Julkryddad blodpudding med stekt fläsk och glöggmarinerade lingon.

Blodpudding är en riktig klassiker på våra svenska julbord. Men inte många har testat att laga det hemma. Linnéa delar här med sig av ett magiskt recept.

Julkryddad blodpudding med stekt fläsk och glöggmarinerade lingon.
Lenz Moser Zweigelt Eleganz

Lenz Moser Zweigelt Eleganz

Österrike

Systembolaget nr:

543901

101,00 kr


Georges Duboeuf Beaujolais-Villages

Georges Duboeuf Beaujolais-Villages

Frankrike

Systembolaget nr:

500301

121,00 kr


logo

1 h 30 min

Grisblod går att beställa på mataffären och kommer oftast fryst. Låt det tina i kylen över natten.

Blodet brukar vara klumpfritt men jag brukar sila det för säkerhets skull. Glöm inte att testa de glöggmarinerade lingonen att ha till. De blir verkligen pricken över i!

Linnéa

Blodpudding:

Ingredienser

  • 1 liter grisblod

  • 5 dl svagdricka eller buljong

  • 8 dl grovt rågmjöl

  • 1 gul lök

  • 150 g smör

  • 1 äpple

  • 0,5 dl ljus sirap

  • 2 tsk mald kryddnejlika

  • 2 tsk kryddpeppar

  • 1 tsk ingefära, malen

  • salt

  • smör

  • ströbröd

Gör så här

    1. Sila blodet ner i en stor skål. Blanda i buljong eller svagdricka och vispa i rågmjölet.

    2. Skala och finhacka löken. Stek den mjuk i lite av smöret. Smält resten av smöret. Kärna ur och finhacka äpplet.

    3. Blanda i stekt lök, smält smör och finhackat äpple.Krydda blodpuddingen med sirap, kryddnejlika, kryddpeppar, ingefära och salt.

    4. Provstek gärna en plätt för att smaka att smaksättningen blivit rätt. Tillsätt ev mer kryddor om så behövs.

    5. Smörj och bröa 2 avlånga brödformar. Fyll dem till 2/3 med smeten.

    6. Ställ i en långpanna och ställ in i en 200°C varm ugn. Täck formarna med bakplåtspapper.

    7. Fyll upp vatten i långpannan så att blodpuddingen tillagas i ett vattenbad i ca 60 minuter.

    8. Tag ut och låt svalna. Låt sedan formarna stå i kylen över natten.

Glöggmarinerade lingon:

Ingredienser

  • 3 dl glögg

  • 0,5 dl ljust muscovadosocker

  • 2 dl frysta lingon

  • stekfläsk

Gör så här

    1. Ha upp glögg och socker i en kastrull. Låt sjuda i cirka 20 minuter.

    2. Häll den varma glöggen över lingonen. Låt svalna i rumstemperatur.

    3. Stek fläsket inför servering. Servera blodpuddingen med skivat, stekt fläsk och glöggmarinerade lingon.

Vintips till blodpuddingen:

Lenz Moser Zweigelt Eleganz

101,00 kr


Vill du dricka vin till blodpuddingen passar exempelvis Lenz Moser Zweigelt Eleganz finfint. Smaken är komplex och elegant med en fruktig ton av mörka körsbär, plommon, röda bär och kryddor med ett långt och fint avslut.

Georges Duboeuf Beaujolais-Villages

121,00 kr


Beaujolais-Villages är ungt och friskt i stilen men med tydliga toner av röda bär, hallon och jordgubbar. Tillsammans med sin höga, läskande syra bjuder smaken på mycket frukt och en välbalanserad lätthet.

Recept: Linnéa Seidel