Vit pizza med kantareller, pumpa och schalottenlök.

Vit pizza, eller Pizza Bianco som det heter i pizzans hemland, har verkligen blivit populärt under de senaste åren. Vi förstår verkligen varför, det är otroligt gott. I kokboken "Laga Svamp" delar Martin Nordin ett härligt recept på vit pizza med trattkantareller, pumpa och schalottenlök som toppas med syrad gul tomatsås.

Tips på hur du gör en syrad gul tomatsås, pumpakärnsmör och riktigt god pizzadeg står i kokboken.
Vit pizza med kantareller och pumpa
Rating
6
30 min

Vit pizza med kantareller:

6 bollar pizzadeg
1 liten uchiki kuri-pumpa (vintersquash), eller butternutpumpa
2 medelstora schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
6 msk växtbaserad crème fraiche
3 msk pumpakärnsmör
6 dl trattkantareller
1. Värm upp vedugnen eller en vanlig ugn med en pizzasten på gallret till en så hög temperatur som möjligt. Låt gå en stund så att stenen är riktigt varm.
2. Skala pumpa och lök och skär i tunna skivor, gärna med en mandolin. Lägg skivorna i en skål, riv över vitlök, tillsätt olja och massera in med händerna.
3. Pudra en stor skärbräda med rikligt med mjöl. Ta en boll pizzadeg och forma den till en rund pizza. Låt den vila i några minuter. Pudra pizzaspaden med mjöl, lägg över pizzabotten på spaden och dra samtidigt lite i kanterna så att cirkeln blir större.
4. Ta en matsked crème fraiche och dra ut ett tunt lager från mitten ut mot kanterna. Droppa över litepumpakärnsmör och smeta ut.
5. Lägg på pumpaskivor, lök och trattkantareller och ställ in pizzan i ugnen.
6. När pizzans kanter bubblat upp och fått fin färg – den får gärna vara något bränd på vissa ställen – är den klar.

Till servering:

vitlöksolja
libbsticka
syrad gul tomatsås
1. Ta ut och pensla kanterna med vitlöksolja och toppa sedan med libbsticka och generöst med tomatsås.

Vintips till vit pizza:

Systembolagsnummer: 50676 239,00 kr

Pinot och pizza är en fin kombination och det pinot-vinet från Kim Crawford har en fruktig smak som balanseras upp en av högs yra och bra smakintensitet. I eftersmaken finns toner av röda och mörka frukter, kryddor och en spets av blodapelsin.

 

Fler recept från Laga Svamp:
Martin Nordin lagar mat

För några år sedan fick en förläggare på Bonnier upp ögonen för Martin Nordins Instagramkonto och nu har han nyligen släppt sin tredje vegetariska kokbok – Laga svamp. 

Läs mer
Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager