Kryddiga lammfärsbiffar med afrikansk touch.
Härliga lammfärsbiffar som du allra helst grillar, men självklart går de att tillaga i ugnen också. Servera med couscous och myntasås!
Läs mer »Aubergine fylld med rostade tomater, vitlök, lök, massor av parmesan och lammfärsbiffar.
Det finns en grönsak som jag under de senaste åren lärt mig använda, och det är aubergine. Eller äggplanta som den faktiskt heter på svenska. Ett namn jag aldrig tyckt passat speciellt bra på denna lila skönhet. Men efter lite sökande visade det sig att de tidigare sorterna av denna grönsak faktiskt var ljusa och äggformade. Sedan har namnet fått hänga kvar, även om grönsaken i vår tid inte alls liknar ett ägg.
Här hemma använder jag aubergine på många olika sätt. Antingen som lite utfyllnad i en gryta, gör en god baba ganoush på den. Eller som idag, först ugnsbakar och sedan fyller med massa godsaker. En fin rätt att servera så här när vi har nyproducerade råvaror i överflöd! Auberginen har jag fyllt med rostade tomater, vitlök, lök, massor av parmesan och lammfärsbiffar.
4 medelstora auberginer
olivolja
salt
250 g tomater
4 hela vitlöksklyftor (med skal)
1 gul lök
färsk persilja
1 dl finriven parmesan
ett par skivor vitt bröd
Dela auberginerna längst med mitten.
Ringla över olja och strö på salt. Lägg i en ugnsfast form.
Dela löken i fyra bitar och fördela i en annan form tillsammans med tomater och hela vitlöksklyftor.
Rosta alla grönsaker i ugnen i 175°C i cirka 30 minuter eller tills auberginens innanmäte är helt mjukt.
Tag ut alla rostade grönsaker när de är klara. Gröp ur innehåller ur auberginen, men var försiktig så du inte skadar skalet.
Hacka samman aubergine, lök och tomat. Pressa ur vitlöken ur skalen och rör i tillsammans med lite finhackad färsk persilja och finriven parmesan.
Skär brödet i kuber och rosta gyllene i lite olja i en stekpanna. Salta lätt.
600 g lammfärs
1 ägg
150 g fetaost
1 dl finhackad färsk persilja
salt & peppar
olja till stekning
Blanda samman lammfärs, ägg, smulad fetaost, persilja, salt och peppar.
Forma till biffar och stek gyllene i rikligt med olja.
Fyll de urgröpta aubergineskalen med röran, lammfärsbiffar och krutonger.
309,00 kr
Rocca di Montemassi Toscana Sangiovese har en fin fruktig doft med inslag av körsbär, fat mjölkchoklad, jordgubbar samt stråk av lakrits. Smaken är fruktig med inslag av körsbär, blåbär, skogshallon, fat och kryddor. Vinet passar till grillade medelkraftiga rätter, pizza, pasta men även som sällskapsvin.
149,00 kr
Xavier Vignon Vacqueyras är ett djuprött, smakrikt och fruktigt vin med inslag av fat, björnbär, svartpeppar, katrinplommon, lakrits, lagerblad, fikon, kakao och hallon.
Recept: Linnéa Seidel
Härliga lammfärsbiffar som du allra helst grillar, men självklart går de att tillaga i ugnen också. Servera med couscous och myntasås!
Läs mer »Linnéa bjuder på ett recept på härliga, örtmarinerade lammracks.
Läs mer »Ibland ska man inte krångla till det. Och då kan man laga pasta med lammfärs och getost. Lätt som en plätt men med så mycket smak!
Läs mer »Här möter klassisk svensk husmanskost italienska smaker och det blir en riktig fullträff.
Läs mer »Bobotie är Sydafrikas nationalrätt som görs med nötfärs. Förälska dig i kocken Louise Mérus lammköttbullar med tillbehör och njut tillsammans med ett gott, rött vin.
Läs mer »