Nederburg och Qhubeka förändrar liv med cyklar.

Vinproducenten Nederburg samarbetar med välgörenhetstiftelsen Qhubeka som delar ut cyklar till behövande i Sydafrika.

Cykel i vingård

Vintillverkaren Nederburg har ett tätt samarbete med välgörenhetsstiftelsen Qhubeka som delar ut cyklar till behövande i Sydafrika. Stiftelsen grundades 2005 och har hittills delat ut mer än 80 000 cyklar. Namnet kommer från Nguni språket och skall därför uttalas med ett klickljud och betyder ”att fortsätta framåt” eller ”framåtskridande”. Cyklarna delas ut för att öka tillgängligheten hos behövande och därigenom förbättra möjligheten till sjukvård, arbete och entreprenörskap. Ambitionen är på sikt att sprida projektet över hela Afrika.

Nederburgs engagemang började med att man blev huvudsponsor till det professionella cykelstallet Team Dimension Data for Qhubeka som är det första afrikanska stallet på världstouren. Till skillnad mot andra stall har man inte bara sportsliga mål utan även ett ädelt syfte att samla in pengar och skapa uppmärksamhet kring Qhubeka. Målet är att generera minst 5000 cyklar per år. Naturligtvis är det attraktivt för Nederburg att sponsra det sydafrikanska cykelstallet som har haft stora framgångar i bland annat Tour de France. Men avgörande för beslutet var den socioekonomiska delen och anknytningen till Qhubeka.

Vineriet Nederburg som är beläget i den vackra vinregionen Paarl har dock drivit engagemanget med Qhubeka långt vidare. Man har upplåtit ett hus på egendomen för produktion av Qhubekacyklar där åtta tidigare arbetslösa kvinnor från det lokala samhället producerar nära 5000 cyklar per år. Nederburg har även åtagit sig att direkt sponsra med minst 345 cyklar under nästkommande år.

Människor får ansöka om att få en cykel och exempel på nya lyckliga cykelägare kan vara sjukvårdare med uppsökande verksamhet som hinner med mer patienter per dag eller skolelever som genom tidsbesparingen kan ägna mer tid åt skolgång och läxläsning. Det kan även vara föreningar som bidrar till det lokala samhället som exempelvis de som skapar trygghet i kåkstäderna genom att patrullera under kvällar och nätter. Med en cykel kan man förflytta sig 4 gånger snabbare än om man går och man ökar också lastkapaciteten med 5 gånger. En cykel kan verkligen ge stora socioekonomiska fördelar och både förbättra miljön, det lokala samhället och akademiska resultat. En cykel kan förändra liv.

Nederburg ägs av Distell, landets främsta återförsäljare och tillverkare av vin och sprit. Distell och Nederburg arbetar mycket med etiska frågor och kommit mycket långt vad det gäller hållbara odlings- och produktionsmetoder (sustainability). Totalt investerade Distell 19,1 miljoner Rand i projekt för socioekonomisk utveckling under 2017

Vad det gäller hållbarhetsarbetet gjordes det stora framsteg under 2017 då man bland annat sänkte vattenförbrukningen per förpackad vara med 13,5% och elförbrukningen per liter producerad vara med 3,6%. Distell har varit medlem WIETA, The Wine and Agricultural Ethical Trade Association sen organisationen grundades 2002. Alla vingårdar och producenter som Distell äger själva följer WIETA´s etiska riktlinjer till punkt och pricka. År 2011 började man även introducera de etiska principerna mot fristående odlare och producenter som man köper druvor eller vin av. För närvarande är 93% av Distells underleverantörer WIETA auktoriserade, och målet är 100%.

Nederburg grundades 1791 av den tyske immigranten Philip Wolvaart, som började producera vin i liten skala. Det mer moderna Nederburg såg ljuset 1937 när gården köptes av en annan tysk invandrare vid namn Johann Georg Graue. Det var Graue, som tillsammans med sonen Arnold introducerade temperaturkontrollerad jäsning i Sydafrika.

Efter Arnolds död i en flygolycka 1953 anställdes Günter Brõzel som ny vinmakare på gården. Han är mest känd för att ha introducerat söta Botrytisviner i Sydafrika. Brõzels kända dessertviner är alltjämt måttstocken efter vilka landets alla dessertviner jämförs. Nuvarande chefsvinmakare för Nederburg är Andrea Freeborough som 2015 efterträdde Razvan Macici som haft huvudansvaret sedan 2001.

Nederburg är Sydafrikas mest prisbelönta vineri och vinner ständigt flest utmärkelser, både internationellt och i Sydafrika. Nederburg utsågs till Winery of the Year i 2017 års utgåva av Platter’s By Diners Club South African Wine Guide som är mer eller mindre en bibel vad det gäller den sydafrikanska vinnäringen. Nederburg hade 4 viner som fick 5 stjärnor (högsta betyg) och det var mer än någon annan sydafrikansk producent. Man fick även samma utmärkelse i 2011 års utgåva.

När den internationella dryckestidningen Drinks International utsåg ”World´s Most Admired Wine Brands Top List 50 2017” kom Nederburg på en hedrande 36:e plats och den högsta placeringen av alla sydafrikanska producenter.

Läs gärna mer om Qhubeka: https://qhubeka.org/