Flammkuchen - tysk delikatesspizza med kålsallad.
Flammkuchen är en populär tysk pizza som även är en delikatess i Alsace. En vit pizza av tunn karaktär som får en otrolig smak av rökt fläsk och smakrik ost.
Pizzadeg:
Ingredienser
4 dl vetemjöl
1 äggula
3 msk olivolja
1 tsk salt
1 dl hett vatten
Gör så här
Koka upp vatten i en kastrull eller vattenkokare
Arbeta in mjölet i vattnet.
Tillsätt sedan olivolja, salt, äggula. Arbeta ihop till en deg.
Låt degen vila övertäckt en timme.
Topping:
Ingredienser
300 g rökt fläsk
1 gul lök
2 dl crème fraîche
en nypa flingsalt
2 dl riven ost av typerna Wilstermarch eller Tilsit
grovmalen färsk svartpeppar från kvarn
Gör så här
Förbered topping: skär fläsket i små strimlor. Skala och strimla lök. Riv ost. Sätt ugnen på 250 grader, gärna varmluft.
Sätt in en plåt i ugnen och låt den bli varm.
Dela degen i tre delar och kavla ut en deg i taget med lite extra mjöl. Kavla cirka 2 mm tunt. Lägg försiktigt över den utkavlade degen på bakplåtspapper.
Sprid ut ett lager crème fraiche över degen. Sprid ut ost. Vidare lök och fläsk samt sist svartpeppar. Tips är att göra en i taget.
Ta ut den varma plåten och för över flammkuchen på bakplåtspappret direkt på den heta plåten. Grädda en flammkuchen i taget i nedre delen av ugnen i ca 8-10 minuter. (Olika ugnar har olika egenskaper, var uppmärksam på tillagningstid så att den ej blir bränd.)
Servera direkt tillsammans med salladen.
Kålsallad:
Ingredienser
en bit vitkålshuvud
2 msk surkål
1 rödlök
1 dl färsk spenat
olivolja och vitvinsvinäger
Gör så här
Hyvla vitkålen tunt och skala och skiva rödlöken i ringar.
Blanda ihop med övriga ingredienser.
Avsluta med en skvätt vinäger samt litet olivolja.
Vintips till flammkuchen:
Kein Name Spätburgunder Pinot Noir
129,00 kr
Till pizzan rekommenderar vi vinet Kein Name Spätburgunder Pinot Noir som har en fruktig och inbjudande doft med inslag av röda bär, kryddor och färska örter. Smaken är frisk och fruktig med bra intensitet. Eftersmaken har en bra längd med toner röda frukter och bär, kryddor samt färska örter.
Tyskland har blivit mer och mer berömda för sina spätburgunder som är det tyska namnet för pinot noir.
Kein Name - vinerna utan namn.
Purjolöksstrudel med champinjoner.
Strudel är populär rätt i Tyskland, Österrike samt östra Europa. Den här vegetariska varianten är fylld med en otroligt god purjolöksröra som får en extra piff av stekta champinjoner. Servera strudeln tillsammans med ett glas rosé från Österrike.
Läs mer »