Lammlägg med pumpakräm.

Långlagat lammlägg blir otroligt mört och smakrikt. Servera med en kräm på höstens pumpa – den ger både härlig sötma och färg till rätten.

Lammlägg med pumpakräm.
Ruby Zin

Ruby Zin

USA

Systembolaget nr:

7668001

112,00 kr


logo

4

logo

3 h 30 min

Lammlägg blir oerhört mört och saftigt när det får koka länge med vätskan, i detta fall rödvin. Här går det åt en hel flaska vin till långkoket, och du kan med fördel servera samma vin till maten sen. Till den här rätten rekommenderar vi ett mjukt rödvin från Kalifornien; Ruby Zin.

Lammlägg:

Ingredienser

  • 4 st lammlägg 

  • 1 gul lök

  • 1 hel vitlök

  • 150 g rotselleri 

  • 150 g morot

  • 1 msk tomatpuré 

  • 10 st svartpepparkorn

  • 2 st lagerblad

  • 1 flaska rött vin

  • 0,5 dl råsocker 

  • 1 dl balsamvinäger 

  • 2 msk smör

Gör så här

    1. Salta och peppra lammläggen, och bryn dem runt om.

    2. Hacka grönsakerna grovt och bryn även dessa i pannan. Vitlöken halveras (med skalet kvar) och steks med övriga grönsaker.

    3. Tillsätt tomatpuré, svartpepparkorn och lagerblad och lägg tillbaka lammläggen och tillsätt vinet, låt sedan koka i 5 minuter så att alkoholen försvinner.

    4. Slå på vatten så det täcker allt och sjud på svag värme i 2-3 timmar eller tills köttet är mört men håller sig fast på benet.

    5. När köttet är mört är det dags att plocka upp benen och lägga alltihopa på en plåt.

    6. Karamellisera sockret i en kastrull, tillsätt vinägern och sila ner vätskan från lammet, reducera till en såsliknade konsistens, tillsätt sedan smöret under omrörning.

    7. Inför servering: Lägg lammläggen på en plåt, ös med 1 msk sås på varje lägg. Värm i ugnen på 200℃ i 8 min.

Pumpakräm och tillbehör:

Ingredienser

  • 1 butternutpumpa

  • 2 msk matolja

  • 1 dl grädde

  • 350 g haricots verts 

  • 100 g rostade pumpakärnor 

  • 1 kruka gräslök

Gör så här

    1. Skala och rosta pumpan med oljan på 240℃ tills pumpan fått färg och är mjuk (ungefär 20-30 min).

    2. Spara oljan, mixa pumpan och grädden slät i matberedare. Smaka av med salt och peppar.

    3. Koka haricots verts i saltat vatten i 1 min. Hacka ner i ärtstora bitar och blanda med oljan från pumpan, pumpakärnorna och gräslöken. Smaka av med salt och peppar.

Vin till lammlägg:

Ruby Zin

112,00 kr


Detta bäriga vin med inslag av blåbär, hallon, örter och vanilj passar utmärkt till lagglägg med pumpakräm. Ruby Zin är ett kaliforniskt vin av druvorna Zinfandel och Ruby Cabernet och har en garanterat låg halt av histaminer och tanniner.

Recept: Danger Österlin