Halstrad lax med gräddstuvad grönkål.

Recept på halstrad lax serverad med härligt gräddstuvad grönkål. Tips! Flytta inte runt laxen i stekpannan utan låt den ligga still i ca 4 minuter innan du vänder.

Halstrad lax med gräddstuvad grönkål
Kein Name Rheinhessen Trocken Riesling

Kein Name Rheinhessen Trocken Riesling

Tyskland

Systembolaget nr:

7929901

92,00 kr


logo

4

logo

0 h 45 min

En bit fint halstrad lax är något jag verkligen gillar. Men ha tålamod. Flytta inte runt laxen i stekpannan utan låt den ligga still i cirka 4 minuter innan du vänder på den. Servera en härligt gräddstuvad grönkål till laxen. Smaka av och se om du behöver tillsätta lite extra salt eller inte. Det beror på hur mycket sälta du får från ost och fond./Linnéa Seidel

Halstrad lax

Ingredienser

  • ca 800 g lax med skinnet kvar

  • havssalt

  • olja

  • ca 800 g lax med skinnet kvar

Gör så här

    1. Skär laxen i 4 portionsbitar.

    2. Strö salt i en stekpanna och ringla i olja. Låt stekpannan bli riktigt varm. Lägg i laxen med skinnsidan nedåt. Stek laxen på medelhög värme i cirka 4 minuter.

    3. Vänd fisken och låt den få färg på köttsidan i cirka 2 minuter. Tag av från värmen så att fisken inte fortsätter att tillagas.

Gräddstuvad grönkål

Ingredienser

  • 400 g grönkål

  • smör

  • 3 dl vispgrädde

  • 1/2 msk grönsaksfond

  • 1 tsk strösocker

  • 1 dl vällagrad ost

  • vitpeppar

  • ev salt

  • granatäpplekärnor

  • färsk grönkål

Gör så här

    1. Ta bort den grova stammen och skär ner grönkålen i mindre bitar. Stek i lite smör tills den mjuknar men inte får färg. Tillsätt grädde, fond och socker.

    2. Låt sjuda i cirka 20 minuter. Tillsätt eventuellt mer grädde om det behövs.

    3. Rör i osten och låt den smälta.

    4. Smaka av med vitpeppar och eventuellt lite salt.

    5. Lägg upp laxen på ett fat, dekorera med färsk grönkål och granatäpplekärnor. Servera med den gräddstuvade grönkålen.

Vin till halstrad lax

Kein Name Rheinhessen Trocken Riesling

92,00 kr


Denna trevliga riesling som bjuder på fruktig smak med fin samklang av tropiska frukter, melon, citrus och blommor blir ett härligt komplement till laxen. "Bra köp" enligt Allt om Vin och fina poäng i Munskänken med Vinjournalen.

Recept: Linnéa Seidel

Ostbricka med vin.

Ostbricka.


En ostbricka med massor av goda smaker är alltid ett uppskattat inslag på middagsbjudningen. Här tipsar vi även om några snapsar som passar utmärkt till ost.

Läs mer »