Tango – en dans där två personer blir en.

Tangon utvecklades av fattiga immigranter i Buenos Aires i slutet på 1800-talet. Vi har pratat med tangodansaren Julieta Qüesta om vad dansen betyder idag.

Tango

Tangon sitter djupt rotad i den argentinska kulturen. Dansen utvecklades av fattiga immigranter i Buenos Aires och Montevideo i slutet på 1800-talet. I dag står den för både dans, musik och poesi och finns över hela världen. folk o folk har pratat med Julieta Qüesta, en professionell tangodansare från Argentina med ena foten i Stockholm.

Julieta Qüesta är professionell tangodansare från Argentina och uppträder, undervisar och tävlar på heltid. Då och då vistas hon Sverige och passar samtidigt på att hålla lektioner och dansa inför publik, bland annat på argentinska ambassaden i Stockholm.

– Jag började dansa tango för 20 år sedan i Patagonien, där jag bodde då. Jag dansade mer och mer och så småningom flyttade jag till Buenos Aires för att satsa på heltid, säger hon när folk o folk pratar med henne på telefon.

Buenos Aires – tangons metropol

Julieta flyttade till just Buenos Aires eftersom det är tangons huvudstad i världen. Enligt henne spelas musiken oavbrutet i radio och när man går ut på lokal gör den sig ofta påmind. Tangon är invävd i kulturlivet på många sätt. Det var också i den här staden som det hela startade någon gång i slutet av 1800-talet. Det finns flera olika historier och berättelser om hur den dansen uppkom, och en av de populäraste historierna är att den startade i stadens fattiga kvarter. Europeiska och sydamerikanska immigranter kom till Argentina i hopp om att kunna skapa sig förmögenheter på slätterna utanför städerna. De som inte lyckades finna lyckan på landsbygden hamnade i städerna. 

Immigranterna hade med sig sina inhemska musikstilar och danser och ur dessa utvecklades tangon. De flesta var fattiga och det var nästan bara män. I början förekom tangon därför på ställen där man kunde finna kvinnor – det vill säga på bordellerna. Det var inte heller ovanligt att se män som, i brist på kvinnor, övade tango ihop med andra män. 

Dansen tar sig uppåt och ut i världen

Så småningom börjar tangon att klättra uppför den sociala stegen och sprida sig utanför Argentina. På 1910-talet tog den sig till Europa – i synnerhet till Paris och flyttade så småningom in i de fina salongerna. Hollywood gav glans åt den sensuella dansen och i stumfilmen De fyra ryttarna från 1921 ser vi en av de första stora hollywoodstjärnorna Rudolph Valentino i en legendarisk scen där han dansar tango i en bar i Boca-distriktet i Buenos Aires. Den första argentinska ljudfilmen kom 1933 och dess titel var – Tango. 

På 1930-talet blir tango omodernt i Europa och en militärkupp i Argentina undertryckte och censurerade tangon under tio år för att återigen blomstra på 1940-talet och bli ett uttryck för den argentinska kulturen. Under hela 1900-talet pendlar dansens popularitet fram och tillbaka i både Argentina och i resten av världen.Bland annat trycktes den undan på 1950-talet då swing och rock n’ roll tog över.

Tango Argentino 

Men så kom 1980-talet och dansduon Juan Carlos Copes och Maria Nieves turnerade runt världen med sin scenshow Tango Argentino. 

– De förändrade synen på tangon. De skapade Stage Tango som var mer showdans, säger Julieta.

De är världens mest kända tangopar, och den prisbelönta dokumentärfilmen Our last tango handlade om deras liv.

Från början omfattade tangon dansen, men med tiden kom den att också bli en musikgenre. Man brukar säga att tango är både dans och musik samt poesi.

– Min favoritmusiker är Osvaldo Pugliese. Han spelar piano och väldigt vacker musik. Från början spelade han mer traditionell tango, men började sedan göra sina egna arrangemang på några av historiens viktiga stycken.

Julieta dansar ut i världen

Tangodansaren Julieta Qüesta

När Julieta satsade helhjärtat på dansen började hon vinna många både små och stora tävlingar, vilket tog henne ut på resor utanför Argentina. Hon har bland annat dansat på platser som Istanbul, Paris, Berlin och andra ställen i Tyskland samt i Kuwait.

– I Kuwait har jag på dansat två gånger på den argentinska ambassaden. Det var extra intressant eftersom tango är förbjudet i landet i övrigt, berättar hon.

En tangoskola i Malmö fick upp ögonen för henne och bjöd henne hit till Sverige.

– Jag gav lektioner och hjälpte dem att utveckla skolan.

Det var 2014 och numera pendlar hon mellan Stockholm och Buenos Aires och håller på att lära sig svenska för att så småningom flytta hit.

För att fortsätta utvecklas och hålla sig på topp är det hårt arbete som gäller. Julieta tränar dans fyra timmar i stort sett varje dag, året om. 

Själva dansen

Det finns flera olika tangostilar och den som Julieta utövar kallas traditionell tango. 

Hur skulle du beskriva den?

– Man dansar alltid i par där den ena, vanligtvis mannen, för. Det viktigaste i dansen är omfamningen. Den kan vara nära eller mer öppen, och förändras mitt i rörelsen. Men för det mesta dansar vi nära varandra. 

Kvinnan ska reagera på mannens subtila signaler och följa med honom i hans långa, svepande steg.

– Det är en dans där två personer blir till ett, säger Julieta och skrattar.

I Argentinsk tango är det inte lika fasta strukturer att rätta sig efter som i många andra pardanser. Det finns ett antal grundsteg och sedan väljer den som för i varje ögonblick ett steg som passar till musiken, stämningen och danspartnern. Det handlar inte om att göra ”rätt” utan snarare om att improvisera och utföra rörelser med känsla. 

– Kommunikationen med musiken och improvisationen är jätteviktig, säger Julieta.

Många förknippar tango med melankoli, men dansen kan också uttrycka glädje, lekfullhet, retsamhet, passion eller dramatik.

– Tango är dessutom en social dans. Man träffas på speciella ställen, så kallade Milongas och dansar med varandra. 

I en Milonga finns det inget utrymme att stanna upp och öva på steg. 

– Innan man går dit måste man ta några lektioner. Man behöver åtminstone två till tre månader för att lära sig de inledande rörelserna och sedan är det lätt, säger Julieta och skrattar.

Faktaruta

Julieta Qüesta och Rauli

Namn: Julieta Qüesta

Yrke: Professionell tangodansare

Bor: Buenos Aires, på väg att flytta till Stockholm

Danspartner: Rauli Choque

Instagram: @juliquesta

Facebook: https://www.facebook.com/julieta.questa

Argentinska vintips:

Expedition Torrontés Chardonnay

85,00 kr


Doften i Expedition Torrontés Chardonnay är medelstor, fruktig och aromatisk med av inslag päron, äpplen, citrus och blommor. Smaken har en fruktsötma som balanseras väl av vinets fräscha syra. I smaken finns toner av päron, tropisk frukt, blommor och citrus. 

Gott som sällskapsvin eller till fiskrätter, sallader eller pasta med fisk och skaldjur.