Moxy - klubben för lesbiska som fixar Pridefest på Münchenbryggeriet.

I år ser Pride-firandet lite annorlunda ut och vi har pratat med den lesbiska klubben Moxy, som planerar en Pride-fest i speciellt format.

Lesbiska tjejer

Sommar är en tid då vi brukar uppleva Pridefestivaler runt om i landet. Men i år är ingenting som förr. Festligheterna kommer se annorlunda ut då det mesta äger rum på nätet. folk o folk har pratat med den ena ägaren till Moxy, en klubb för lesbiska tjejer, som planerar ett fysiskt event med social distansering.

Moxy startade för tretton år sedan av Anna Högkil. På den tiden drev hon restaurangen Momma på Söder och i anslutning till den hade hon bildat klubben Lezzie Friday, som riktade sig till gaytjejer. 

– Den blev jättepopulär, växte och vi behövde hitta större lokaler. Då startade vi Moxy, säger Anna Högkil.

Anna Högkil och Anna Ungh bakom Moxy

I dag är Moxy en av Sveriges största klubbar för lesbiska tjejer. Den ägs och drivs fortfarande av Anna Högkil som numera har en kompanjon och projektledarpartner i Anna Ungh.

Namnet Moxy är en blandning av den forna restaurangen Momma samt Roxy, den senare var en gayrestaurang.

– På engelska betyder ”moxy” småkaxig, eller lite ”cocky”, så det tyckte vi passade bra. Efter att vi startade har det kommit ett hotell med samma namn, men det har inget med oss att göra.

Moxy – fest, konserter, bio med mera

Moxy har ungefär en träff i kvartalet under ”lågsäsong”, det vill säga när det inte är Pride. Då flyttar de runt sina event på olika bra lokaler och nattklubbar, företrädesvis i Stockholm. Men klubben har under de gångna åren även tagit sig utanför storstaden vid några tillfällen. 

– Vi har en massa egna DJ:s och vi försöker puffa alla i vår värld som gör något musikaliskt eller teatraliskt och knyta dem till oss på olika sätt. 

Förutom fest, musik och konserter med mera så arrangerar de även ett par biovisningar per år. Om det är premiär på en film med någon slags lesbisk flirt från Hollywood, så kör de en biopremiär. 

– Eftersom vi har rätt nätverk att bjuda in till det. Vi har också haft fotbolls- och brännbollsturneringar i Moxys namn. Och tennis. Framöver blir det paddel.

Som för många andra i nöjes- och klubbvärlden har de under våren och sommaren tvingats att pausa det mesta av verksamheten på grund av Covid-19-utbrottet.

– Vi brukar tillsammans med bögarna fylla Cinderellabåten en gång om året. Den skulle ha avgått den 7 juni, men vi var tvungen att ställa in, säger hon besviket.

Popup på Münchenbryggeriet under Pride

Naturligtvis påverkar den rådande pandemin även firandet av Stockholm Pride. Vanligtvis är det tre till fyra gånger fler tjejer som deltar på Moxy-eventen under de här hektiska regnbågsdagarna, och det brukar hända något på Moxy varje kväll. I år äger Pride rum den 31 juli – 2 augusti, men den ordinarie Pride-paraden kommer inte att gå av stapeln i fysisk form.

Pride

– Vi jobbar på att det ska hända lite bra saker ändå under dessa datum och enligt de regler som finns. Vi håller på att undersöka vad vi kan göra. Vi vet redan nu att det blir en form av Moxy-popup-event utomhus på Münchenbryggeriet. Det blir någon slags sittande fest med lite egna artister och vi kommer dessutom att live-streama vad övriga Pride gör. 

Vid tidpunkten då folk o folk talar med Anna Högkil är Pride-programmet inte helt spikat. Men för dem som vill veta mer kommer hemsidan och sociala media att uppdateras kontinuerligt med aktuell information. 

Vad händer framöver för Moxy?

– Så fort corona är ute ur våra liv blir det ”business as usual”. Många hör av sig och det är ett stort sug på att vi ska komma tillbaka, avslutar Anna Högkil

Mer info om Moxy och festligheterna på Münchenbryggeriet under Pride-veckan:

Hemsida: http://klubbmoxy.se/Facebook: Moxy StockholmInstagram: @moxystockholm

15.07.2020