Pizza – en populär global italienare.
Här får du lära dig skillnaden mellan romansk och napolitansk pizza, historien bakom populära Margherita och hur du gör äkta italiensk pizza från experten.
Läs mer »Pizza med vitlöksfräst spenat som bas, solmogna tomater, mozzarella, getost och parmesan på toppen. Här får du ett makalöst gott recept på pizza och vintips därtill.
Det finns pizza och så finns det pizza. Den typiska svenska pizzan man köper på kvarterspizzerian är inte alls min grej. För mycket flottig ost och för lite smak. Men kommer jag utomlands testar jag gärna pizza. Det kan vara milsvid skillnad mot den pizza som ofta serveras här hemma i Sverige.
Som pizzan jag ätit i hos min syster i Berlin ett par gånger. Ett litet oansenligt kyffe som bara har öppet på sommaren. Deras recept på pizza innebär stenugnsbakad pizza på en papptallrik. Inget snofsigt eller speciellt, utan avskalat och med fokus på att servera gästerna en sjukt god pizza.
Med det i minnet har jag tagit fram ett recept på pizza som är sådär ”dra mig baklänges va gott”-god. Vitlöksfräst spenat som bas, solmogna tomater, mozzarella, getost och parmesan på toppen. Man tar en tugga och i munnen sker en explosion av smak när spenaten, vitlöken och getosten möts. Ren magi!
3 dl vatten
1/2 paket jäst
1/2 dl olivolja
6-8 dl durumvetemjöl
en nypa salt
2 vitlöksklyftor
400 g färsk bladspenat
250 g mozzarella
180 g (en rulle) getost
små tomater i olika färger
färsk parmesan att hyvla över
Blanda ut jästen i vattnet. Tillsätt oljan och mjölet, lite i taget.
Arbeta in mjölet och kör degen i cirka fem minuter i maskin tills elastiska trådar bildas. Ha i saltet och blanda om.
Täck med plastfolie och låt jäsa ett par timmar i rumstemperatur. Eller på en sval plats över natten.
Finhacka vitlöken och fräs den i en skvätt olja i en het stekpanna. Akta så den inte bränns vid.
Tag ur vitlöken och fräs bladspenaten i två omgångar. Mycket vätska skall kokas bort. Blanda sedan vitlöken i bladspenaten. Låt svalna.
Ha upp degen på mjölat bakbord och dela den i 4 lika stora delar. Arbeta igenom varje degbit och kavla ut. Fördela spenaten över pizzabotten.
Skiva tomater, mozzarella och getost. Fördela över pizzorna.
Jag använder mig av en pizzasten när jag gräddar pizzor, men självklart går det bra att grädda på vanlig plåt också.
Grädda pizzorna i omgångar i 250°C i cirka 15 minuter. Hyvla färsk parmesan över de varma pizzorna.
Låt fredagsmyset börja!
Här får du lära dig skillnaden mellan romansk och napolitansk pizza, historien bakom populära Margherita och hur du gör äkta italiensk pizza från experten.
Läs mer »Åt du pizza på nyårsdagen? Då är du långt ifrån ensam. Enligt den årliga pizzarapporten som gör av Foodora är vi ganska överens om vilka pizzor som är godast. Men det finns även några lokala preferenser runt om i landet.
Läs mer »Ljuvligt recept på pizza bianco med parmesan och svamp som får smaklökarna att jubla.
Läs mer »Linnéa delar med sig av sitt bästa recept på hemgjord pizza och ger dig goda råd att tänka på när du bakar pizzan i ugnen.
Läs mer »