Biblioteket Live - Stockholms nya nöjespalats

Vi tar dig med till Biblioteket Live - ett ståtligt nöjespalats på Medborgarplatsen i Stockholm.

Biblioteket Live

Den 20 januari 2022 slog Biblioteket Live på Södermalm i Stockholm upp portarna. Chamoun Gerges med sönerna Elias och Gabriel har tagit över det gamla bibliotekets lokaler i Medborgarhuset vid Medborgarplatsen i Stockholm och förvandlat det till ett ståtligt nöjespalats.

När man kliver in i matsalen på Biblioteket Live slås man av dess stora rymd och den enorma takhöjden. Borden ger intryck av att vara fästa utmed väggarna i etage där gästerna kan sitta och inta sin måltid medan de har utsikt över den pampiga baren och övriga gäster samtidigt som intrycket är mysigt och intimt.

Hela byggnaden är k-märkt och Gerges har genomfört en varsam renovering med inspiration av folklig funkis för att bevara en del av detaljerna från det före detta biblioteket. Bland annat finns bokhyllorna med de gamla skyltarna kvar. Det är av dessa som de har byggt matplatserna dit gästerna tar sig upp via trappor på sidan. Miljön känns på något sätt både modern och som tagen ur en svunnen tid.

– Det har varit väldigt roligt att arbeta med de tidigare detaljerna. Vi ville ju bevara mycket av det gamla men ändå göra om det till något nytt, säger Elias Gerges.

Tillsammans äger och driver de tre sedan tidigare Fem Små Hus i Gamla stan samt Bierhause på Tegnérgatan och pappa Chamoun har även The Public i Sundbyberg och Täby med sina bröder. Och vi som har varit på The Public känner till viss del igen den ombonade stilen med de mustiga färgerna.

Biblioteket Live

I tre plan

Biblioteket Live går i tre plan med öl- och vinbar i entrén. Under sommarhalvåret finns här även en utomhusbar och -servering. I trappan upp till stora entrén mitt på byggnaden har de placerat snillrika bord och stolar i olika färger där gästerna kan sitta och blicka ut över Medborgarplatsen.

På nästa våning finns den enorma baren med matsalen runt väggarna och precis intill ett ”vardagsrum” med bord för fler middagsgäster.

Det är också på den här våningen som Biblioteket Lives stora eventdel finns där de dessutom kör Soul Train på fredagar. Den här delen av lokalen är helt ny. Tidigare var här ”bara” en öppen innergård, som i dag är ombyggd till en vacker och pampig ljusgård och festlokal med glastak, bar i enda änden och en scen i den andra. I taket hänger otaliga av ampelväxter samt lampor i varierande storlek och färger. I hörnen har de placerat stora palmer som bidrar till den exotiska och atmosfären.

– Ytan är möblerbar på olika sätt och vi kan köra allt ifrån konferenser med biosittning och middag med upp till 200 sittande personer till fester med mingel eller en livescen.

Biblioteket Live invigdes 20 januari 2022. Under våren har de haft både releasefester och några konserter. Bland annat var det här som Laila Bagge bjöd in till storslagen fest i samband med lansering av två nya prosecco i hennes vinserie Ruby.

Utöver baren i entrévåningen, matsalen och ”vardagsrummet" en trappa upp samt eventlokalen finns det en mindre avdelning för event ytterligare en trappa upp. Där går inredningen i samma stil som restaurangen med sobra färger, träbokhyllor och tapeter i 1930-talsstil med stora svartvita målade människor.

Totalt kan Biblioteket Live hysa cirka 450 sittande gäster, och är det mingel eller fest i eventlokalen blir det ännu fler människor under samma tak.

Biblioteket Live

Något för alla

Vilka vänder ni er till?

– Vi är ett ställe som ska passa alla. Hit kan man komma och äta såväl en middag med familjen som att träffa kompisgänget, eller bara ta ett glas i någon av våra barer. Det finns något på menyn till alla, säger Elias.

En titt på menyn visar att köket erbjuder allt ifrån tomat och burrata, japansk råbiff, ostron och goyoza med krabba till vitlöksspagetti, entrecôte, grillad iberico och mycket, mycket mer.

– Min och många andras favoriträtt är klassikern oxfiléplankstek och nu under sommaren är tonfisk populärt. Vi byter menyn ofta, säger Elias.

Mottagandet av Stockholmspubliken har enligt honom varit bra och trots lite konstiga pandemitider har de haft gott om gäster. Folk på Söder har enligt honom saknat den här typen av ställe.

Det stora molnet på himlen har, som för så många andra i branschen, rört svårigheten att få tag bra personal. Både Elias och flera av hans kolleger på andra krogar vittnar om den stora brist som råder när avseende alla befattningar från kockar till serveringspersonal.

– Som gillar sitt jobb, poängterar Elias men tillägger samtidigt att de med hårt arbete har lyckats få tag i duktigt folk som tar väl hand om gästerna.

Faktaruta

Ställe: Biblioteket Live Verksamhet: Restaurang, bar och eventlokal Adress: Medborgarplatsen 2, Stockholm Ägare: Chamoun, Elias och Gabriel Gerges Invigdes: 20 januari 2022 Hemsida: biblioteketlive.se