennart Weibull
Detta sötsalta, lätt sockerkaksliknande och mycket majsiga majsbröd har blivit en familjefavorit under arbetet med den här boken.
Vi äter det numera till allt men särskilt gott är det såklart till friterad kyckling. I USA förekommer den i många varianter, från Söderns stoiskt minimalistiska cornbread till nordstaternas sötare och mjukare bröd. Det här receptet möts någonstans i mitten och är anpassat till nordiska råvaror.
Jonas Cramby
200 g frysta majskorn
2 ägg
4 dl standardmjölk
1 msk pressad citronsaft
150 g smör
150 g finmalt majsmjöl, t ex Pan
150 g vetemjöl
2 msk strösocker
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
Servering:
rumstempererat smör
honung
Sätt ugnen på 220 grader, ej varmluft.
Mixa majs, ägg, mjölk och citronsaft till en slät smet. Smält smöret i gjutjärnspanna och låt det bli brynt. Blanda smöret i majssmeten men låt cirka 1 msk vara kvar i pannan. Om du använder en form häller du i denna matsked och virvlar runt lite som om du smörar den.
Blanda majsmjöl, vetemjöl, socker, salt, bakpulver och bikarbonat i en annan skål. Häll de våta ingredienserna i de torra och blanda tills det precis går ihop. Häll smeten i gjutjärnspannan, eller formen, och grädda mitt i ugnen 20–25 minuter.
Låt vila 10 minuter innan du serverar som sidorätt med rumsvarmt smör och honung.
Om du vill förbereda ditt cornbread tidigare på dagen, men samtidigt blåsa skallen av dina gäster, gör så här: Smält 100 g smör med 2 msk honung i en kastrull. Skär upp portionsbitar av det förbakade majsbrödet och ställ in i ugnen. Låt det få färg och nästan bli lite brynt i kanterna. Häll över den varma smör- och honungsblandningen och servera direkt.
Recept: Jonas Cramby
Hösten 2023 släppte Jonas Cramby kokboken "Americana", full av läckra recept som bottnar i den amerikanska matkulturen. Här är hans version av en äkta Texas Chili.
Läs mer »Jonas Crambys nya kokbok är en hommage till amerikansk matkultur och sprängfylld med läckra recept som är så där amerikanska som man bara kan drömma om. Vi fick en pratstund med författaren som älskar Americana.
Läs mer »Svenska barnfamiljers främsta helgfavorit är tacos och tex-mex. Här får du recept på de godaste tillbehören till tacos som du lätt gör själv - från guacamole till salsa och inlagd rödlök.
Läs mer »En härlig nackotallrik är perfekt att ställa fram som plockmat eller snacks till gästerna, eller bara till er två inför fredagsmyset. Här är ett vegetariskt recept från El Taco Truck.
Läs mer »