Vitlöksdoftande skaldjurspasta med kräftor och musslor.

Känner ni som jag att ni inte riktigt sugit det sista ur kräftsäsongen än? Att det fortfarande finns utrymme i själ, hjärta - och framförallt mage - för lite fler kräftor? Det är nämligen precis så jag känner. Men kanske finns varken ork eller tid till att dra igång en klassisk kräftskiva? Vilken tur att det finns otroligt många fler sätt att äta kräftor på än rakt upp och ner tillsammans med en nubbe och lite Västerbottensostpaj. Man kan göra en härlig skaldjurspasta med kräftor till exempel. Gudars skymning så gott!

Det fina med den här skaldjurspastan är att den enkelt kan varieras beroende på vad du känner för. Just nu känner jag för kräftor. Och här kan du lägga ribban precis hur högt eller lågt du vill. Absolut godast blir ju så klart om du köper kräftstjärtar och skalar för hand. Det är inget snack om saken. Du får dessutom underbara skal som du kan koka god buljong på. Men jag vet hur det brukar vara på fredagar. Efter en lång arbetsvecka vill man bara äta något riktigt gott, ta ett glas vin och njuta lite av ledigheten. Så om du väljer en snabbare lösning än att skala kräftstjärtarna själv, ja då ska jag inte vara den som dömer dig. Jag lovar!

Men låt ändå den här såsen ta några extra minuter att laga. Stek lök och vitlök riktigt, riktigt mjuka. Så de blir så där löjligt söta och goda. Ha inte för bråttom just där. Lova mig det?
Skaldjurspasta med kräftor
Rating
4
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
1 msk tomatpuré
400 g konserverade körsbärstomater
1 dl vitt vin
1/2 dl grädde
salt & svartpeppar
1/2 dl riven parmesan
färsk persilja
1 msk citron
300 g skalade kräftstjärtar
400 g vongolemusslor
1 schalottenlök
olja
2 dl vitt vin
400 g spagetti
1. Skala och finhacka lök och vitlök. Låt dom steka på medelvärme tills de blir riktigt, riktigt mjuka i en rejäl klick smör.
2. Tillsätt tomatpuré, körsbärstomater, vin, grädde, salt och peppar.
3. Låt allt koka ihop, utan lock, tills såsen reducerats till cirka hälften och du har en krämig och tjock sås.
4. Blanda i riven parmesan, finhackad färsk persilja, citron och kräftstjärtar.
5. Lägg musslorna i en skål med iskallt, saltat vatten. Då får musslorna en chans att öppna sig lite och ”spotta ut” eventuell sand. Skölj av noga.
6. Finhacka löken och fräs i lite olja. Lägg i musslorna och slå på vinet. Låt allt koka under lock i cirka 2 minuter. Släng de musslor som inte öppnat sig.
7. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Blanda ner nykokt pasta och ångade musslor i pastasåsen. Riv över lite extra parmesan och servera direkt! Häll upp ett glas vin till och låt fredagsmyset börja!

Två vintips till skaldjurspasta med kräftor och musslor:

Systembolagsnummer: 2596 65,00 kr

Casal Garcia Vinho Verde har en fräsch och fruktig doft med inslag av honungsmelon, äpplen. päron och citrus. Smaken är fruktig och pärlande med trevliga toner av melon, gröna äpplen, päron och citrus.

Systembolagsnummer: 76438 129,00 kr

Doften i Terra de Asorei Albariño Crianza Sobre Lías är fräsch och nyanserad med inslag av citron, mandarin, persika, färska örter och en fläkt av citrusskal. Smaken är torr och frisk med fina toner av citron, mandarin, mineral, färska örter, persika och touch av citruszest.

Fler pastarätter:
Pasta Carbonara

Det finns inte ett perfekt vin till all pasta. Det är såsen, smakerna och kryddorna du ska tänka på när du väljer vin. Vi tipsar om tio goda viner till olika pastarätter.

Läs mer
Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager