Grillade skaldjur med örtmarinad.

Att duka upp ett helt fat med grillade skaldjur är effektfullt och otroligt gott! Servera det som en härlig förrätt eller varmrätt med örtmarinad och baguette.

grillade skaldjur i form
Opta Encruzado

Opta Encruzado

Portugal

Systembolaget nr:

2112

119,00 kr


logo

4

logo

0 h 45 min

Idag grillar vi skaldjur. Att duka upp ett helt fat med grillade skaldjur är effektfullt och otroligt gott. Servera det som en härlig förrätt, då räcker det till 8 personer. Annars fungerar det fint som en huvudrätt till fyra. Ett tips är att pressa lite av den grillade, söta citronen över skaldjuren.

Blåmusslorna får kokas i en grillsäker panna direkt på gallret. Har du lite rökspån att lägga på grillen ger det extra god smak, men det är inget måste. Har du ingen panna du kan använda på grillen kan du lägga skaldjuren i en aluminumform eller liknande. Örtmarinaden är god att hälla över både musslor och räkor, det som blir över doppar jag brödet i. Så gott!

Musslorna:

Ingredienser

  • 800 g blåmusslor

  • 2 schalottenlökar

  • 2 dl vitt vin

Gör så här

    1. Skölj musslorna under kallt vatten. Knacka på de musslor som är öppna. De som inte sluter sig slänger du. Släng även de trasiga musslorna.

    2. Finhacka lök och lägg i en gjutjärnspanna tillsammans med musslor och vin.

    3. Häll cirka 2 matskedar av örtmartinaden över musslorna.

    4. Ställ stekpannan med musslor på en het grill med lock. Sätt locket på grillen och grilla i tills alla musslor har öppnat sig.

Örtmarinad:

Ingredienser

  • 1 dl persilja

  • 1 dl basilika

  • 2 vitlöksklyftor

  • 1 citron

  • 1/2 dl olivolja

  • salt

Gör så här

    1. Finhacka persilja, basilika och vitlök.

    2. Riv skalet av citronen och pressa ur saften. Blanda allt tillsammans med olivolja och salt.

Skaldjuren:

Ingredienser

  • 800 g färdigkokta havskräftor

  • 1 kg räkor utan skal

  • 3 citroner

  • 1 baguette

Gör så här

    1. Lägg räkorna i en grillkorg med nät. Grilla havskräftor direkt på gallret i ca 2 minuter per sida. Grilla räkorna tills de börjar få färg.

    2. Dela citronerna och lägg dom med snittytan ner på grillen och grilla tills de får en fin yta.

    3. Lägg upp de varma räkorna i en skål och skeda över lite örtmarinad. Blanda om väl.

    4. Lägg upp musslor, havskräftor och räkor på ett fat.

    5. Servera med baguette i bitar, grillad citron och örtmarinad.

Vintips till grillade skaldjur:

Santa Rita Sauvignon Blanc Gewurztraminer Riesling

80,00 kr


Santa Rita är ett trevligt sällskapsvin som även gör sig fint till fisk och skaldjur. Vinet har en fruktig doft med inslag av lime, nektarin, fläder, mandarin och litchi samt en fläkt av blommor. Smaken är frisk och fruktig med toner av honungsmelon, persika, krusbär, fläder, litchi och lime med ett stråk av madarinzest.

Opta Encruzado

119,00 kr


Ett krispigt och fruktdrivet vin med smak av röda äpplen, tropisk frukt, mogen citron och nötiga fattoner och ett mineraliskt stråk.

Recept: Linnéa Seidel

Vietnamesiska vårrullar på fat

Vietnamesiska vårrullar med lax.


Vietnamesiska vårrullar eller spring rolls som de också kallas är lite pilliga att göra men oerhört goda. Du kan fylla rullarna med vad du önskar men här har Linnéa gjort dem med lax, krispiga grönsaker, risnudlar, jordnötssås och sötstark srirachamajo.

Läs mer »
Gambas al ajillo i gryta på bord

Gambas al ajillo.


En klassiker på varje tapasrestaurang och en storfavorit hos många! Gambas al ajillo är även enkelt att laga hemma och här får du ett gott recept med tillhörande vintips.

Läs mer »