Pasta med pancetta.

En snabb och enkel pastarätt full av härliga smaker från salt pancetta, vitlök och parmesan. Matchas perfekt till det italienska vinet Il Capolavoro.

Pasta med pancetta och Il Capolavoro på box.
logo

4

logo

0 h 20 min

Det geniala i en riktigt god pasta, är när man låter pastan koka klart den där allra sista stunden i pastasåsen. Så den suger upp precis all smak och blir krämig och god, nästan stinn av såsen skulle jag säga.

Hur mycket vitlök som är rimligt beror på hur stark den är, och självklart på hur mycket vitlökssmak man själv vill ha. Men 2-4 vitlöksklyftor, det brukar jag tycka blir bra.

Att det bara tar dig cirka 20 minuter att svänga ihop den här pastan gör det till en vinnare, alla dagar i veckan.

Pasta med pancetta:

Ingredienser

  • 250 g pancetta

  • 4 portioner valfri pasta

  • 10 cm purjolök

  • 2-4 vitlöksklyftor

  • 1 msk kalvfond (koncentrat)

  • 1 tsk dijonsenap

  • 3 dl grädde

  • 2 dl riven parmesan + extra att riva över vid servering

  • 1–2 dl pastavatten

  • 120 g bladspenat

  • svartpeppar

  • salt

Gör så här

    1. Knaperstek pancetta i en stekpanna.

    2. Koka upp pastan och koka tills den är al dente.

    3. Skiva purjolök tunt. Skala och finhacka vitlöken. Låt den steka med panchettan tills den mjuknar.

    4. Tillsätt kalvfond, dijonsenap, grädde och riven parmesan. Rör om och låt allt koka ihop till en sås.

    5. Vänd i pastan och lite av pastavattnet och låt pastan koka klart i såsen. Ha i bladspenaten och vänd runt allt. Tillsätt ev mer pastavatten om det behövs. Smaka av med svartpeppar och salt.

    6. Ha upp på tallrikar och toppa med mer riven parmesan.

Vin till pastan:

Recept: Linnéa Seidel