Besök några av Uppsalas uteserveringar.

Uppsala myllrar av liv även på sommaren då massa härliga uteserveringar uppkommer runtom i staden. folk o folk har botaniserat lite bland utbudet och gjort nedslag hos den lokala restauranggruppen Svenssons krogar, vars krogar ligger i unika byggnader.

Uteserveringar i Uppsala

Det är en myt att Uppsala är en sömnig plats på sommaren när studenterna lämnar staden utan här sprudlar av liv och härliga uteserveringar och restauranger att upptäcka.

Lilly’s Pizzeria & Taqueria

Den första Svenssons krog öppnade för över trettio år sedan på Sysslomansgatan – en anrik plats i Uppsalas krogliv. Senare kom Tavernan på hörnet mitt emot. Numera hör dessa krogar till historien och har ersatts av en ny restaurang i den gamla lokalen, där det har drivits restaurang ända sedan 1960-talet. Nu har Lily’s Pizzeria & Taqueria flyttat in, vilken är en mix av de båda krogklassikerna som nämns tidigare i texten. På Lily’s meny trängs restaurangens läckra signaturpizzor med mexikanska favoriter, småplock, sallader och mellanrätter. I baren står bourbon och tequila högt i kurs och latinamerikanska drinkar som margarita, mojito och piña colada. Uteserveringen här ligger i en lummig och lugn, lite sober miljö. Adress: Sysslomansgatan 15B

Saluhallen

Uppsala saluhall invigdes 1909 och sedan några år före millenniumskiftet har Svenssons krogar drivit flera olika restauranger i de genuina lokalerna. Läget är så centralt det kan bli, precis vid Fyrisån och strax nedanför rikshelgedomen Uppsala domkyrka. I anslutning till Saluhallen öppnar Åkanten och Caféet upp uteserveringar på sommaren.

Adress: S:t Eriks Torg

Åkanten i Uppsala
Åkanten

Åkanten

Precis intill ån ligger restaurang Åkanten med domkyrkan som en ståtlig kuliss i bakgrunden. Restaurangen är endast öppen under den varma perioden av året och har för Uppsalaborna blivit ett lika säkert vårtecken som studentsångerna och lövsprickningen. När den stora uteserveringen slår upp portarna vet man att det inte är långt kvar till sommaren. Här kan du avnjuta en lunch i solen eller under de stora parasollen, träffa vänner på middag, gå på en romantisk dejt vid den glittrande ån eller bara hänga i baren och sippa på en cocktail medan solen går ned.

Adress: S:t Eriks torg

Saluhallens café

Så fort vädret tillåter flyttar delar av Saluhallens café ut på torget. Här kan du på en sitta på en uteservering i en av Uppsalas mest anrika miljöer och dricka kaffe och äta nybakade bullar, ta ett glas bubbel eller svalka dig med någon av caféets alla hantverksöl. Är du sugen på lunch finns det husmanskost på menyn.

Adress: S:t Eriks Torg

Näckens polska

Stressen från dem som jäktar förbi på väg till eller från staden eller byter buss på väg igenom staden, tar sig inte in på den gemytliga uteserveringen. Här råder lugnet och du kan bli sittande i timmar och beskåda folklivet utanför över en långlunch, middag eller ta en drink innan du ger dig vidare in i Uppsalas nattliv.

Adress: Olof Palmes plats 6

Stationen i Uppsala
Stationen

Stationen

Stadens länk ut till resten av världen är Uppsala Centralstation. Stationshuset byggdes 1866 och är i dag klassat som byggnadsminne. Då kan du tänka dig charmen som sitter i väggarna i restaurangen Stationen, som är inhyst i den ståtliga byggnaden. Restaurangen har inspirerats av de klassiska stationsbrasserierna som växte fram i 1800-talets Paris och var mötesplatser för dåtidens konstnärer, författare, artister och intellektuella. Atmosfären på restaurang Stationen är både elegant och avslappnad, på menyn finns uppskattade brasserierätter som chèvre chaud, entrecôte och råbiff. På sommaren öppnar de upp en stor uteservering på platsen framför stationshuset, alldeles vid den fantasifulla statyn.

Adress: Uppsala Centralstation

Frenchi

Om du är sugen på mat och drinkar med en asiatisk touch är Frenchi ett givet alternativ. Denna asiatiska pärla ligger så centralt du kan komma – en trappa upp i Rådhuset. Rådhuset, vars äldsta del uppfördes 1645, är precis som flera av de byggnader som hyser Svenssons krogars andra restauranger, ett av Uppsalas landmärken. På sommaren öppnar Frenchi upp den stora balkongen på andra våningen. Här kan du sitta på kvällen och beställa in en sharing-middag tillsammans med vännerna, ta en drink eller kombinera de båda alternativen. Inslag på menyn är bland annat olika dumplings, gyoza och koreanska tacos samt cocktails med exotiska namn såsom beet-chi, sho-piña och ichigo.

Adress: Stora Torget 10, Uppsala

Aaltos Italien Grill & Garden

Aaltos ligger på bottenvåningen på V-Dala-huset (Västmanlands-Dala nation), som 1961 ritades av den finske arkitekten och formgivaren Alvar Aalto. Alvar Aalto var banbrytande i sin arkitektur och blev som sådan känd över hela världen. Men han ligger endast bakom två byggnader i Sverige, vara Svenssons krogar alltså är inrymd i ett av dessa unika hus. Den kände arkitekten hade en förkärlek till Italien, så när Svenssons öppnade krog var det givet att detta skulle bli ett ställe där det italienska genomsyrar atmosfären, från smaker till inredningen i lokalen och den stora uteserveringen. Allt ligger inbäddat i den lummiga, grönskande mötesplats som omgärdar området. När Aalto fick uppdraget fick han instruktionen att det var särskilt viktigt att bevara nationens gamla, vackra trädgård. På Aaltos meny hittar du klassisk antipasti med italienska charkuterier, burrata och carpaccio med mera. Lite extra spännande är Tartaro di Pomodoro, en tomattartar med avokado och puffat ris. Här finns pasta, en grillmeny med både kött-, fågel, fisk och vegetariska rätter serverade med tryffeldoftande tillbehör. Naturligtvis finns det italienska cocktailsklassiker såsom Bellini, Negroni, Aperol Spritz och så vidare som du kan sitta och sippa på under bar himmel på uteserveringen.

Adress: Sysslomansgatan 14