Tips på 15 roliga sällskapsspel för vuxna.

Underhållande tidsfördriv som ni kan göra tillsammans. folk o folk har sonderat marknaden och tipsar om klassiker och en och annan nykomling på spelhyllan för sällskapsspel för vuxna.

Sällskapsspel

Har du tröttnat på Netflix, Playstation och X-box - kanske till och med mobiltelefonen känns tjatig? Då föreslår vi ett mer traditionellt och underhållande tidsfördriv som ni kan göra tillsammans – spela sällskapsspel.

folk o folk har sonderat marknaden och hittat några av de mest populära och älskade sällskapspelen för vuxna eller för familjen. En del är gamla klassiker och där fanns också en och annan nykomling.

De 15 populäraste sällskapsspelen

Rappakalja

Rappakalja

Ett bluffspel där du ska hitta på de mest sanslösa och samtidigt trovärdiga förklaringar till kluriga och knasiga svenska ord. Ett underhållande sällskapsspel om du är påhittig, har bred allmänbildning, pokeransikte och samtidigt är bra på att ljuga.

Vad är till exempel en nagelvarnare eller pepparsven och hur är en som är pickhågad? Många gånger är den mest osannolika förklaringen också den korrekta. Lura dina motspelare och avslöja samtidigt deras lögner – då kammar du hem segern.

 • Från: Tactic.

 • Antal spelare: 3–8.

 • Speltid: 45 minuter.

 • Pris: cirka 249 kronor.

Alfapet

Alfapet

Även här handlar sällskapsspelet om kluriga ord, men i Alfapet bildar du dem själv. Spelet går ut på att bilda ord av lösa bokstavsbrickor som läggs ut kors och tvärs på spelplanen. Ju fler och längre ord, desto högre poäng. Du kan också samla extra poäng genom att lägga orden så att de täcker vissa av spelplanens rutor.

Efter hand som ni spelar, blir det allt svårare att bilda nya ord. Den som har högst poäng när spelets brickor är slut eller när ingen kan lägga fler ord står som vinnare.

 • Från: Alga.

 • Antal spelare: 2–4.

 • Speltid: 50–60 minuter.

 • Pris: cirka 279 kronor.

Vem vet mest?

Vem Vet Mest?

Är du allmänbildad? Gillar du frågesport? Nu kan du och dina vänner roa er med det populära tv-frågespelet, men utan en hurtfrisk programledare. I sällskapsspelet testas din kunskap, snabbhet och strategiska förmåga. Och så behövs lite tur, förstås.

Det finns 2400 frågor inom en rad olika kategorier. Spela rond ett och två och samla poäng till finalen. Tänd och släck glödlampor som visar hur du ligger till. Skicka vidare till en motspelare om du är osäker på ämnet eller chansa på att du kan frågan själv. Perfekt sällskapsspel för er vuxna!

 • Från: Tactic.

 • Antal spelare: 2–8.

 • Speltid: 45 minuter.

 • Pris: cirka 279 kronor.

När då då?

När Då Då? – Alla tiders spel

I det här sällskapsspelet gäller det att sätta händelser och platser, personer och prylar i rätt tidsordning. Spelarna turas om att ta kort och bilda en tidslinje med olika händelser från tideräkningens början fram till idag. Du behöver inte kunna årtal, utan bara placera händelserna rätt i förhållande till varandra.

Började till exempel Marabou tillverka tuggummit Toy före eller efter det att Ingemar Stenmark vann sin första världscupseger? Den som först har lyckats få tio kort och placerat dem rätt vinner sällskapsspelet.

 • Från: Kärnan.

 • Antal spelare: 2-8.

 • Speltid: 60 minuter.

 • Pris: cirka 299 kronor.

Konario

Konario

Om du är van vinprovare kanske du redan har ett väl utvecklat lukt- och smaksinne. Då har du en fördel i Konario, sällskapsspelet där du triggar alla dina fem sinnen.

Träna hjärnan och samla par precis som i klassiska Memory, men här tar du hjälp av smak, lukt, känsel, syn och hörsel. Den som har lyckats få flest par när kuberna är slut vinner spelet.

 • Från: Alga.

 • Antal spelare: 1–6.

 • Speltid: 30–60 minuter.

 • Pris: cirka 449 kronor.

Ubongo

Ubongo

Ubongo är ett klurigt sällskapsspel där det handlar om att lägga pussel snabbare än sina motståndare. Beroende på svårighetsgrad är det tre eller fyra olikformade bitar som ska passas in i spelplanen. Det ser enkelt ut, men det är svårare än du tror att få bitarna på plats. Det blir ett väldigt vridande och vändande på bitarna innan de hamnar rätt. Dessutom ska det göras inom en minut.

Den spelare som lyckas lösa det kluriga pusslet först vinner juveler. När slutresultatet sammanräknas är det flest antal juveler i en viss färg som vinner.

 • Från: Kärnan.

 • Antal spelare: 2–4.

 • Speltid: 45 minuter.

 • Pris: cirka 349 kronor.

Kalabalik

Kalabalik

Kalabalik är ett festligt sällskapsspel där deltagarna utför en massa tokiga saker. Spelet består av en massa kort av vilka ni bygger en spelplan. I tur och ordning slår ni tärningen och flyttar så många steg/kort som den visar. Spelarna utför det som står på kortet och får sedan ett straff eller en belöning.

