Chokladfondant med Fireball och egen, krämig vaniljglass.
Matkreatören Sofia Henriksson bjuder på en fantastisk chokladfondant med kryddig kanellikör som serveras med egen vaniljglass och apelsinzest.
Läs mer »En julig tårta med mjuka pepparkaksbottnar, rårörda lingon och vaniljfärskost-frosting som dessutom har fått en extra skjuts i smaken av kryddig Fireball.
Foto: Cecilia Hagerling Larsson
Inför Pepparkakans dag har bakboksförfattaren Cecilia Hagerling Larsson bakom instagram-kontot homemade_by_cecilia skapat en fantastisk tårta med mjuka pepparkaksbottnar, rårörda lingon och vaniljfärskost-frosting. Både bottnar och frosting har fått en extra skjuts i smaken av den kryddiga Fireballen som passar utmärkt med sin smak av kanel, ingefära och apelsin.
125 g smör
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 dl ljust muscovadorörsocker (eller strösocker)
100 g crème fraîche eller yoghurt
1 1/2 malen ingefära
1 1/2 tsk malen nejlika
2 tsk malen kanel
1 tsk kardemumma, mortlad
2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl (180 g)
1/2 dl mjölk
1/2 dl Fireball
1 krm salt
Värm ugnen till 150 grader.
Klä en springform 18-20 cm i diameter med bakplåtspapper, eller smöra och bröa noga.
Bryn smöret (småkoka tills det blivit gyllenbrunt och doftar nötig karamell). Häll i Fireball.
Vispa ägg och socker luftigt och ljust. Vänd i crème fraîche.
Blanda ingefära, nejlika, kardemumma, kanel, bakpulver, salt och vetemjöl i en bunke och sikta ner i smeten omväxlande med vätskan. Vänd försiktigt runt till en jämn smet.
Grädda i mitten av ugnen i ca 40 min. Kakan skall inte vara kletig i mitten när du känner efter med en provsticka. Låt svalna 5-10 min i formen och vänd sen upp och ner för att få så raka bottnar som möjligt.
150 g smör, rumstempererat
2 1/2 matsked Fireball
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
300 g philadelphiaost, rumstempererad
Vispa smör ljust och luftigt med elvisp eller assistent med ballongvisp.
Vispa i Fireball, ca 1 tsk i taget på hög hastighet.
Vänd ner philadelphia, florsocker och vaniljsocker med en slickepott. Om blandningen skär sig sätter du bunken över ett vattenbad och rör runt tills lite har värmts upp i botten. Ta bort från värmen och vispa med elvispen. Upprepa om det behövs för att få en slät frosting. Blir den för lös kan du låta den stå i kylen ett tag.
1 dl lingonsylt eller rårörda lingon
1/2 dl salt kola eller Dulce de leche
Skär kakan i två bottnar.
Spritsa med en tät stjärntyll runt ytterkanten på bottnen och några duttar i mitten.
Bre på lingonsylt/rårörda lingon.
Lägg på den andra bottnen och spritsa med en stor Honorétyll. Spritsa på salt kola eller Dulce de leche.
Tips! Pensla bottnarna med Fireball för extra mycket smak och saftighet.
199,00 kr
Fireball har en mycket söt, kryddig smak med hetta och tydlig karaktär av kanel, inslag av ingefära och apelsin. Eftersmaken har en lätt sötma som balanseras fint med kanelsmaken.
Recept: Cecilia Hagerling Larsson
Matkreatören Sofia Henriksson bjuder på en fantastisk chokladfondant med kryddig kanellikör som serveras med egen vaniljglass och apelsinzest.
Läs mer »Julen är det sötas högtid och här har Linnéa tagit fram en enkel men väldigt god dessert med julens kryddor kanel och apelsin. Servera med ett sött och juligt bubbel med glöggsmak från Glöet.
Läs mer »En ljuvligt julig cheesecake med apelsintouch där fluffig grädde möter krispiga pepparkakor. Serveras i glas och toppas med vackra, sockrade lingon.
Läs mer »Knäckig smulpaj där äpplena får djup smak av att marineras i Fireball. Serveras med vaniljglass och hemkokt, salt kolasås som också smaksätts med likören.
Läs mer »