Högrevsgryta med blåbär.

I Tareq Taylors senaste kokbok "Middag i en gryta" bjuder han på en härlig och unik högrevsgryta med picklade blåbär som serveras med en god potatispuré. 

Högrevsgryta med blåbär
Expedition Carmenère

Expedition Carmenère

Chile

Systembolaget nr:

254301

69,00 kr


Château Malescasse 2016

Château Malescasse 2016

Frankrike

Systembolaget nr:

5380901

299,00 kr


logo

8

logo

2 h 15 min

En mustig högrevsgryta från Tareq Taylor senaste kokbok "Middag i en gryta". Grytan räcker till många och blir det något över går det utmärkt att spara till en annan dag eller frysa in till ett senare tillfälle. Det går lika bra att använda smålök eller bananschalottenlök som stora gula lökar.

Högrevsgryta:

Ingredienser

  • 1, 2 kg högrev

  • 1 flaska rött vin

  • ca 1 liter vatten

  • 2 oxbuljongtärningar

  • 1 dl frysta blåbär

  • 4 stora gula lökar (ca 800 g)

  • 4–5 vitlöksklyftor

  • 250 g rotselleri

  • 2–3 morötter

  • 400 g hela champinjoner

  • 4–5 lagerblad

  • 1 msk fint hackad färsk timjan

  • 1–2 tsk salt

  • ½ tsk hel svartpeppar

  • 1–2 msk majsstärkelse + 1–2 msk vatten

  • 1 dl portvin

  • olivolja till stekning

Gör så här

    1. Skär köttet i stora grytbitar, cirka 5 × 5 cm. Bryn dem runtom i olja i en stekpanna. Lägg över i en gryta, tillsätt 5 dl vin, vatten, buljongtärningar och blåbär. Koka upp, skumma av och sjud i cirka 1 timme utan lock.

    2. Skala lök och vitlök. Dela de gula lökarna på mitten och bränn snittytan hårt i en torr stekpanna. Ta upp lökarna och bryn även de hela vitlöksklyftorna.

    3. Skala och skär rotselleri och morötter i stora bitar. Lägg ner i grytan med lök, vitlök, champinjoner, lagerblad, timjan, salt och peppar och låt sjuda i 1 ½ timme till.

    4. Ta upp kött och grönsaker, lägg de halva lökarna för sig. Samla ihop blåbär och pepparkorn och lägg åt sidan. Mixa såsen (som kan ha en lite tråkig färg) i en kannmixer och häll sedan tillbaka i grytan. Koka upp och red såsen med majsstärkelse utrörd i vatten. Häll i resten av vinet och portvinet.

    5. Koka upp igen och smaka av med salt. Lägg tillbaka kött, rotfrukter och svamp i grytan. Toppa med lökarna och låt allt bli varmt.

    6. Servera med potatispuré och picklade blåbär.

Potatispuré:

Ingredienser

  • 750 g potatis

  • 1 dl mjölk + 2 dl crème fraiche

  • ca 1 tsk salt

  • färskpressad citronsaft

  • hackad persilja

Gör så här

    1. Skala potatisarna, skär i mindre bitar och koka i cirka 20 minuter, tills de är mjuka.

    2. Stöt till ett mos, blanda med mjölk och crème fraiche och smaksätt med salt, citronsaft och persilja. Håll varmt.

Picklade blåbär

Ingredienser

  • 2 dl färska blåbär

  • 2–3 msk rödvinsvinäger

Gör så här

    1. Dela stora odlade blåbär, låt små vara hela.

    2. Vänd bären i vinäger och låt stå i 5–10 minuter innan servering.

Vin till högrevsgryta:

Expedition Carmenère

69,00 kr


Expedition Carmenère har en mycket trevlig och fruktig doft med inslag av fat, plommon, färska örter, svarta vinbär, blåbär, vanilj och lakrits. Vinet har en fruktig smak med inslag av fat, plommon, färska örter, svarta vinbär, viol, blåbär, peppar och choklad. Ett utmärkt grytvin!

Château Malescasse 2016

299,00 kr


I en liten högre prisklass tipsar vi om Château Malescasse 2016 som har en nyanserad och intensiv doft med inslag av mörka frukter och bär, ceder, tobak samt en fläkt av kardemumma och kanel. Vinet har stadig strävhet men med mogna och finkorniga tanniner. Vinet är fylligt och intensivt med toner av mörka frukter och bär, röda plommon, kryddor, ceder samt ett stråk av lakrits.

Lövbiffsgryta i stekpanna på bord med ris och salt.

Snabblagad lövbiffsgryta.


Grytor och långkok hör hösten till men det är inte alltid tiden finns för långkok. Här plockar vi fram lövbiff, som inte behöver koka så länge för att köttet ska bli mört, och lagar en snabb och enkel lövbiffsgryta!t!

Läs mer »