Empanadas – argentinska piroger till fest och till vardags.
Vi har pratat olika fyllningar, när man äter empanadas och vad du dricker till dessa argentinska piroger med Flavia Bergström, född i Argentina.
Läs mer »En argentinsk rätt som kan liknas vid en dubbelbottnad pizza med fyllning emellan. Här blev det skinka, ost och lök. Sedan toppas allt med mera ost och lök.
Idag har jag gjort en djupdykning i det argentinska köket och gjort mig bekant med en underbar rätt vid namn fugazetta. Kikar man närmre på den argentinska maten ser man att det finns starka influenser från bland annat Italien. Som denna rätt. Kanske skulle man kunna säga att om en pizza och en focaccia får ett kärleksbarn, då blir det en fugazetta? Ja, så skulle jag vilja beskriva det.
Det blir som en dubbelbottnad pizza kan man säga. Emellan bottnarna lägger man fyllningen, som här blev skinka, ost och ohämmade mängder lök. Sedan toppas hela härligheten med mera ost och lök. I ugnen karamelliseras sedan löken och blir helt fantastiskt god. Ni bara måste testa!
50 g jäst
6 dl vatten
1/2 dl olivolja
1 tsk socker
1 kg mjöl
2 1/2 tsk salt
Smula jästen i en bunke. Häll i lite av vattnet och rör tills all jäst har lösts upp.
Tillsätt sedan resterande mängd vatten, olja, socker och drygt hälften av mjölet.
Arbeta degen i maskin tills allt mjöl gått in. Tillsätt mjöl, lite åt gången och allt salt. Arbeta degen i cirka 10 minuter tills den börjar bli glansig och släpper från kanterna.
Strö mjöl över degen och täck skålen med plastfolie. Låt jäsa i 60 minuter.
2 stora rödlökar
120 g rökt skinka i skivor
200 g vällagrad ost (prästost, västerbottensost el liknande)
100 g mozzarella
2 tsk torkad oregano
färsk oregano
flingsalt
Medan degen jäser, förbered lökarna.
Skala och skiva löken tunt. Lägg löken i en bunke. Koka upp vatten och häll detta över löken. Låt stå i cirka 10 minuter så att löken mjuknar. Häll av allt vatten.
Tag upp degen på mjölat bord och dela den i 4 delar.
Olja två runda, ugnsfasta formar (24 cm). Tryck ut 2 av degbitarna i formarna. Lägg ut ett lager med skinka, toppa med ost, skivad lök och färsk oregano. Spar lite ost och lök att lägga på toppen.
Kavla ut de sista två degbitarna till rundlar och lägg på dom som lock. Nyp ihop bottenbiten med locket. Strö över ost, lök och färsk oregano.
Grädda i 250°C i cirka 30 minuter i nedre delen av ugnen. Toppa med färsk oregano och lite flingsalt.
89,00 kr
Vinet har en intensiv och fruktig doft med trevliga inslag av mango, persika, tropiska frukter, fat och vanilj. Smaken är torr och fräsch med en lätt fet textur och inslag av tropisk frukt, fat och vanilj.
Vi har pratat olika fyllningar, när man äter empanadas och vad du dricker till dessa argentinska piroger med Flavia Bergström, född i Argentina.
Läs mer »Flavia ger här sitt bästa recept på delikatessen Empanadas. Servera dessa tillsammans med en god salsa och ett glas gott vin.
Läs mer »Asado är ett sätt att grilla kött och sydamerikanernas favoritmat. Matambre är en grönsaksfylld rulle av flankstek som du får receptet på här!
Läs mer »