Semla deluxe av dessertmästaren Dorotea Malmegård.
Dorotea Malmegård har jobbat på kända Stockholmskrogar som Lux och Operakällaren samt i New York. Här är receptet på hennes magiska semla smaksatt med rom.
Dorotea Malmegård har jobbat på kända Stockholmskrogar som Lux och Operakällaren samt i New York. Hon har dessutom skrivit boken Desserter! och tog 2014 andraplatsen i programmet Dessertmästarna. När det kommer till sötsaker vet "Tea" vad hon pratar om. Här är receptet på hennes magiska semla smaksatt med rom.
Semla deluxe
Ingredienser
2 dl mjölk 3%
4 dl stenmalet vetemjöl
1/2 paket jäst
2 ¾ dl stenmalet vetemjöl
1 st ägg
1/2 krm salt
1 msk nymalen kardemumma
1 dl strösocker
100 g smör (rumstempererat)
Gör så här
Värm mjölken fingervarm, smula ner jästen och vispa tills den lösts upp sig. Tillsätt mjölet och arbeta ihop till en deg. Låt jäsa cirka 3o minuter i bunke under duk.
Blanda i torra ingredienser och avsluta med att jobba in smöret. Dela degen i 30g bitar och rulla dem runda.
Sätt dem på en plåt klädd med bakplåtspapper med ordentligt med mellanrum. Jäs till dubbel storlek.
Baka av bullarna på 210 grader i cirka 6 minuter.
Ta ut bullarna och lyft dem från plåten så att de inte bakar vidare.
Jordnötskräm
Ingredienser
250 g ekologiskt osötat jordnötssmör
250 g kondenserad mjölk
100 g dulce de Leche
1/2 dl Don Papa Rum
Gör så här
Blanda ihop samtliga ingredienser i en bunke.
Fyll i en spritspåse.
Bärgrädde
Ingredienser
5 dl grädde
100 g drottningsylt
1st vaniljstång
Gör så här
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
Vispa grädden med vaniljen tills den är spritsbar.
Vänd i drottningsylten tills den är ordentligt blandad. Fyll i spritspåse.
Servering
Ingredienser
Gör så här
Skär bort locket på semlan. Ta bort lite av inkråmet och fyll med jordnötskrämen.
Toppa med bärgrädde, sedan locket och avsluta med att sikta florsocker över locket.
Voila!
Klassisk semla eller nachosemla?
Semlor, snipplor och kakor med twist med Linn Utbult.
Amarula semmelshot.
Vi bjuder på en egen variant av den älskade semlan i form av en fantastisk shot med söt och krämig Amarula. Se hela receptet här.
Läs mer »