Fireballvåffla med smörstekta persikor, glass och hallon.
Homemade by Cecilia har skapat en våffla med smak av likören Fireball, som serveras med smörstekta persikor och annat gott.
Läs mer »Cecilia Hagerling Larsson har gjort en festlig och dundergod donut-tårta som får en extra kick av den kryddiga whiskylikören Fireball.
Matkreatören och dessertproffset Cecilia Hagerling Larsson har tagit fram det här otroligt festliga receptet på Donut-tårta i lagom tid till Donutdagen som infaller första fredagen i juni. Fireball ger tårtan det där lilla extra med sin kryddiga ton och passar underbart bra till både hallon och söta donuts.
50 g smält smör
1/2 dl mjölk
1/2 dl Fireball
3 ekologiska ägg
225 g strösocker
1 tsk vaniljsocker
160 g vetemjöl
40 g potatismjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk mortlade kardemummakärnor
1 krm salt
Sätt ugnen på 175 grader. Klä formen med bakplåtspapper i botten och runt sidorna.
Smält smöret i en kastrull och häll i mjölk och fireball.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker ljust och poröst.
Blanda vetemjöl, bakpulver, kardemumma, ingefära och salt. Sikta ner lite i taget i äggsmeten och vänd samman med en slickepott, omväxlande med smörmjölken.
Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 35-40 minuter. Kontrollera att kakan är klar med en provsticka, stickan skall precis vara torr.
Låt kakan svalna helt innan du skär den i tre delar.
125 g smör, rumsvarmt
120 g florsocker (2 dl)
1 tsk vaniljsocker
300 g cream cheese
Vispa smöret tills det blir riktigt ljust och luftigt, ca 5 minuter. (Jag vispade med vingen till assistenten)
Tillsätt florsockret och vaniljsockret, vispa i någon minut till.
Tillsätt cream cheese och vispa tills du har en slät frosting.
25 g jäst
75 g smör
3,5 dl mjölk
1/2 dl Fireball
1,5 dl strösocker
1 tsk salt
2 st ägg
13 dl vetemjöl (780 g)
1 liter olja till fritering
strösocker att doppa munkarna i
Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm till max 37° och häll det över jästen.
Tillsätt socker, salt, ägg, citron och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt ca 40 min.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Kavla ut den till en platta, ca 1 cm tjock.
Stansa ut rundlar med ett mått, ca 8 cm i diameter. Ta ut ett litet hål i mitten. Låt jäsa övertäckta ca 30 min
Hetta upp oljan till ca 180 grader i en stor kastrull. (Se till att ha ett lock till hands om det skulle börja brinna, och var noga med att kastrullen är helt torr och att du inte spiller vatten i).
Fritera 2-3 munkar i taget, ca 1 min på varje sida. Ta upp dem med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper
1/2-1 dl Fireball att pensla bottnarna med
hallonsylt
färska hallon
kolasås
maränger
Pensla bottnen med Fireball och bred på hallonsylt och ett lager med frosting, ca 1/2 cm tjockt.
Upprepa med nästa botten, lägg på den sista bottnen och bred sedan frosting runt hela tårtan.
Dekorera med munkar, färska hallon, kolasås och krossade maränger.
199,00 kr
Fireball har en mycket söt, kryddig smak med hetta och tydlig karaktär av kanel, inslag av ingefära och apelsin. Eftersmaken har en lätt sötma som balanseras fint med kanelsmaken.
Recept: Cecilia Hagerling Larsson
Homemade by Cecilia har skapat en våffla med smak av likören Fireball, som serveras med smörstekta persikor och annat gott.
Läs mer »Instagramprofilen fredagskocken har gjort ett recept på goda och matiga våfflor som kan ätas som snacks, huvudrätt eller varför inte som inslag på brunchen?
Läs mer »Matkreatören Sofia Henriksson bjuder på en fantastisk chokladfondant med kryddig kanellikör som serveras med egen vaniljglass och apelsinzest.
Läs mer »Micke Gustafssons recept på kycklingvingar med en härligt söt glaze med sting, som serveras med coleslaw och blue cheese dip.
Läs mer »