Dundergod Donut-tårta.

Cecilia Hagerling Larsson har gjort en festlig och dundergod donut-tårta som får en extra kick av den kryddiga whiskylikören Fireball.

Donuttårta med Fireball
Fireball 50 cl

Fireball 50 cl

USA

Systembolaget nr:

332

199,00 kr


logo

2 h 30 min

Matkreatören och dessertproffset Cecilia Hagerling Larsson har tagit fram det här otroligt festliga receptet på Donut-tårta i lagom tid till Donutdagen som infaller första fredagen i juni. Fireball ger tårtan det där lilla extra med sin kryddiga ton och passar underbart bra till både hallon och söta donuts.

Tårtbotten:

Ingredienser

  • 50 g smält smör

  • 1/2 dl mjölk

  • 1/2 dl Fireball

  • 3 ekologiska ägg

  • 225 g strösocker

  • 1 tsk vaniljsocker

  • 160 g vetemjöl

  • 40 g potatismjöl

  • 2 tsk bakpulver

  • 1/2 tsk mortlade kardemummakärnor

  • 1 krm salt

Gör så här

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä formen med bakplåtspapper i botten och runt sidorna.

    2. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölk och fireball.

    3. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker ljust och poröst.

    4. Blanda vetemjöl, bakpulver, kardemumma, ingefära och salt. Sikta ner lite i taget i äggsmeten och vänd samman med en slickepott, omväxlande med smörmjölken.

    5. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 35-40 minuter. Kontrollera att kakan är klar med en provsticka, stickan skall precis vara torr.

    6. Låt kakan svalna helt innan du skär den i tre delar.

Frosting:

Ingredienser

  • 125 g smör, rumsvarmt

  • 120 g florsocker (2 dl)

  • 1 tsk vaniljsocker

  • 300 g cream cheese

Gör så här

    1. Vispa smöret tills det blir riktigt ljust och luftigt, ca 5 minuter. (Jag vispade med vingen till assistenten)

    2. Tillsätt florsockret och vaniljsockret, vispa i någon minut till.

    3. Tillsätt cream cheese och vispa tills du har en slät frosting.

Donuts:

Ingredienser

  • 25 g jäst

  • 75 g smör

  • 3,5 dl mjölk

  • 1/2 dl Fireball

  • 1,5 dl strösocker

  • 1 tsk salt

  • 2 st ägg

  • 13 dl vetemjöl (780 g)

  • 1 liter olja till fritering

  • strösocker att doppa munkarna i

Gör så här

    1. Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm till max 37° och häll det över jästen.

    2. Tillsätt socker, salt, ägg, citron och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt ca 40 min.

    3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Kavla ut den till en platta, ca 1 cm tjock.

    4. Stansa ut rundlar med ett mått, ca 8 cm i diameter. Ta ut ett litet hål i mitten. Låt jäsa övertäckta ca 30 min

    5. Hetta upp oljan till ca 180 grader i en stor kastrull. (Se till att ha ett lock till hands om det skulle börja brinna, och var noga med att kastrullen är helt torr och att du inte spiller vatten i).

    6. Fritera 2-3 munkar i taget, ca 1 min på varje sida. Ta upp dem med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper

Montering:

Ingredienser

  • 1/2-1 dl Fireball att pensla bottnarna med

  • hallonsylt

  • färska hallon

  • kolasås

  • maränger

Gör så här

    1. Pensla bottnen med Fireball och bred på hallonsylt och ett lager med frosting, ca 1/2 cm tjockt.

    2. Upprepa med nästa botten, lägg på den sista bottnen och bred sedan frosting runt hela tårtan.

    3. Dekorera med munkar, färska hallon, kolasås och krossade maränger.

Fireball 50 cl

199,00 kr


Fireball har en mycket söt, kryddig smak med hetta och tydlig karaktär av kanel, inslag av ingefära och apelsin. Eftersmaken har en lätt sötma som balanseras fint med kanelsmaken.

Recept: Cecilia Hagerling Larsson