Pizza med mozzarella, getost och parmesan.

Pizza med vitlöksfräst spenat som bas, solmogna tomater, mozzarella, getost och parmesan på toppen. Här får du ett makalöst gott recept på pizza och vintips därtill.

Pizza med tre sorters ost
Ruffino Chianti Organic, 750ml

Ruffino Chianti Organic, 750ml

Italien

Systembolaget nr:

231001

99,00 kr


Gustave Lorentz Pinot Gris Evidence, Ekologiskt

Gustave Lorentz Pinot Gris Evidence, Ekologiskt

Frankrike

Systembolaget nr:

7554201

169,00 kr


CHILL OUT Malbec Organic Fairtrade Argentina

CHILL OUT Malbec Organic Fairtrade Argentina

Argentina

Systembolaget nr:

614601

82,00 kr


logo

4 portioner

logo

0 h 40 min

Det finns pizza och så finns det pizza. Den typiska svenska pizzan man köper på kvarterspizzerian är inte alls min grej. För mycket flottig ost och för lite smak. Men kommer jag utomlands testar jag gärna pizza. Det kan vara milsvid skillnad mot den pizza som ofta serveras här hemma i Sverige.

Som pizzan jag ätit i hos min syster i Berlin ett par gånger. Ett litet oansenligt kyffe som bara har öppet på sommaren. Deras recept på pizza innebär stenugnsbakad pizza på en papptallrik. Inget snofsigt eller speciellt, utan avskalat och med fokus på att servera gästerna en sjukt god pizza.

Med det i minnet har jag tagit fram ett recept på pizza som är sådär ”dra mig baklänges va gott”-god. Vitlökfräst spenat som bas, solmogna tomater, mozzarella, getost och parmesan på toppen. Man tar en tugga och i munnen sker en explosion av smak när spenaten, vitlöken och getosten möts. Ren magi!

Recept på pizza med tre sorters ost

Ingredienser

  • 3 dl vatten

  • 1/2 paket jäst

  • 1/2 dl olivolja

  • 6-8 dl durumvetemjöl

  • en nypa salt

  • 2 vitlöksklyftor

  • 400 g färsk bladspenat

  • 250 g mozzarella

  • 180 g (en rulle) getost

  • små tomater i olika färger

  • färsk parmesan att hyvla över

Gör så här

    1. Blanda ut jästen i vattnet. Tillsätt oljan och mjölet, lite i taget.

    2. Arbeta in mjölet och kör degen i cirka fem minuter i maskin tills elastiska trådar bildas. Ha i saltet och blanda om.

    3. Täck med plastfolie och låt jäsa ett par timmar i rumstemperatur. Eller på en sval plats över natten.

    4. Finhacka vitlöken och fräs den i en skvätt olja i en het stekpanna. Akta så den inte bränns vid.

    5. Tag ur vitlöken och fräs bladspenaten i två omgångar. Mycket vätska skall kokas bort. Blanda sedan vitlöken i bladspenaten. Låt svalna.

    6. Ha upp degen på mjölat bakbord och dela den i 4 lika stora delar. Arbeta igenom varje degbit och kavla ut. Fördela spenaten över pizzabotten.

    7. Skiva tomater, mozzarella och getost. Fördela över pizzorna.

    8. Jag använder mig av en pizzasten när jag gräddar pizzor, men självklart går det bra att grädda på vanlig plåt också.

    9. Grädda pizzorna i omgångar i 250°C i cirka 15 minuter. Hyvla färsk parmesan över de varma pizzorna.

    10. Låt fredagsmyset börja!

Vin till pizzan:

Ruffino Chianti Organic, 750ml

99,00 kr


Till detta recept på pizza passar det såklart bra med en äkta italienare! Ruffino Chianti är ett rött medelfylligt vin från Toscana med smak av körsbär, hallon och lakrits. Ett klassiskt pizza- och pastavin!

Gustave Lorentz Pinot Gris Evidence, Ekologiskt

169,00 kr


Eller föredrar du ett glas vitt? Till pizzan passar ett glas Gustave Lorentz Evidence Pinot Gris Biologique. Ett franskt vitt vin med en fin kryddighet och torra friska toner med smak av röda äpplen och grape. Vinet bryter fint av getostsmaken på pizzan.

CHILL OUT Malbec Organic Fairtrade Argentina

82,00 kr


Ett glas malbec passar också fint till pizzan. Smaken är medelfyllig och fruktig med inslag av mörka frukter och lakrits.

Pizza med chèvre och päron

Sveriges populäraste pizzor.


Åt du pizza på nyårsdagen? Då är du långt ifrån ensam. Enligt den årliga pizzarapporten som gör av Foodora är vi ganska överens om vilka pizzor som är godast. Men det finns även några lokala preferenser runt om i landet.

Läs mer »