Ugnsbakad teriyakilax med syrlig fänkålsallad och citrusaioli.

Här är ett recept på lax med teriyakismak som bakas i ugnen. Till det serveras en smakrik sallad med fänkål och rostade rotfrukter, samt en sås med citrussmak.

Teriyakilax med fänkålssallad och citrusaioli, till Yoko Riesling.
YOKO Riesling

YOKO Riesling

Tyskland

Systembolaget nr:

52967

135,00 kr


logo

4

logo

1 h 0 min

Ett perfekt recept när du är sugen på lite asiatiska smaker! Teriyakisåsen passar utmärkt till lax och den friska fänkålssalladen är både krispig och somrig.

Teriyakilax och rotfrukter:

Ingredienser

  • 600 g laxfilé i portionsbitar

  • 2 dl teriyakisås

  • sesamfrö

  • 400 g rotselleri

  • 400 g palsternacka

  • färsk timjan

  • olivolja

Gör så här

    1. Sätt ugnen på 200 grader, varmluftsugn.

    2. Lägg portionsbitarna i en smord ugnsform.

    3. Pensla över teriyakisås och strö över sesamfrö.

    4. Skär bort skalet på rotselleri och palsternacka, skär i mindre bitar och lägg i en ugnsfast form med olivolja, färsk timjan och flingsalt.

    5. Baka laxen i ugn ca 20 min, samtidigt som rotfrukterna (i separata formar) - rotfrukterna får sannolikt vara kvar i ugnen en liten stund till.

Fänkålssallad:

Ingredienser

  • 2 fänkål, ca 350 g

  • 1 citron, saft

  • 3 msk olivolja

  • flingsalt

Gör så här

    1. Hyvla fänkålen på mandolin, lägg i skål och pressa citronsaften över, likaså olivolja och flingsalt. Massera salladen och låt vila i skål.

Citrusaioli:

Ingredienser

  • 1 äggula

  • 0,5 citron, finrivet skal och saft

  • 1 tsk dijonsenap

  • 2,5 dl neutral olja

  • 2 vitlöksklyftor, finrivna

  • salt

  • färsk thaibasilika till dekoration

Gör så här

    1. Vispa ihop äggula, citronskal, citronsaft och dijonsenap. Vispa i oljan droppvis tills såsen tjocknar. Tillsätt vitlök och smaka av med salt.

    2. VID SERVERING: Servera den ljumma laxen med krispig fänkålssallad, rostade rotfrukter och krämig citrusaioli. Dekorera med färska blad thaibasilika.

Vintips till teriyakilax:

YOKO Riesling

135,00 kr


YOKO Riesling har en intensiv doft med inslag av apelsinblom, lime, honungsmelon, tropisk frukt, och ett stråk av kryddor. Smaken är fruktig med en liten fruktsötma som balanseras på bästa sätt med den friska syran. Vinet har en bra smaklängd och det finns toner av både melon, lime, mineral och en fläkt av blommor.

Recept: Louise Bondebjer