Skomakarsås.

Rödvinssås+köttbit=sant. Med den här ”utökade” varianten av rödvinssky får du det lilla extra.

Skomakarsås med köttbit på träbord.
Falling Feather Bag in Box

Falling Feather Bag in Box

USA

Systembolaget nr:

72972

259,00 kr


Falling Feather

Falling Feather

USA

Systembolaget nr:

72972

99,00 kr


logo

4

Låt lite rökt sidfläsk och purjolök förvandla såsen till en skomakarsås – tillbehör som traditionellt serveras till biffstek när man vill njuta av skomakarlåda.

I den här rätten matchar vinets milda lakritston rökigheten i fläsket på ett ypperligt sätt. Men den smakrika rödvinsskyn passar också bra till kyckling, och precis som till den klassiska skomakarlådan är ett gott potatismos alltid rätt till.

Skomakarsås:

Ingredienser

  • 2 st schalottenlökar

  • 3 dl rött vin, t ex Falling Feather Ruby Cabernet (Nr 72972)

  • 1 lagerblad

  • ett par timjankvistar

  • 3 dl vatten

  • 1 ½ msk koncentrerad oxfond

  • 1 msk rödvinsvinäger

  • 2 msk kallt smör

  • salt

  • nymald peppar

  • 50 g rökt sidfläsk eller 2 skivor bacon

  • 2 dl strimlad purjolök

  • smör till stekning

Gör så här

    1. Finhacka schalottenlöken. Mjukstek den sakta i smör.

    2. Häll på vinet och lägg i lagerblad och timjan. Koka ner vinet till hälften, utan lock.

    3. Tillsätt vatten och fond och fortsätt koka ihop ytterligare cirka 10 minuter. Blanda i vinägern mot slutet. Sila såsen.

    4. Ta från värmen och vispa i 2 msk smör, klickvis. Nu ska såsen inte kokas mer. Smaka av med salt och peppar.

    5. Strimla fläsket. Fräs fläsk och purjolök och blanda ner i såsen. Värm såsen försiktigt, men låt den inte koka.

Vin till maträtter med skomakarsås:

Falling Feather Bag in Box

259,00 kr


Generöst fruktig och mjuk smak med inslag av skogshallon, sötlakrits och örter. Är ett utmärkt pratvin som gärna följer med till det dukade bordet. Används till medelkraftiga och lite kraftigare anrättningar på kött, fågel eller växtbaserat. Vinet klarar även lite sötma elller kryddhetta.

Falling Feather

99,00 kr


Falling Feather är ett generöst, fruktigt vin med mjuk smak med inslag av skogshallon, sötlakrits och örter. Vinet är gjort av druvan ruby cabernet och har en garanterat låg halt av tanniner och histaminer.

Blåbärssås på träbord bredvid en skål med blåbär.

Blåbärssås


Sås gjord på blåbär - en ”skogsinspirerad” sås som är en perfekt matchning till vinets örtiga blåbärstoner och generösa fruktighet.

Läs mer »