Tofu i sötsur sås med glasnudlar och krispiga grönsaker.

Varför inte lyxa till det med en god middag ikväll? Här finns recept på en läcker och lättlagad rätt bestående av tofu i sötsur sås med dryckestips därtill!

Krispig tofu i sötsur sås
Gustave Lorentz Gewurztraminer Réserve

Gustave Lorentz Gewurztraminer Réserve

Frankrike

Systembolaget nr:

524401

123,00 kr


logo

4 portioner

logo

0 h 40 min

Idag bjuder jag på en lättlagad asiatisk middag - krispig tofu i sötsur sås. Och då menar jag inte sån där sötsur sås du kan köpa på flaska, som helt ärligt mest smakar sött. Nej, idag gör vi en egen och det är faktiskt inte alls svårt. Det enda man ska tänka på är att det är viktigt att smaka av såsen när den kokat ihop. Ofta får man tillsätta mer sötma, syra eller hetta, så att det blir en bra balans. När man får till det är det inte mycket som kan slå din tofu i sötsur sås!

I det här receptet har jag valt att använda tofu. Självklart går det lika bra att ta kyckling som du skär i bitar och steker istället. Det är helt en smaksak men det är bra med variation ibland!

Sötsur sås

Ingredienser

  • 2 vitlöksklyftor

  • 2 tsk finriven färsk ingefära

  • 1 msk tomatpuré

  • 1/2 tsk chiliflakes

  • Olja att steka i

  • 1 dl risvinäger

  • 2 dl ananasjuice

  • 1/2 dl agavehonung

  • 1 msk soja

  • 2 tsk majsstärkelse

  • 1 msk vatten

Gör så här

    1. Skala och finhacka eller riv vitlöken.

    2. Blanda tillsammans med ingefära, tomatpuré och chiliflakes i en kastrull med olja. Stek på medelvärme i cirka 2 minuter. Rör om så det inte bränns vid.

    3. Tillsätt risvinäger, ananasjuice, agave och soya. Rör om och låt allt koka upp och koka några minuter.

    4. Blanda ut majsstärkelsen i lite vatten och tillsätt det. Låt såsen koka i cirka 10 minuter.

    5. Smaka av och tillsätt ev. mer agavesirap, soja, vinäger eller chili.

Krispig tofu

Ingredienser

  • 400 g fast tofu

  • salt och svartpeppar

  • Olja att steka i

Gör så här

    1. Torka tofun helt torr med hjälp av lite hushållspapper.

    2. Skär den i fyrkanter och stek gyllene i en varm stekpanna med olja i omgångar.

    3. Strö över lite salt och peppar över den nystekta tofun.

Till servering

Ingredienser

  • 4 port glasnudlar

  • Rödkål

  • Sockerärtor

  • Salladslök

  • Färsk chili

Gör så här

    1. Koka nudlarna enligt paketets instruktioner.

    2. Blanda ner den stekta tofun i såsen och blanda om väl.

    3. Strimla rödkål, sockerärtor, salladslök och chili fint.

    4. Lägg upp nudlar i 4 skålar och toppa sedan med kål, sockerärtor, salladslök, chili och tofu i sötsur sås.

Dryck till din tofu i sötsur sås:

Gustave Lorentz Gewurztraminer Réserve

123,00 kr


Till denna asiatiska rätt med tofu i sötsur sås passar ett glas Gustave Lorentz Gewurztraminer perfekt. Ett vitt vin med blommig och frisk doft med inslag av honung, rosor och päron.

Recept: Linnéa Seidel