Päronkaka med Frangipanicrème.

I Sanna Töringes bok "Olivoljeboken" finns massvis av härliga recept där olivoljan spelar stor roll. Bland annat flertalet efterrätter, som denna spännande päronkaka.

Päronkaka med Frangipanicrème.
Diamant

Diamant

Cypern

Systembolaget nr:

2160

99,00 kr


logo

8-10

"En sådan här fin päronkaka åt jag för första gången på det fantastiska kaféet Pedrocchi i Padua." - Sanna.

Läs mer om Sanna Töringes bok "Olivoljeboken" här. »

Mördeg:

Ingredienser

  • 1,5 dl florsocker

  • 3 dl vetemjöl

  • 150 g kallt smör

  • 2 msk kallt vatten

Gör så här

    Sätt ugnen på 150 grader.

    Börja med mördegen: Blanda florsocker och mjöl.

    Dela kallt smör i bitar och arbeta snabbt ihop, gärna i matberedare. Häll i kallt vatten och knåda hastigt ihop till en deg. Låt vila minst 30 minuter i kylskåp.

    Smörj en pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Kavla ut degen, lägg den i formen och ställ in i frysen i 30 minuter. (Man kan också tumma ut degen i formen och lägga folieremsor runt kanten så att den håller sig på plats. Då behöver man inte sätta in formen i frysen.)

    Förgrädda pajskalet i 10 minuter. Ta ut formen och höj värmen till 200 grader.

Frangipanicrème:

Ingredienser

  • 4 dl mandelmjöl

  • 0,75 dl mild olivolja

  • 2 ägg

  • 2 citroner, finrivet skal

  • 1 dl strösocker

  • 3 mogna päron

  • lite citronsaft

  • 2 msk strösocker

Gör så här

    1. Blanda under tiden som pajskalet förgräddas alla ingredienser till frangipanicrèmen, dvs. mandelmjöl , olivolja , ägg , citronskal och strösocker.

    2. Fyll formen med smeten, skala och skär päronen i tunna skivor och pressa över lite citronsaft.

    3. Lägg päronen i ett fint mönster och strö över socker. Grädda kakan i ugnen i 30–40 minuter.

Dryckestips till päronkakan:

Diamant

99,00 kr


Ett halvsött vin som passar utmärkt till desserter, särskilt sådana med mandel i. Vinet har eleganta toner av jasmin samt bittermandel och passar utmärkt till mandelkaka.

Recept: Sanna Töringe, ur boken "Olivoljeboken".

Inkokta päron i fem olika färger

Inkokta päron på 3 sätt.


En dessert hämtad ur boken "Husmanskost" av Pontus Frithiof och Tor Stålhandske. Samtliga päron går att äta i sin enkelhet med lättvispad grädde. Päronen går även bra att servera som inslag i egna dessertkombinationer.

Läs mer »