Elisabeths bakade blomkål.

Den bakade blomkålen är ett otroligt gott tillbehör till köttfärssås men även till andra rätter.

Bakad blomkål
CHILL OUT Chardonnay South Africa

CHILL OUT Chardonnay South Africa

Sydafrika

Systembolaget nr:

205301

80,00 kr


logo

4

logo

0 h 50 min

Det här receptet är enkelt att tillaga och lätt att förbereda. Blomkålen får en djup och nötig smak av att tillbringa en god stund i ugnen. En rätt som alla uppskattar och som passar perfekt som tillbehör till köttfärssås.Receptet kommer från kokboken "Köttfärssås" av Jason Diakité, Harald Wachtmeister & Joel Åhlin.

Ingredienser

 • 1 stort blomkålshuvud, cirka 800 g

 • 1 rejäl klick smör

 • olivolja

 • ½ citron, pressad

 • salt (alternativt tryffelsalt)

 • valfri topping, till exempel chiliflakes och västerbottenost

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 °C.

  2. Ta bort blasten på blomkålshuvudet och lägg det med roten neråt i en ugnsfast form. Skär ett kryss i toppen, en bit ner i blomkålen. Gnid in i smör och stick ner en smörbit i krysset, ringla över olivolja och pressa citronen över blomkålen. Salta och kör några varv med pepparkvarnen.

  3. Grädda mitt i ugnen på 200 °C i 40 minuter. Ta ut då och då och skopa upp smörvätskan i botten på formen och häll över blomkålen.

  4. Känn med en vass kniv att roten är lagom mjuk, då är rätten färdig. Riv över ost och chiliflakes, ringla en sväng med olivolja.

Vintips till bakad blomkål:

CHILL OUT Chardonnay South Africa

80,00 kr


I en lite lägre prisklass rekommenderar vi CHILL OUT Chardonnay South Africa som har fruktig smak med inslag av persika, fat päron, tropisk frukt, citrus med en lätt fet textur.