Semla deluxe av dessertmästaren Dorotea Malmegård.

Dorotea Malmegård har jobbat på kända Stockholmskrogar som Lux och Operakällaren samt i New York. Här är receptet på hennes magiska semla smaksatt med rom.

Semla deluxe
Don Papa Rum

Don Papa Rum

Filippinerna

Systembolaget nr:

8856701

495,00 kr


logo

24 st små

logo

0 h 30 min

Dorotea Malmegård har jobbat på kända Stockholmskrogar som Lux och Operakällaren samt i New York. Hon har dessutom skrivit boken Desserter! och tog 2014 andraplatsen i programmet Dessertmästarna. När det kommer till sötsaker vet "Tea" vad hon pratar om. Här är receptet på hennes magiska semla smaksatt med rom.

Semla deluxe

Ingredienser

  • 2 dl mjölk 3%

  • 4 dl stenmalet vetemjöl

  • 1/2 paket jäst

  • 2 ¾ dl stenmalet vetemjöl

  • 1 st ägg

  • 1/2 krm salt

  • 1 msk nymalen kardemumma

  • 1 dl strösocker

  • 100 g smör (rumstempererat)

Gör så här

    1. Värm mjölken fingervarm, smula ner jästen och vispa tills den lösts upp sig. Tillsätt mjölet och arbeta ihop till en deg. Låt jäsa cirka 3o minuter i bunke under duk.

    2. Blanda i torra ingredienser och avsluta med att jobba in smöret. Dela degen i 30g bitar och rulla dem runda.

    3. Sätt dem på en plåt klädd med bakplåtspapper med ordentligt med mellanrum. Jäs till dubbel storlek.

    4. Baka av bullarna på 210 grader i cirka 6 minuter.

    5. Ta ut bullarna och lyft dem från plåten så att de inte bakar vidare.

Jordnötskräm

Ingredienser

  • 250 g ekologiskt osötat jordnötssmör

  • 250 g kondenserad mjölk

  • 100 g dulce de Leche

  • 1/2 dl Don Papa Rum

Gör så här

    1. Blanda ihop samtliga ingredienser i en bunke.

    2. Fyll i en spritspåse.

Bärgrädde

Ingredienser

  • 5 dl grädde

  • 100 g drottningsylt

  • 1st vaniljstång

Gör så här

    1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.

    2. Vispa grädden med vaniljen tills den är spritsbar.

    3. Vänd i drottningsylten tills den är ordentligt blandad. Fyll i spritspåse.

Servering

Ingredienser

    Gör så här

      1. Skär bort locket på semlan. Ta bort lite av inkråmet och fyll med jordnötskrämen.

      2. Toppa med bärgrädde, sedan locket och avsluta med att sikta florsocker över locket.

      3. Voila!

    Don Papa Rum

    495,00 kr


    Don Papa Rum har en angenämt och fruktig doft som bjuder på en nyanserad smak av vanilj, honung, apelsin, moscovadosocker och kanderad frukt med tydliga exotiska toner.

    Passar perfekt som avec eller som ingrediens i cocktails och bakverk.

    Recept: Dorotea Malmegård