Grillade skaldjur med örtmarinad.

Att duka upp ett helt fat med grillade skaldjur är effektfullt och otroligt gott! Servera det som en härlig förrätt eller varmrätt med örtmarinad och baguette.

grillade skaldjur i form
Gustave Lorentz Signature Series Pinot Blanc

Gustave Lorentz Signature Series Pinot Blanc

Frankrike

Systembolaget nr:

5124601

107,00 kr


logo

4

logo

0 h 45 min

Idag grillar vi skaldjur. Att duka upp ett helt fat med grillade skaldjur är effektfullt och otroligt gott. Servera det som en härlig förrätt, då räcker det till 8 personer. Annars fungerar det fint som en huvudrätt till fyra. Ett tips är att pressa lite av den grillade, söta citronen över skaldjuren.Blåmusslorna får kokas i en grillsäker panna direkt på gallret. Har du lite rökspån att lägga på grillen ger det extra god smak, men det är inget måste. Har du ingen panna du kan använda på grillen kan du lägga skaldjuren i en aluminumform eller liknande. Örtmarinaden är god att hälla över både musslor och räkor, det som blir över doppar jag brödet i. Så gott!/ Linnéa

Musslorna:

Ingredienser

  • 800 g blåmusslor

  • 2 schalottenlökar

  • 2 dl vitt vin

Gör så här

    1. Skölj musslorna under kallt vatten. Knacka på de musslor som är öppna. De som inte sluter sig slänger du. Släng även de trasiga musslorna.

    2. Finhacka lök och lägg i en gjutjärnspanna tillsammans med musslor och vin.

    3. Häll cirka 2 matskedar av örtmartinaden över musslorna.

    4. Ställ stekpannan med musslor på en het grill med lock. Sätt locket på grillen och grilla i tills alla musslor har öppnat sig.

Örtmarinad:

Ingredienser

  • 1 dl persilja

  • 1 dl basilika

  • 2 vitlöksklyftor

  • 1 citron

  • 1/2 dl olivolja

  • salt

Gör så här

    1. Finhacka persilja, basilika och vitlök.

    2. Riv skalet av citronen och pressa ur saften. Blanda allt tillsammans med olivolja och salt.

Skaldjuren:

Ingredienser

  • 800 g färdigkokta havskräftor

  • 1 kg räkor utan skal

  • 3 citroner

  • 1 baguette

Gör så här

    1. Lägg räkorna i en grillkorg med nät. Grilla havskräftor direkt på gallret i ca 2 minuter per sida. Grilla räkorna tills de börjar få färg.

    2. Dela citronerna och lägg dom med snittytan ner på grillen och grilla tills de får en fin yta.

    3. Lägg upp de varma räkorna i en skål och skeda över lite örtmarinad. Blanda om väl.

    4. Lägg upp musslor, havskräftor och räkor på ett fat.

    5. Servera med baguette i bitar, grillad citron och örtmarinad.

Vintips till grillade skaldjur

Gustave Lorentz Signature Series Pinot Blanc

107,00 kr


Detta vin passar utmärkt till grillade skaldjur. Gustave Lorentz Signature Series Pinot Blanc har en intensiv och fruktig doft med fina inslag av av citrus, melon, gråpäron, persika och ett stänk av honung. Smaken är medelfyllig och frisk med en viss mineralitet och inslag av solmogen melon, persika, gråpäron och citrus.

Vietnamesiska vårrullar på fat

Vietnamesiska vårrullar med lax.


Vietnamesiska vårrullar eller spring rolls som de också kallas är lite pilliga att göra men oerhört goda. Du kan fylla rullarna med vad du önskar men här har Linnéa gjort dem med lax, krispiga grönsaker, risnudlar, jordnötssås och sötstark srirachamajo.

Läs mer »