Kryddig pumpasoppa.

Pumpa är en av de råvaror som är i säsong i oktober, och den går att göra mycket gott med. Som en värmande pumpasoppa. Perfekt vardagsmat såhär på hösten.

Kryddig pumpasoppa fotad ovanifrån.
Weinwurms Gemischter Satz

Weinwurms Gemischter Satz

Österrike

Systembolaget nr:

2315301

115,00 kr


logo

4

logo

0 h 50 min

Pumpa är en råvara som en del drar sig för att använda för att det kan vara svårt att veta hur man ska tillaga den på bästa sätt. Men den är faktiskt en väldigt tacksam grönsak! Här har vi skapat en pumpasoppa med höstig kryddning som gör den extra värmande en regnig dag i oktober.

Tycker du att soppa är tråkigt eller tycker du inte att du blir mätt på bara soppan? Toppa den med något mer matigt. Här är några exempel:

  • En klick crème fraiche.

  • En näve frön, som pumpafrön eller solrosfrön.

  • En god smaksatt olja.

  • Krutonger.

  • Ett delat kokt ägg.

Du kan också servera soppa med en macka, varm eller kall, för den extra hungrige. Eller varför inte en sidosallad?

Pumpasoppa:

Ingredienser

  • 1 stor butternutpumpa (ca 1 kg)

  • 2 msk olivolja

  • 1 stor gul lök, hackad

  • 2 vitlöksklyftor, hackade

  • 1 msk riven färsk ingefära

  • 1 tsk kanel, malen

  • 1 tsk spiskummin, malen

  • 1 tsk koriander, malen

  • 1 tsk chilipulver (valfritt, för extra krydda)

  • 1 liter grönsaksbuljong

  • 2 dl kokosmjölk

  • salt och peppar

  • färsk koriander eller persilja till garnering

Gör så här

    1. Skala och skär pumpan i små bitar, ta bort alla frön.

    2. Värm olivolja i en stor kastrull på medelvärme. Tillsätt den hackade löken och fräs den mjuk och genomskinlig, cirka 5 minuter.

    3. Tillsätt vitlök, riven ingefära, kanel, spiskummin, koriander och chilipulver (om du använder). Fräs i ytterligare 1-2 minuter tills kryddorna börjar dofta.

    4. Ha i pumpabitarna i kastrullen och rör om så att de täcks av kryddblandningen. Häll i grönsaksbuljongen och låt soppan koka upp.

    5. Sänk värmen och låt soppan sjuda i cirka 20-25 minuter, eller tills pumpabitarna är mjuka.

    6. Använd en stavmixer för att mixa soppan slät direkt i kastrullen, eller överför soppan till en mixer och mixa där.

    7. Häll tillbaka soppan i kastrullen om du använde en mixer, och tillsätt kokosmjölken. Rör om och värm soppan försiktigt utan att den kokar upp.

    8. Smaka av med salt och peppar.

Vintips till pumpasoppa:

Weinwurms Gemischter Satz

115,00 kr


Till en kryddig pumpasoppa passar ett frisk och undomligt vitvin som detta. Weinwurm är en Gemischter satz, en druvblandning, från Österrike med toner av päron, vitpeppar, krusbär, gröna äpplen, fläder, mineral och lime.