Päronkaka med Frangipanicrème.

I Sanna Töringes bok "Olivoljeboken" finns massvis av härliga recept där olivoljan spelar stor roll. Bland annat flertalet efterrätter, som denna spännande päronkaka.

Päronkaka med Frangipanicrème.
Nederburg Noble Late Harvest

Nederburg Noble Late Harvest

Sydafrika

Systembolaget nr:

274102

119,00 kr


logo

8-10

"En sådan här fin päronkaka åt jag för första gången på det fantastiska kaféet Pedrocchi i Padua." - Sanna.

Läs mer om Sanna Töringes bok "Olivoljeboken" här. »

Mördeg:

Ingredienser

  • 1,5 dl florsocker

  • 3 dl vetemjöl

  • 150 g kallt smör

  • 2 msk kallt vatten

Gör så här

    Sätt ugnen på 150 grader.

    Börja med mördegen: Blanda florsocker och mjöl.

    Dela kallt smör i bitar och arbeta snabbt ihop, gärna i matberedare. Häll i kallt vatten och knåda hastigt ihop till en deg. Låt vila minst 30 minuter i kylskåp.

    Smörj en pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Kavla ut degen, lägg den i formen och ställ in i frysen i 30 minuter. (Man kan också tumma ut degen i formen och lägga folieremsor runt kanten så att den håller sig på plats. Då behöver man inte sätta in formen i frysen.)

    Förgrädda pajskalet i 10 minuter. Ta ut formen och höj värmen till 200 grader.

Frangipanicrème:

Ingredienser

  • 4 dl mandelmjöl

  • 0,75 dl mild olivolja

  • 2 ägg

  • 2 citroner, finrivet skal

  • 1 dl strösocker

  • 3 mogna päron

  • lite citronsaft

  • 2 msk strösocker

Gör så här

    1. Blanda under tiden som pajskalet förgräddas alla ingredienser till frangipanicrèmen, dvs. mandelmjöl , olivolja , ägg , citronskal och strösocker.

    2. Fyll formen med smeten, skala och skär päronen i tunna skivor och pressa över lite citronsaft.

    3. Lägg päronen i ett fint mönster och strö över socker. Grädda kakan i ugnen i 30–40 minuter.

Dryckestips till päronkakan:

Nederburg Noble Late Harvest

119,00 kr


Nederburg Noble Late Harvest har en mycket söt smak av tropiska och torkade frukter, honung och nötter. Dessertvinet har en balanserad syra och lång söt eftersmak och passar till desserter med frukt och bär eller till lagrade grönmögelostar. 

Recept: Sanna Töringe, ur boken "Olivoljeboken".