Frasiga potatisvåfflor med fräsch örtcrème och varmrökt lax.

Våffeldagen närmar sig med stormsteg och vad passar då bättre än en riktigt god våffelmiddag? Här har Linnéa tagit fram matiga våfflor gjorda på potatis som toppas av smakrika tillbehör.

Matiga våfflor av potatis - potatisvåfflor.
Il Capolavoro Bianco

Il Capolavoro Bianco

Italien

Systembolaget nr:

72606

67,00 kr


logo

4

logo

0 h 30 min

Vill du servera en lite mer matig våffla har jag receptet för dig. Frasiga men mättande våfflor med riven potatis i som får tankarna att gå mot rårakor, med en syrlig, örtig och fräsch örtcrème och som grädde på moset: Varmrökt lax. Jag är verkligen svag för just varmrökt lax, men gillar du gravad lax bättre går såklart det också bra.

Potatisvåfflor med örtcrème och lax:

Ingredienser

  • 250 g mandelpotatis

  • 3,5 dl mjöl

  • 3,5 dl mjölk

  • 2 ägg

  • 2 tsk bakpulver

  • 1 tsk örtsalt

  • 50 g smör

  • 300 g naturell färskost

  • 1 kruka färsk dill

  • 2 tsk lökpulver

  • 2 tsk örtsalt

  • 1 st citron

  • ca 300 g varmrökt lax

Gör så här

    1. Skala och grovriv potatisen. Lägg ut den på ett par ark hushållspapper och lägg sedan över lite papper. Pressa ut överflödig vätska.

    2. Vispa ihop mjölet med hälften av mjölken och båda äggen till en slät smet. Tillsätt resterande mängd mjölk, bakpulver och örtsalt.

    3. Rör ner den rivna potatisen.

    4. Hetta upp ett våffeljärn och låt lite smör smälta i våffeljärnet. Grädda våfflorna gyllenbruna i omgångar. Låt vila på galler för att bevara trasigheten.

    5. Vispa under tiden upp färskosten. Finhacka ca halva krukan dill och blanda i färskosten tillsammans med lökpulver, örtsalt och saft från ca halva citronen.

    6. Servera de frasiga potatisvåfflorna med örtcrèmen, varmrökt lax, finhackad dill och bitar av citron.

Vin till potatisvåfflor:

Il Capolavoro Bianco

67,00 kr


Ett generöst torrt och fruktigt vin med fin syra och slipad mineralitet, med ett rent och elegant avslut. En perfekt aptitretare när det bjuds charkuterier eller till rätter med fisk och skaldjur.

Recept: Linnéa Seidel

Blomkålsvåfflor

Blomkålsvåfflor.


Lotta Kühlhorn, grafisk designer och illustratör, ger här sitt recept på blomkålsvåfflor. Det är en lite annorlunda form av våfflor men dessa blomkålsvåfflor är helt fantastiska och passar strålande som förrätt eller som tilltugg!

Läs mer »