Knäckig äppelpaj med salt kolasås och vaniljglass.

Knäckig smulpaj där äpplena får djup smak av att marineras i Fireball. Serveras med vaniljglass och hemkokt, salt kolasås som också smaksätts med likören.

Äppelpaj med salt kolasås och vaniljglass
Fireball 50 cl

Fireball 50 cl

USA

Systembolaget nr:

332

199,00 kr


logo

6 portioner

logo

1 h 0 min

Det fantastiska receptet är skapat av Helena Elm bakom instagramkontot @baraenkakatill.

Pajfyllning:

Ingredienser

  • 4 äpplen (ca 400 g)

  • 1/2 dl Fireball

  • Smör till pajformen

  • kanel

Gör så här

    1. Sätt ugnen på 200 grader.

    2. Skala och kärna ur äpplena och skär dem i skivor som du sedan delar på mitten.

    3. Lägg dem i en bunke och rör ner 0,5 dl Fireball. Låt marinera i skålen i ca 20 min, rör om då och då.

    4. Sila sedan av vätskan och spara det som blir över till kolasåsen.

    5. Lägg äppelbitarna i en smord pajform och strö över kanel efter smak och tycke.

Smuldeg:

Ingredienser

  • 150 g smör

  • 1,5 dl strösocker

  • 2 dl havregryn

  • 2 dl vetemjöl

Gör så här

    1. Nyp ihop smuldegen med hjälp av händerna och strö den över äpplena.

    2. Grädda i mitten av ugnen i ca 20-25 min tills pajen har fått en fin, gyllene färg.

Salt kolasås:

Ingredienser

  • 1 dl strösocker

  • 1 dl mjölk

  • 1 dl vispgrädde

  • 1 dl ljus sirap

  • 1,5 tsk flingsalt

  • 0,6 dl Fireball

Gör så här

    1. Blanda alla ingredienser förutom flingsalt och Fireball i en kastrull.

    2. Låt koka på medelvärme och rör om då och då med en handvisp. Efter ca 20 min brukar den ha fin konsistens. (Notera också att kolasås tjocknar något medan den svalnar.)

    3. Ta såsen från värmen och rör ner flingsalt och Fireball. Börja med den Fireball du fick över efter att ha marinerat äpplena, och fyll på med så mycket som du önskar. Totalt 0,6 dl Fireball i kolasåsen är ett lagom riktmärke.

Servering:

Ingredienser

  • vaniljglass

Gör så här

    1. Servera äppelpajen med vaniljglass och den saltstänkta kolasåsen.

Fireball 50 cl

199,00 kr


Fireball har en mycket söt, kryddig smak med hetta och tydlig karaktär av kanel, inslag av ingefära och apelsin. Eftersmaken har en lätt sötma som balanseras fint med kanelsmaken.

Recept: Helena Elm