Vörtbrödsnittar med kryddoströra och fikon.
Starta julafton med ett glas mousserande glögg och ett trevligt tilltugg! I år inleder vi med dessa läckra snittar meden härlig röra av klassisk kryddost.
Läs mer »Blodpudding är en riktig klassiker på våra svenska julbord. Men inte många har testat att laga det hemma. Linnéa delar här med sig av ett magiskt recept.
Grisblod går att beställa på mataffären och kommer oftast fryst. Låt det tina i kylen över natten.
Blodet brukar vara klumpfritt men jag brukar sila det för säkerhets skull. Glöm inte att testa de glöggmarinerade lingonen att ha till. De blir verkligen pricken över i!
Linnéa
1 liter grisblod
5 dl svagdricka eller buljong
8 dl grovt rågmjöl
1 gul lök
150 g smör
1 äpple
0,5 dl ljus sirap
2 tsk mald kryddnejlika
2 tsk kryddpeppar
1 tsk ingefära, malen
salt
smör
ströbröd
Sila blodet ner i en stor skål. Blanda i buljong eller svagdricka och vispa i rågmjölet.
Skala och finhacka löken. Stek den mjuk i lite av smöret. Smält resten av smöret. Kärna ur och finhacka äpplet.
Blanda i stekt lök, smält smör och finhackat äpple.Krydda blodpuddingen med sirap, kryddnejlika, kryddpeppar, ingefära och salt.
Provstek gärna en plätt för att smaka att smaksättningen blivit rätt. Tillsätt ev mer kryddor om så behövs.
Smörj och bröa 2 avlånga brödformar. Fyll dem till 2/3 med smeten.
Ställ i en långpanna och ställ in i en 200°C varm ugn. Täck formarna med bakplåtspapper.
Fyll upp vatten i långpannan så att blodpuddingen tillagas i ett vattenbad i ca 60 minuter.
Tag ut och låt svalna. Låt sedan formarna stå i kylen över natten.
3 dl glögg
0,5 dl ljust muscovadosocker
2 dl frysta lingon
stekfläsk
Ha upp glögg och socker i en kastrull. Låt sjuda i cirka 20 minuter.
Häll den varma glöggen över lingonen. Låt svalna i rumstemperatur.
Stek fläsket inför servering. Servera blodpuddingen med skivat, stekt fläsk och glöggmarinerade lingon.
89,00 kr
99,00 kr
Vill du dricka vin till blodpuddingen passar exempelvis Lenz Moser Zweigelt Eleganz finfint. Smaken är komplex och elegant med en fruktig ton av mörka körsbär, plommon, röda bär och kryddor med ett långt och fint avslut.
129,00 kr
Beaujolais-Villages är ungt och friskt i stilen men med tydliga toner av röda bär, hallon och jordgubbar. Tillsammans med sin höga, läskande syra bjuder smaken på mycket frukt och en välbalanserad lätthet.
Recept: Linnéa Seidel
Starta julafton med ett glas mousserande glögg och ett trevligt tilltugg! I år inleder vi med dessa läckra snittar meden härlig röra av klassisk kryddost.
Läs mer »Servera en underbar varmrökt lax med en krämig saffranssås på julbordet.
Läs mer »Avsluta julmiddagen med något sött! Här bjuder vi på ett recept på en härligt kladdig kladdkaka med smak av saffran.
Läs mer »