Vad som helst kan då hända, det finns sex olika kategorier: uppdragskort – spelaren utför det som står på kortet, kamp – då involveras alla, het potatis – alla säger i tur och ordning ett ord i ämnet som står på kortet, konsekvenskort – du utför det som står på kortet, chanskort – det ligger uppvänt hela tiden, regel – en eller flera spelare ska följa den regel som står på kortet tills nästa regelkort kommer upp. När kortet tabula rasa kommer upp upphör alla regler att gälla. Den som kommer först i mål har vunnit det här sällskapsspelet för vuxna.

 • Från: Ninjaprint.

 • Antal spelare: 2–8.

 • Speltid: 45 – 60 minuter.

 • Pris: cirka 325 kronor.

Ryktet går Afterdark

Ryktet Går – After Dark

Ryktet går är ett utmanande sällskapsspel för vuxna, en visklek. Varje spelare förser sig med ett block och ett kort med hemliga ord.

Var och en ritar sitt hemliga ord och skickar blocket vidare. Därefter är det dags att gissa vad teckningen föreställer, skriv ned det och skicka vidare. Blocket går runt och när det har gått hela vägen runt läser ni upp allas gissningar. Det blir garanterat många skratt.

 • Från: Wow Entertainment.

 • Antal spelare: 4 – 6 personer.

 • Speltid: 30 minuter.

 • Pris: från 279 kronor.

Rackare

Rackare

Här bildar ni tokiga, roliga meningar med hjälp av svarta och vita kort. En spelare läser upp en ofullständig mening från ett vitt kort och de andra fyller i med sitt bästa svarta. Rackarkungen – den som lagt det vita kortet – utser sedan den roligaste kombinationen. Förste man eller kvinna som får tio poäng vinner sällskapsspelet.

 • Från: Ninja Print.

 • Antal spelare: 3–20 personer.

 • Speltid: 30–60 minuter.

 • Pris: från 199 kronor.

Wordy word

Wordy Word

I Wordy Word delar ni upp er i två lag som testar varandras ordförråd. Lagen bildar en lista var med fem ord som förbryllar det andra laget. Varje ord ska innehålla en bokstav som de fått genom att slå tärningar med bokstäver på. Sedan är det dags att gissa.

En i vardera lag får se det andra lagets ord och ska skapa ledtrådar så att de andra kan gissa. Allt sker på tid. Ju snabbare det gick att bilda orden, desto kortare tid har det andra laget på sig att klura ut dem. Lagen flyttar sina markörer lika många steg på spelplanen som antal ord de prickade rätt. Först i mål vinner sällskapsspelet!

Från: Wow Entertainment.

Antal spelare: 4 eller fler.

Speltid: 30 minuter.

Pris: från 299 kronor.

Generationskampen

Generationskampen

Generationskampen är ett spel som verkligen kan föra samman människor i alla åldrar. Det är en frågesport som omfattar musik, film, populärkultur och nyheter och erbjuder en underhållande och utmanande upplevelse för alla. Oavsett om du är tonåring eller pensionär, är detta spelet det perfekta sättet att spendera en kväll med familj och vänner. Det är en chans att skratta, tävla och skapa minnen tillsammans.

Från: Nangarra Games.

Antal spelare: 2 eller fler.

Speltid: 45-60 minuter.

Pris: från 339 kronor.

Wine IQ spel

WineIQ

Det här är spelet för dig som älskar och är intresserad av vin. 400 flervalsfrågor som utmanar dig och dina vänner när ni spelar i lag, över två omgångar. I den första omgången testas er kunskap, i andra ert minne. Du kan ta risker för extra poäng, men är dina lagkamrater lika kunniga?

Antal spelare: 2-12 stycken.

Speltid: Det bestämmer ni.

Pris: 199 kronor

BeerIQ spel

BeerIQ

Det är ungefär lika många som älskar öl som gillar solen på sommaren, det kan vi nog konstatera!  Utmana dina polare i en riktigt het öl-quiz, vem är det egentligen som är den hemliga öl-experten. Ni tävlar i två omgångar och har 400 flervalsfrågor att spela med.

Antal spelare: 2-12 stycken.

Speltid: Det bestämmer ni.

Pris: 199 kronor

The Gin Spel

Till alla gin-fantaster där ute! Kanske jobbar du som bartender eller bara har brinnande intresse för cocktails och tror dig ha stenkoll på alla slags drinkar i världen I Gin Game finns ett gäng gin-relaterade frågor där du ska se till att svara rätt samtidigt som du under spelets gång samlar på dig både ingredienser och komponenter till egna drinkar för att vinna!

Antal spelare: 2-6 spelare.

Speltid: Så länge ni orkar.

Pris: från 399 kronor.

Cocktailspelet

Cocktailspelet

Allt från en skarp och syrlig Hemingway Daiquiri eller en komplex Manhattan, till en pärlande Bellini eller en fruktig och lekfull Singapore Sling. Med Cocktailparty och de tillhörande 50 receptkorten till olika drinkar blir varje tillställning oförglömlig. Oavsett om du vill fira, skåla med vänner eller spontant bjuda in till fest har det aldrig tidigare varit enklare att blanda cocktails!

Antal spelare: Upp till er!

Speltid: Så länge ni orkar.

Pris: från 170 kronor.